18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

3 szörnyű gyilkosság, amit horrorfilm inspirált: sok részletet ellestek belőlük

Sajnos a horrorfilmekben látottak gyakran a valós életre is hatással voltak.

horrorfilm-gyilkosság4

A filmek legtöbb esetben szórakoztatásra vagy éppen érdekes történetek elmesélésére szolgálnak, és az írók gyakran nemcsak a képzeletükből, hanem valós eseményekből is ihletet merítenek. Ez nincs másként a horrorfilmeknél sem, hiszen számos példa volt rá, hogy igaz történet alapján készítették az alkotásokat.

Sajnos azonban fordított esetre is számos példát találni: ami a vásznon fikcióként szerepelt, az a valóságban is megihlette az embereket, akik véghez vitték a látottakat, és igazi bűncselekményt, sokszor pedig gyilkosságot is eredményeztek.

Gyilkosságok, amiket horrorfilm inspirált

A horror műfajt mindig is sok támadás érte, hiszen úgy gondolják, hogy nagy szerepet játszik a társadalom különböző problémáinak kialakulásában, azonban sok olyan tudományos vélemény is született a témában, ami egyértelműen kimondja, hogy ezek csupán a szórakoztatás és jóleső félelemkeltés céljából születtek, és nem kell semmilyen negatív dolgot mögéjük látni.

horrorfilm-gyilkosság5
Fotó: Profimedia

Legyen szó bármelyik álláspontról, az sajnos tény, hogy vannak olyan emberek, akiket valóban megihlettek ezek az alkotások, és nemcsak fantázia szintjén élték bele magukat a történetbe, hanem a valóságban is elkövették a látottakat. Sokan már a filmek megnézése előtt is komoly mentális problémákkal küzdöttek, de vannak olyanok is, akik mindvégig józanul gondolkoztak, mégis komoly befolyással voltak tetteikre a felvételek.

Sikoly

Az egyik legismertebb horrorfilm az 1996-os Sikoly, ami azóta igazi franchise-zá nőtte ki magát, négy rész készült belőle, 2022-ben pedig egy újabb változatát is bemutatták. A történet szerint rejtélyes telefonhívások és gyilkosságok bolygatták fel egy csendes kisváros életét, a történet középpontjában pedig egy fiatal lány áll, akinek meggyilkolták édesanyját. A történet nagy hatással volt többek között a 16 éves kaliforniai kamasz fiú, Mario Padilla életére is, aki igazi megszállottja lett a filmnek, és szeretett volna hasonló módon véghez vinni egy gyilkosságot. Segítsége is volt, unokatestvérével, Samuel Ramirezzel 1998-ban ölték meg Mario édesanyját, Gina Castillót, miközben Samuel lefogta, a fiú hátulról megtámadta, és legalább 45 szúrást ejtett rajta négy különböző késsel. Az indok csupán annyi volt, hogy az asszony megkérte, hogy végezzen házimunkát, valamint el akart tőle lopni 150 dollárt.

Mario Padilla
Mario Padilla
Fotó: wikisoon3 / Twitter

A fiút életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, unokatestvére pedig 45 évet kapott. Bár a tárgyalásokon a bíró megtiltotta a Sikoly-filmek említését mint inspirációforrást, a kamaszok folyamatosan hangsúlyozták, mennyire szeretik a filmet, és hogy olyan gyilkosságot szerettek volna véghez vinni, amit ott láttak. Még jelmezt, maszkot és hangtompítót is szerettek volna venni, de ez végül nem valósult meg. A nyomozások során kiderült, hogy Mario apját, Pedro Castillót is szerette volna megölni, valamint még öt ember meggyilkolását tervezték, azonban erre szerencsére már nem volt lehetőségük.

Péntek 13.

Bár a kritikusok tetszését azóta sem nyerte el, a Péntek 13. című horror azóta igazi kultfilmmé vált, a műfaj egyik legismertebb alkotása. Az 1980-as film története egy nyári táborban játszódik, ahol egy gyilkos egymás után szedi áldozatait, a végén pedig kiderült, hogy Jason Voorhees állt a szörnyű tettek mögött. Egy 19 éves massachusettsi tinédzserfiú, Mark Branch különösen rajongott a történetért és a kitalált karakterért, 1988-ban pedig valóra váltotta horrorfilmes fantáziáit, és Jasonnek öltözve, hokimaszkban brutális módon meggyilkolta Sharon Gergoryt, aki pszichológusnak tanult, és korábban értékeléseket írt a férfi mentális állapotáról.

horrorfilm-gyilkosság2
Fotó: Profimedia

Sokáig nem tudták, ki követte el a szörnyű gyilkosságot, majd gyanakodni kezdtek Markra, a nála tett házkutatás során pedig 75 horrorfilmet, 64 igaz bűnügyekről szóló könyvet, három kést, jégkorongmaszkot és egy machetét találtak. A férfi autóját később elhagyatottan egy erdő szélén találták meg, majd nem messze rábukkantak a fára felakasztott holttestére is.

Amerikai pszichó

A Cristian Bale főszereplésével készült, 2000-ben bemutatott horrorfilm is igazi klasszikussá nőtte ki magát, amiben egy gazdag férfi életét láthatjuk, aki nem válogat az eszközök vagy áldozatok tekintetében, és egymás után gyilkolja meg az embereket. A Floridában élő Michael Hernandez különösen kedvelte ezt a filmet, és mindössze 14 évesen megölte legjobb barátját, Jamie Gough-t 2004-ben. A gyilkosságnak semmilyen előjele nem volt, Michael-t mindenki rendes fiúként írta le.

horrorfilm-gyilkosság1
Fotó: Profimedia

Az egyik óra előtt behívta barátját a mosdóba, majd itt elvágta torkát, és nagyjából negyven késszúrást ejtett rajta. A holttestet egyből megtalálták, és mivel a fiún észrevették a vérnyomokat, ezért a rendőrség őrizetbe vette. Miután letartóztatták, Hernandez elismerte , hogy az Amerikai pszichó inspirálta tetteit.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nyomozás során lefoglalták a számítógépét is, a keresési előzmények között pedig rábukkantak, hogy a gyilkosság előtti napokban a fiú szörnyű illusztrációkat nézegetett halottakról, ausztrál babagyilkosokról - és rengeteg kritikát olvasott a horrorfilmről. 2008-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, azonban néhány évvel később újratárgyalták az ügyét, amikor már nem volt kiskorú. Ekkor kiderült, hogy a börtönben töltött idő alatt sem változott sokat, továbbra is foglalkoztatták a sorozatgyilkosok történetei, valamint úgy vélte, hogy „Amerika túlságosan politikailag korrekt lett.” A férfi büntetését ezután sem módosították, bár akkor arra jutottak, hogy 25 év múlva újratárgyalják az ügyét.

Ez történik a testedben, amikor horrorfilmet nézel

Félelmetes, mégis jó: hogy lehetséges ez?

(Borítókép forrása: Profimedia)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük