Életmentő jel a vastagbélrák kialakulása előtt

A betegek kétharmada belehal a vastagbélrákba, pedig az időben észlelt betegség gyógyítható lenne.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Érdekes eredményt mutat az amerikai és a kelet-európai felmérések összehasonlítása. Míg az USA-ban a betegek 60-70%-a túléli a kritikus műtét utáni öt évet – amikortól már gyógyultnak minősíthető egy rákos beteg -, addig Európa keleti részein ez az arány mindössze 25-30%. Miért ez a drasztikus különbség?

Az okokat kivételesen nem az orvosi eszközök és lehetőségek korszerűségében – vagy éppen korszerűtlenségében – kell keresni, hanem a betegség felfedezésének időpontjában. Ahogy az összes rákos megbetegedés esetében, úgy a vastag- és végbélrák fennállásakor is az a döntő tényező, hogy a betegséget mikor fedezik fel. Amíg Amerikában a veszélyeztetett korhatár elérése után a szűrés kötelező, addig a fejletlenebb európai országokban a rendszert nem tudták bevezetni – és sajnálatos módon ebben a tekintetben Magyarország is a fejletlenebb európai országok közé sorolandó.

Kik a veszélyeztetettek?

A betegek nembeli különbsége nem számottevő, ellenben a korbeli igen pontosan meghatározható. Negyven év alatt például kifejezetten ritkának mondható a rák e formájának előfordulása, ötven és hatvan év felett azonban ez a szám ugrásszerűen megnő. A legveszélyeztetettebbek tehát az ötven fölötti férfiak és nők, akiknek az egyetlen esélye az, ha rendszeresen járnak szűrővizsgálatra – a vizsgálatok látogatottságát felmérő statisztikák azonban azt mutatják, hogy a magyar ember nem szeret orvoshoz menni, és nem szereti a megelőzést sem.

Fontos azt megemlíteni, hogy hazánkban évente kilencezer új beteget fedeznek fel, míg világviszonylatban 950 ezret, a betegek közül pedig Magyarországon átlagosan hatezer, világszinten pedig ötszázezer meghal.

A vastag- és végbélrák tünetei

A magas halálozási ráta már csak azért is érthetetlen, mert a betegség egyértelmű tünetekkel rendelkezik. Ráadásul nem csak olyan tünetekkel, melyek a már kialakult rákot jelzik, hanem egy jól körülhatárolható rákmegelőző stádiummal is, melyet a szűrővizsgálatokon biztosan észrevesznek.

A betegség tünetei

Hasmenés és székrekedés felváltva, és látszólag minden logika és ok nélkül.

  • Élénk színű vagy barna, véres széklet.
  • Indokolatlan testsúlycsökkenés, állandó és okhoz nem köthető fáradtságérzés.
  • Puffadás, görcsök, általános gyomor- és bélpanaszok.

A tünetek természetesen nem csak rákot, hanem fekélyt vagy gyulladást is jelezhetnek, ezért, ha tartósan – két hétnél tovább – fennállnak, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz, hiszen mindegyik lehetséges esetben szükséged van kezelésre.

A betegség előjelei

A betegség előjelei egyértelműen az említett rákmegelőző stádiumhoz köthetőek. Ebben a stádiumban a végbélben még nem alakult ki a rákos elfajulás, tehát daganat vagy daganatos sejtek még nem fedezhetőek fel. Látható azonban egy polip – jóindulatú szövetszaporulat –, mely a jövőbeni rosszindulatú elváltozást jelzi. Ebben a stádiumban a betegség szinte 100%-osan gyógyítható, a beteg biztosan megéli azt az öt éves túlélési fázist, mely után gyógyultnak mondható.

Intő jelek

A konkrét tüneteken és a polipon kívül természetesen léteznek olyan jelek is, melyekre mindenkinek oda kellene figyelnie – különösen, ha a veszélyeztetett életkorba lépett.

  • Székelés utáni inkomplett érzés, székelési inger megmaradása.
  • Véres széklet, vér a székletben.
  • Hasmenés és szorulás rendszertelen váltakozása, hirtelen, megmagyarázhatatlan szorulás többszöri, esetleg gyakori előfordulása.
  • Elhúzódó, ok nélküli láz.
  • Akaratlan fogyás.
  • Frissen kialakult alsóvégtagi visszér vagy visszér-trombózis.
  • Visszatérő hasi panaszok.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük