A túl fűszeres, csípős ételek a savtúltengés és a reflux esetében is fokozzák a kellemetlen tüneteket, így ezeket mindenképpen kerüld.
Dia
Ugyanez igaz az olajban sült ételekre is, lehetőleg fogyassz minél kevesebb sült krumplit, rántott húst.
Dia
A magas zsírtartalommal rendelkező húsokat is érdemes kerülni, marhát, disznót, bárányt, ha muszáj, lehetőleg hetente legfeljebb egyszer fogyassz, de akkor is próbáld meg minél zsírszegényebb módon elkészíteni.
Dia
Vigyázz a magas zsírtartalmú tejtermékekkel, vajakkal, sajtokkal is - az ízük miatt kis mennyiségben néha fogyaszthatod őket, fő hozzávalóként azonban lehetőleg ne alkalmazd.
Dia
Sajnos a csokoládéval is vigyázni kell, amelyben mind a kakaó, mind a koffein, mind pedig a tej fokozhatja a savtermelést. Az étcsokoládé esetében némiképp mértékletesebb a hatás, de ettől függetlenül az sem jelent jó választást.
Dia
Citrusokat jelentős savtartalmuk miatt lehetőleg egyáltalán ne fogyassz, ami ugyanígy igaz a belőlük készült levekre is.
Dia
A paradicsom szintén magas savtartalommal rendelkezik, így érdemes kerülni, csakúgy, mint a paradicsomalapú ételeket, például azokat, amelyek paradicsomszósz hozzáadásával készülnek.
Dia
A szénsavas italokat értelemszerűen nem célszerű fogyasztani, még rosszabb azonban, ha még magas cukortartalommal is rendelkeznek.
Dia
Savtúltengéssel és refluxszal küzdők számára sajnos a nyers hagyma is tiltólistán szerepel.
Dia
Alkoholos italokat, különösen olyanokat, amelyek híresek a savtermelés kiváltásáról - ilyen a bor is - nem célszerű fogyasztani, érdemes tudni tovább, hogy az alkohol a gyomor záróizmait is lazítja, így súlyosbíthatja a refluxot.
Dia
A koffein is fokozza a savtermelést, így a kávéról is érdemes lehet lemondani.
Dia
Nagyon kell vigyázni a mentolos ízekkel is vagy éppen az ilyen jellegű fűszernövényekkel, például a borsmentával.