Ezért cserélj ágyneműt hetente! 4 betegséget kerülhetsz el vele

Az ágyadban tanyázó porakták növelik az allergia és az ekcéma kialakulásának kockázatát.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg a legtöbben hetente egyszer kitakarítják a lakásukat legalább ott, ahol a papok táncolnak, addig az ágyneműcserére ennél ritkábban kerül sor.

Minden ötödik ember csak havonta egyszer cserél ágyneműt - derül ki egy, a Daily Mail internetes oldalán nemrégiben megjelent cikkből. Pedig egészségügyi következményei lehetnek, ha rendszeresen elblicceled a dolgot, és ritkábban cseréled hét napnál.

Ezért cserélj ágyneműt gyakrabban!

Az ágynemű cseréjére rendszerint szagmintavételt követően kerül sor. Ha már nem érzed túl kellemesnek az illatát, áthúzod. De nem biztos, hogy ez a leginkább célravezető módszer.

Hányszor csinálja az átlag?

Egy Nagy-Britanniában, kétezer fő bevonásával készült felmérés tanúsága szerint az emberek 40%-a hetente lecseréli az ágyneműjét. 36%-uk kéthetente húzza át, és 17%-uk csak havonta vagy ritkábban vált huzatot a takarón és a párnán.

Négy betegség okozója lehet

Dr. Adam Fox, egy vezető londoni oktatókórház gyermekallergológusa arra figyelmeztet, hogy a piszkos ágynemű számos egészségügyi problémát súlyosbíthat. Szakértők szerint vonzza a poratkákat, allergiát válthat ki, de fokozza az asztma, az ekcéma és a rhinitis - orrnyálkahártya-gyulladás - kialakulásának esélyét is.

A leggyakoribb allergiát okozó élelmiszerek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Poratkaétterem az ágyad

Mivel életed mintegy egyharmadát alvással töltöd, egyáltalán nem mindegy, milyen körülmények között teszed ezt. A testedet borító hámsejtek közül rengeteg leválik az éjszaka során, és az ágyadban marad. Ezekkel az elhalt bőrsejtekkel táplálkozik a poratka, ráadásul a test által kiválasztott izzadság is vonzza, ami az ágynemű huzatba ivódik.

Míg a poratka önmagában ártalmatlan, a mikroszkopikus lény ürüléke gyakori allergén. Amikor ez a légutakba kerül, könnyen válthat ki asztmát, rhinitist, a bőrrel érintkezve pedig az ekcéma esélyét növeli.

60°C-on mosd hetente

Ha hajlamos vagy a fent említett betegségekre, rendkívül fontos, hogy hetente egyszer lecseréld az ágyneműd huzatát. Annak érdekében, hogy a szabad szemmel láthatatlan, mikroszkopikus képződmények ne okozzanak problémát számodra, 60°C-on kell kimosnod a lepedőt, valamint a takaró- és a párnahuzatot.

Ezt is szeretjük