Az év legfurcsább orvosi felfedezése: így segíthet rák ellen a dohánylevél
Ironikus, de úgy tűnik, hogy a dohánylevél lesz a rák ellenszere. Erre utalnak a legújabb kutatások.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Köztudott, hogy a cigaretta káros az egészségre, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a dohányfüstnek milyen hatásai vannak - többek között - a tüdőre és a szívre nézve. Ennek ellenére sokan képtelenek lemondani a káros élvezetről.

A világon számos kutató tölti azzal a napjait, hogy a rák ellenszerét próbálja megtalálni, ám eddig az átütő siker sajnos váratott magára, egyik eljárásról sem bizonyosodott be, hogy valóban hatásos lenne a daganatos megbetegedések ellen.

Ugyanakkor egy új, a közelmúltban napvilágot látott felfedezés mindent megváltoztathat: egy ausztrál kutatócsapat állítja, a rák ellen dohánylevéllel kell védekezni!

Dohánylevéllel a rák ellen

Az melbourne-i La Trobe Egyetem kutatása kimutatta, hogy a dohánynövény természetes összetevői megölik a rákos sejteket az emberi szervezetben.

Az intézetben azt vizsgálták, hogy a növény gombák és baktériumok elleni védekezőképessége hogyan hat a szervezetben lévő daganatos sejtekre.

Az NaD1 névre keresztelt molekulát úgy kell elképzelni, mint egy csipeszt, ami szorosan körülveszi a rákos sejteket, feltépi őket, így annak belseje kiömlik, a sejt maga pedig felrobban. Az eredményeket az eLife magazinban publikálták.

Előkészítik a klinikai teszteket

Dr. Mark Hulett, a kutatás egyik vezetője elmondta, ironikusnak tartja, hogy pont az egészségkárosító hatásáról ismert dohány lehet a rák ellenszere, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy ettől függetlenül nagyon örül a felfedezésnek. Sőt, elárulta, annyira bizakodóak, hogy hamarosan megkezdik a klinikai tesztek előkészítését is.

A kutató az eLife magazinnak azt nyilatkozta, hogy a mai daganatkezelési terápiák legnagyobb hátulütője, hogy nem csak a rákos sejtekre hatnak.

Ez kiküszöbölhető lenne a NaD1 segítségével, ez ugyanis kizárólagosan a megváltozott, beteg sejtszerkezeteket venné célba, a szervezet többi részét érintetlenül hagyná, ami óriási előrelépés lenne a betegség gyógyításában.

Ezt is szeretjük