25 évet letagadhatna! Íme, a világ legidősebb asszonya

A 115 esztendős Okava Misao hosszú életének titkát szeretnék megfejteni a gerontológusok.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg hazánkban a születéskor várható átlagos élettartam - 2011-es adatok alapján - nők esetében 78,23, férfiaknál pedig 70,93 év, Japánban a nők 85,9, a férfiak 79,4 évre számíthatnak. Nem véletlen, hogy a világ jelenlegi legidősebb nője, aki a napokban ünnepelte 115. születésnapját, ugyancsak a szigetországból származik.

A világ jelenleg legidősebb nője: Okava Misao - 115 éves

A róla készült fotót látva úgy tűnhet, 90 éves kora után az ember már nem öregszik, hiszen Okava Misao is bátran letagadhatna 25 évet. Gerontológusok vizsgálat alá vették az asszonyt, akitől a hosszú élet titkát szeretnék megtudni.

Okava Misao 115 éves

A hosszú élet legfontosabb feltételei

Az Oszakában élő Okava Misao esete azért foglalkoztatja a japán kutatókat, mert az általuk a hosszú élet titkának tartott három tulajdonságból csak kettővel rendelkezik: míg akaraterejére és kíváncsiságára nem lehet panasz, addig korántsem nevezhető társaságkedvelőnek.

Az asszonyt vizsgáló egyik gerontológus, Gondo Jaszujuki, az oszakai egyetem munkatársa kollégáival 70 tokiói, száz évnél idősebb emberen végzett kutatása során jutott arra a következtetésre, hogy a fenti három tulajdonság a hosszú élet legfontosabb feltétele.

Kíváncsi, és van akaratereje

Gondo szerint a nő 102 éves korában elszenvedett lábtöréséből való felépülése az akaraterő jele, míg a birkózás iránti rajongása kíváncsiságáról tanúskodik. Ugyanakkor társaságkedvelőnek azért nem nevezhető, mert ideje jó részét otthon, kötögetéssel tölti.

Gondo Jaszujuki Okava Misaóról

- Eddig számos különböző nehézséggel nézett szembe. Hosszú élete során pszichológiai változásokon ment keresztül, ez tette lehetővé számára jelenlegi nyugalmát - mondta a testét kerekesszékhajtással karbantartó 115 éves Okaváról a kutató az Aszahi Simbun című japán lapnak.

Okava Misao a koráról

A korrekorder ugyanakkor úgy véli, hogy a tudósok hiába törik magukat.

- Nem lenne olyan könnyű utánozni engem, mint ahogy azt gondolják - mondta a lapnak a kora ellenére jó egészségnek örvendő Okava.

A kép forrása: http://sandzakpress.net

Ezt is szeretjük