5 kedvelt étel, amitől vakbélgyulladást kaphatsz: jobb, ha vigyázol velük

Nem tudni, mi okozza, de van, ami növeli a kockázatot.

Dia

	Számos kutatás bizonyította, hogy a tipikus nyugati táplálkozás jelentős kockázatot jelent a vakbélgyulladás kialakulásának szempontjából, különös tekintettel a szénhidrátban gazdag, cukros ételekre, melyek jelentős mértékben lelassíthatják a bélmozgást, fokozva ezzel az elzáródás valószínűségét.

Számos kutatás bizonyította, hogy a tipikus nyugati táplálkozás jelentős kockázatot jelent a vakbélgyulladás kialakulásának szempontjából, különös tekintettel a szénhidrátban gazdag, cukros ételekre, melyek jelentős mértékben lelassíthatják a bélmozgást, fokozva ezzel az elzáródás valószínűségét.

Dia

	Ugyanez igaz a zsíros, nehéz ételekre, húsban gazdag, egyoldalú táplálkozásra is.

Ugyanez igaz a zsíros, nehéz ételekre, húsban gazdag, egyoldalú táplálkozásra is.

Dia

	A táplálkozás minőségének szempontjából az egyik legnagyobb rizikófaktornak tartják a gyorsételek, illetve a készételek gyakori fogyasztását.

A táplálkozás minőségének szempontjából az egyik legnagyobb rizikófaktornak tartják a gyorsételek, illetve a készételek gyakori fogyasztását.

Dia


                        	Több tanulmány is foglalkozik azzal, hogy a növényi magok - mint például a dinnyemag vagy a cseresznyemag - lenyelése összefüggésben áll-e a vakbélgyulladás kialakulásával. Előbbiek szerint a vakbélgyulladásos esetek kis százalékában okozták az elzáródást gyümölcsmagok, tehát nem kifejezetten emiatt alakul ki a betegség, az viszont biztos, hogy kialakulhat miatta is. Tehát, ha lenyeled a magokat, nem biztos, hogy vakbélgyulladásod lesz, azt javasolják azonban a szakemberek, hogy a legkisebb kockázat elkerülése érdekében célszerűbb nem elfogyasztani őket.

Több tanulmány is foglalkozik azzal, hogy a növényi magok - mint például a dinnyemag vagy a cseresznyemag - lenyelése összefüggésben áll-e a vakbélgyulladás kialakulásával. Előbbiek szerint a vakbélgyulladásos esetek kis százalékában okozták az elzáródást gyümölcsmagok, tehát nem kifejezetten emiatt alakul ki a betegség, az viszont biztos, hogy kialakulhat miatta is. Tehát, ha lenyeled a magokat, nem biztos, hogy vakbélgyulladásod lesz, azt javasolják azonban a szakemberek, hogy a legkisebb kockázat elkerülése érdekében célszerűbb nem elfogyasztani őket.

Dia

	Mindezekkel szemben, ha valaki nyers zöldségekben, gyümölcsökben gazdagon, rostdúsan táplálkozik, jelentős mértékben csökkenheti a vakbélgyulladás kialakulásának valószínűségét. Fontos azonban - csakúgy, mint bármely más esetben -, hogy alaposan rágd meg az ételeket, ezzel is csökkentve a kockázatot.

Mindezekkel szemben, ha valaki nyers zöldségekben, gyümölcsökben gazdagon, rostdúsan táplálkozik, jelentős mértékben csökkenheti a vakbélgyulladás kialakulásának valószínűségét. Fontos azonban - csakúgy, mint bármely más esetben -, hogy alaposan rágd meg az ételeket, ezzel is csökkentve a kockázatot.

Ezt is szeretjük
Szerző: Árbócz Lilla
Fotó: