Rákot, allergiát és depressziót okoz a népszerű étrend?
Váratlan eredmény!
Osztrák kutatók a vegetarianizmus árnyoldalára hívják fel a figyelmet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A vegetáriánus életmódot sokan egészségesebbnek tartják, mint a húsban bővelkedő étrendet. Ezt korábbi kutatások is alátámasztották.

A közelmúltban azonban a Grazi Orvostudományi Egyetem tanulmánya különös eredményre jutott: a vegetáriánusok körében gyakrabban fordulnak elő rákos, allergiás megbetegedések, valamint olyan mentális problémák, mint a depresszió. A vizsgálat a PLOS One című szakmai folyóiratban jelent meg.

A vegántól a húsimádóig

A vizsgálat során összesen 1320 fő adatait elemezték, akiket hat csoportba soroltak. Az első csoportba tartoztak a vegán - vagyis mindenféle állati eredetű táplálék fogyasztását mellőző - emberek, a második csoport tagjai már tejet és tojást is fogyasztottak.

A harmadik kategória tagjainak étrendjéből már a hal sem hiányzott. A kutatás során ezen három csoport tagjai - összesen 330 ember - számított vegetáriánusnak.

A húst fogyasztó kategóriát is három alcsoportra osztották: 330 olyan ember vett részt a kutatásban, aki a hús mellett sok zöldséget is fogyasztott, 300 vizsgálati alany vegyes étrendet követett - viszonylag kevés hús fogyasztása mellett -, az utolsó csoport tagjai - 330 ember - pedig húsimádók voltak.

A vegetáriánus étrend negatív összefüggései

A tanulmány során a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a vegetáriánus étrendet követők között kisebb eséllyel alakul ki túlsúly, illetve elhízás - valamint jellemzően kevesebb alkoholt is fogyasztanak. Ugyanakkor a vegetáriánus életmódnak nemcsak pozitív, hanem negatív egészségügyi összefüggései is vannak.

Daganatos megbetegedések a kutatásban részt vevő vegetáriánus étrendet követő emberek 5%-ánál alakultak ki, allergiát 32%-uknál mutattak ki, míg mentális problémák 9%-uknál jelentkeznek. Ezzel szemben a vegyes étrendet fogyasztó csoporton belül a daganatos megbetegedések kockázata alacsonyabb, 1-3% volt, az allergia 17-20%-os gyakoriságot mutatott, mentális problémák 4-5%-uknál alakultak ki.

Mit mondanak a kutatók?

Az eredmények ellenére a kutatók hangsúlyozták: nem állítják, hogy a vegetáriánus étrend egészségromboló hatású lenne - hiszen számos más vizsgálat éppen a vörös húsok túlzott fogyasztásának veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Tény azonban, hogy sok vegetáriánus nem pótolja azokat az ásványi anyagokat - például a vasat -, amelyek a húsfogyasztás kiiktatásának következtében kimaradnak az étrendből. Alapevően igaz, hogy minél változatosabban táplálkozik valaki, annál kisebb esélye van a különféle hiánybetegségek, egészségügyi problémák kialakulására.

- A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy vegetáriánusok körében gyakrabban alakul ki rák, asztma és mentális problémák, mint a húst is fogyasztóknál. Hogy mi az ok és az okozat, azt azonban egyelőre nem tudjuk pontosan, így további kutatásokra van szükség - mondta Nathalie Burker, a tanulmány koordinátora.

Ezt is szeretjük