Életmentő jel a vastagbélrák kialakulása előtt

A betegek kétharmada belehal a vastagbélrákba, pedig az időben észlelt betegség gyógyítható lenne.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Érdekes eredményt mutat az amerikai és a kelet-európai felmérések összehasonlítása. Míg az USA-ban a betegek 60-70%-a túléli a kritikus műtét utáni öt évet – amikortól már gyógyultnak minősíthető egy rákos beteg -, addig Európa keleti részein ez az arány mindössze 25-30%. Miért ez a drasztikus különbség?

Az okokat kivételesen nem az orvosi eszközök és lehetőségek korszerűségében – vagy éppen korszerűtlenségében – kell keresni, hanem a betegség felfedezésének időpontjában. Ahogy az összes rákos megbetegedés esetében, úgy a vastag- és végbélrák fennállásakor is az a döntő tényező, hogy a betegséget mikor fedezik fel. Amíg Amerikában a veszélyeztetett korhatár elérése után a szűrés kötelező, addig a fejletlenebb európai országokban a rendszert nem tudták bevezetni – és sajnálatos módon ebben a tekintetben Magyarország is a fejletlenebb európai országok közé sorolandó.

Kik a veszélyeztetettek?

A betegek nembeli különbsége nem számottevő, ellenben a korbeli igen pontosan meghatározható. Negyven év alatt például kifejezetten ritkának mondható a rák e formájának előfordulása, ötven és hatvan év felett azonban ez a szám ugrásszerűen megnő. A legveszélyeztetettebbek tehát az ötven fölötti férfiak és nők, akiknek az egyetlen esélye az, ha rendszeresen járnak szűrővizsgálatra – a vizsgálatok látogatottságát felmérő statisztikák azonban azt mutatják, hogy a magyar ember nem szeret orvoshoz menni, és nem szereti a megelőzést sem.

Fontos azt megemlíteni, hogy hazánkban évente kilencezer új beteget fedeznek fel, míg világviszonylatban 950 ezret, a betegek közül pedig Magyarországon átlagosan hatezer, világszinten pedig ötszázezer meghal.

A vastag- és végbélrák tünetei

A magas halálozási ráta már csak azért is érthetetlen, mert a betegség egyértelmű tünetekkel rendelkezik. Ráadásul nem csak olyan tünetekkel, melyek a már kialakult rákot jelzik, hanem egy jól körülhatárolható rákmegelőző stádiummal is, melyet a szűrővizsgálatokon biztosan észrevesznek.

A betegség tünetei

Hasmenés és székrekedés felváltva, és látszólag minden logika és ok nélkül.

  • Élénk színű vagy barna, véres széklet.
  • Indokolatlan testsúlycsökkenés, állandó és okhoz nem köthető fáradtságérzés.
  • Puffadás, görcsök, általános gyomor- és bélpanaszok.

A tünetek természetesen nem csak rákot, hanem fekélyt vagy gyulladást is jelezhetnek, ezért, ha tartósan – két hétnél tovább – fennállnak, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz, hiszen mindegyik lehetséges esetben szükséged van kezelésre.

A betegség előjelei

A betegség előjelei egyértelműen az említett rákmegelőző stádiumhoz köthetőek. Ebben a stádiumban a végbélben még nem alakult ki a rákos elfajulás, tehát daganat vagy daganatos sejtek még nem fedezhetőek fel. Látható azonban egy polip – jóindulatú szövetszaporulat –, mely a jövőbeni rosszindulatú elváltozást jelzi. Ebben a stádiumban a betegség szinte 100%-osan gyógyítható, a beteg biztosan megéli azt az öt éves túlélési fázist, mely után gyógyultnak mondható.

Intő jelek

A konkrét tüneteken és a polipon kívül természetesen léteznek olyan jelek is, melyekre mindenkinek oda kellene figyelnie – különösen, ha a veszélyeztetett életkorba lépett.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

  • Székelés utáni inkomplett érzés, székelési inger megmaradása.
  • Véres széklet, vér a székletben.
  • Hasmenés és szorulás rendszertelen váltakozása, hirtelen, megmagyarázhatatlan szorulás többszöri, esetleg gyakori előfordulása.
  • Elhúzódó, ok nélküli láz.
  • Akaratlan fogyás.
  • Frissen kialakult alsóvégtagi visszér vagy visszér-trombózis.
  • Visszatérő hasi panaszok.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük