Ezt teszi az átlag magyar napi 5 órában
A legfrissebb statisztikák szerint
Napi több mint öt óra a TV előtt - ugye, szerinted is sok?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tudod, hogy a tévézés olyan passzív tevékenység, aminél egy sereg izgalmasabb programot is találhatnál magadnak. A statisztikák mégis azt mutatják, hogy általában a lustaság győz.

Naponta átlagosan 5 óra 18 percet töltött tévénézéssel a magyar lakosság a 2013-as év első három hónapjában. A Nielsen Közönségmérés adatai szerint a szám növekedett az egy évvel korábban mérthez képest.

Ennyit tévézik Magyarország 2013-ban

Az 50 év fölöttiek kivételével - akik épp annyit tévéznek, mint tavaly ilyenkor, vagyis naponta átlagosan 6 óra 51 percet - minden korosztályban növekedett az erre a tevékenységre fordított idő a 2012 első negyedévében mértekhez képest.

A gyerekek hét perccel többet, 3 óra 32 percet tévéznek, a 18-49 évesek pedig öt perccel növelték az időt, 4 óra 31 percre.

Mit nézel?

Tovább csökkent az országos kereskedelmi csatornák közönségaránya, a teljes népesség körében 31,5%-ra, és növekedett az általános szórakoztató televízióké, 16,6%-ra.

A közszolgálati csatornák részesedése a nézett időből 13,6% volt, a filmcsatornáké csaknem 9, az ismeretterjesztőké pedig majdnem 5, ahogy a gyermekcsatornáké is. A hírcsatornák nézettségi aránya 4,2%-os, a sportcsatornáké 2,5%-os.

A tévézés káros egészségügyi hatásai

Pszichés hatás

Számos tudományos kutatás kimutatta már, hogy a túlzásba vitt televíziózás káros hatással van a gyerekek pszichés fejlődésére. A skóciai Glasgow-i Egyetem kutatói például legutóbbi vizsgálatukban arra hívták fel a figyelmet, hogy az óvodáskorú gyermekek esetében napi háromórányi tévézés kisiskolás korra antiszociális viselkedést eredményezhet.

De nem csupán a gyermekek esetében veszélyes a túl sok tévénézés. Ez az alapvetően passzív tevékenység legtöbbször csak arra jó, hogy amíg nézed a tévét, nem foglalkozol a napi gondokkal. Eközben azonban kevés valódi élményt nyújt, és nem segíti elő sem a pszichés, sem a lelki fejlődést.

Fizikai hatás

A tévénézés nem csupán pszichésen, de fizikálisan is passzív tevékenység. Bár elvileg szobabiciklizhetsz a tévé előtt, azért a hatást tekintve ez mégsem ugyanaz, mintha futnál pár kört a parkban. Egy ausztrál kutatás tanúsága szerint még azok az emberek is potenciálisan károsítják szervezetüket a napi több órás tévézéssel, akik rendszeresen végeznek testmozgást.

David Dunstan, a Baker IDI Heart and Diabetes Institute kutatója szerint azoknál az embereknél, aki napi több mint négy órát tölt tévézéssel - vagyis a magyar lakosság átlaga esetében -, 80%-kal magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. A keringési rendszert érintő megbetegedések mellett azonban a hosszas tévézés káros hatással van a vércukor- és vérzsírszintre is.

Ezt is szeretjük