A Lyme-kór 7 előjele és kezelése
A kullancs közvetítette Lyme-kór kórokozója akár évekig jelen lehet a szervezetben anélkül, hogy különösebb panaszokat okozna...

beauty and style
Top olvasott cikkek

A betegség először 1975-ben ütötte fel a fejét az egyesült államokbeli Lyme városában, járványszerű ízületi megbetegedéseket okozva. A Lyme-kór az USA bizonyos államaiban még ma is jóval gyakrabban fordul elő, mint a világ más országaiban, ez azonban nem jelenti azt, hogy kevésbé kellene komolyan venni a betegséget.

Turisták, figyelem!

A nyári és késő nyári hónapok kedveznek a leginkább a Lyme-kórnak, éppen azok, amelyek a legideálisabbak a természetben tett kirándulásokra és túrákra.

A betegséget terjesztő kullancsok a túrázók által kedvelt erdőkben, bokros-bozótos területeken és erdei tisztásokon, az aljnövényzetben, illetve a fák és bokrok levelein élnek, és fél vagy legfeljebb egy méteres magasságban lógva várják a táplálékukat.

A kullancsokkal kapcsolatban fontos tudni, hogy nem mindegyik egyed terjeszt betegséget, ők ugyanis alapvetően nem hordozzák magukban a Lyme-kór kórokozóját. A megbetegedésért felelős borrelia burgdorferi már fertőzött állatok véréből kerül a kullancs szervezetébe, az ember pedig akkor van veszélyben, ha a fertőzött kullancs a bőrbe fúrva magát legalább 1-2 napig észrevétlen marad. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a kórokozó bejuthasson az ember vérkeringésébe.

Levertség, láz és ízületi fájdalmak - a tünetek

Ha a bőrbe fúródott fertőzött kullancsot nem veszik időben észre, akkor néhány nap elteltével a baktériumok a csípés helyén szaporodni, 3-32 nap elteltével pedig vándorolni kezdenek a szervezetben. A szaporodás időszakában semmilyen tünet nem jelentkezik, amely felhívná a figyelmet a baktériumok jelenlétére, éppen ezért a fertőzöttség megállapítása a betegség korai szakaszában igen nehéz. A Lyme-kórtünetei ugyanis három szakaszban jelentkeznek, az első a kórokozók vándorlásától számítható. A korai szakaszban a következő tünetek utalhatnak a fertőzöttségre:

  • fáradtságérzet
  • hidegrázás
  • láz
  • fejfájás
  • tarkómerevség
  • izom- és ízületi fájdalmak
  • vándorfoltok.

Ez utóbbi elsőként a csípés helyén látható, később azonban a test más részein is megjelenhet. A vörös szélű folt akár 50 cm átmérőjűre is kiterjedhet, majd közepe lassan kifehéredik, de sem viszketéssel, sem különösebb fájdalommal nem jár. Sőt, bizonyos idő elteltével - az említett tünetek többségével egyetemben - nyomtalanul el is tűnik, azonban a fáradtság érzése akár hetekig fennállhat.

A betegség második szakaszára már súlyosabb tünetek jellemzőek, melyek közül a leggyakoribbak a fejfájás, a tarkómerevség, idegi fájdalom, ritkábban pedig szabálytalan szívverés, mellkasi fájdalom és az egyik arcfél ideiglenes bénulása.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ha a betegséget a felismerés hiányában nem kezelik, az akár maradandó következményekkel is járhat. A Lyme-kór harmadik szakaszában ugyanis - amely egyébként akár évekkel később jelentkezik csak - az idegrendszeri zavarok mellett súlyos ízületi gyulladások alakulnak ki, amelyek elsősorban a térd ízületeit érintik. A gyulladás kevésbé fájdalmas, mint amennyire látványos és súlyos: a térdek megdagadnak, meleg tapintásúak, a térd mögött pedig ciszták alakulhatnak ki, amelyek megrepedése már jelentős fájdalmakat okoz.
A harmadik szakaszt is elérő, Lyme-kórban szenvedő betegek 10%-ánál az ízületi problémák maradandóak.

Ha időben észreveszik, jól kezelhető

A Lyme-kór kórokozóját a leggyakrabban a vérben található ellenanyagok mérésével igyekeznek azonosítani, a módszer azonban kevésbé megbízható, hiszen a kórokozó a betegség korai szakaszában gyakran nem kimutatható. A Lyme-kór pontos diagnózisának felállításához ezért a vérvizsgálat mellett a tünetek megléte is szükséges.

A betegség általában antibiotikumokkal jól kezelhető, ezt azonban a későbbi szövődmények elkerülése érdekében érdemes még a korai szakaszban elkezdeni. Súlyos idegrendszeri zavarok esetén intravénás antibiotikumkúrát is szoktak alkalmazni, mely akár több hétig is eltarthat.

Ezt is szeretjük