Melyik évszakban születtél?

Ennyire vagy hajlamos a depresszióra

Egy napokban megjelent kutatási eredmény szerint téli gyerekként jobban fenyeget a depresszió.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gondolnád, hogy születésed hónapja - illetve az évszak, melyben megláttad a napvilágot - nem csupán a csillagjegyedet határozza meg, hanem depresszióra való hajlamodat is? Talán kicsit meredeken hangzik a pszichés probléma és a születésnap közötti párhuzam, ám egy amerikai vizsgálat bizonyította, hogy létező összefüggésről van szó.

Douglas McMahon kutatása

A Tennessee állambeli Vanderbilt Egyetem tudósai egérkísérletek alapján jutottak arra a megállapításra, hogy a születést követő első pár hónapban a megvilágított órák száma a későbbi lelki életre nézve komoly jelentőséggel bír. Azoknak az egérkölyköknek a biológiai órája, akik - a téli hónapokra jellemző -, rövidebb megvilágítás mellett cseperedtek, eltolódott.

Az egérkísérlet eredménye

Két csoportra osztották a kísérleti egereket: egyik csoportban születésüket követően nyolcórányi sötétséget és 16 órányi fényt kaptak az állatok, a másikban pont fordítva. Ezután az egerek egy részét azonos feltételek között tartották, míg másokat áttettek az ellentétes csoportba. Végül minden állatot a sötét csoportba tettek, majd vizsgálták agyi működésüket, aktivitásukat.

Arra az eredményre jutottak, hogy a születéstől az elválasztásig tartó időszakban az állatokra komoly hatással voltak a fényviszonyok. Az azt követő hetekben - az első 28 nap után - azonban már nem volt különösebb jelentősége a megvilágított órák számának. Azok az egerek, akik kevesebb fényt kaptak születésük első heteiben, kevésbé voltak aktívak, illetve több olyan tünet is megmutatkozott rajtuk, melyek az emberekre jellemző szezonális depresszió esetében is tapasztalhatók.

Természetesen az igazsághoz hozzátartozik, hogy emberek körében nem folytatták le a kísérletet, ám a kutatók úgy vélik, hogy esetükben is érvényesek az eredmények. Tehát, ha a sötétebb téli hónapokban születtél, nagyobb valószínűséggel alakul ki nálad szezonális depresszió.

Súlyosabb pszichés problémák

Douglas McMahon nem csupán a depresszióval hozta összefüggésbe a téli születésnapot. Ennél valamivel továbbment, és arra a következtetésre jutott, hogy azok az emberek, akik a hidegebb hónapokban születtek, más pszichés problémára is hajlamosabbak. Így például esetükben gyakrabban alakul ki skizofrénia, illetve mániás depresszió.

Búcsú a pszichés problémáktól

Természetesen születésed hónapját nem áll módodban befolyásolni, ám ettől függetlenül nem kell beletörődnöd a kutatás megállapításaiba. Ha a téli hónapokban születtél, talán nagyobb a depresszió kialakulásának kockázata, de, hogy ezzel valóban megküzdesz-e minden évben, az csak rajtad áll.

Rendszeres mozgás

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a sport nem csupán fizikai, hanem lelkiállapotodra is komoly hatással van. Segít felhasználni a stresszhormonokat, melyek, ha felgyülemlenek szervezetedben, számos pszichés problémát okozhatnak. Épp ezért fontos, hogy rendszeresen sportolj valamit. Ha nem sikerült még testhezálló mozgásformát választanod, töltsd ki tesztünket.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Jó szakember

A komolyabb depresszió leküzdésében pszichológus szakember lehet segítségedre. A terápiás beszélgetések során felkutathatók azok a lelki gócpontok, melyekből kiindul a depresszió. Ha nem szeretnél lélekbúvárhoz fordulni, érdemes kipróbálnod a kineziológiát. A természetgyógyászat körébe tartozó holisztikus módszer többek között készség- és személyiségfejlesztő elemekből áll össze. Ha többet szeretnél tudni róla, kattints korábbi cikkünkre!

OLVASD EL EZT IS!

no szomoru nagy
  • depresszió
  • tünetek és betegségek

A súlyos depresszió tünetei

Ezt is szeretjük