Fejfájás, tüdőgyulladás, fertőzések

A légkondi káros hatásai

A klíma jól jön, de ki akar tüsszögni és orrot fújni? Pedig a légkondi akár tüdőgyulladást is okozhat!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Meleg, levegőtlen helyiségben csökken a reakcióidő, az ember lelassul, kevésbé képes a koncentrációra. Klimatizált helyiségben mindezzel nincs gond, hiszen ideális hőmérsékletet és ezzel ideális munkakörülményeket biztosít. Mielőtt azonban úgy döntenél, hogy az otthonodba is beszerzel egy légkondicionáló készüléket, érdemes többet tudnod a klímákról és azok kevésbé előnyös tulajdonságairól!

Hogyan működik?

Jó, ha tudod, hogy a légkondicionálók nem friss levegőt juttatnak a helyiségbe, hanem az ott lévőt forgatják, szűrik és hűtik. A szűrők elsődleges szerepe abban van, hogy rajtuk telepedjenek meg a különböző baktériumok és szennyeződések, és így azok ne juthassanak be a helyiség légterébe.

Igen ám, de a rendszertelenül karbantartott szűrő nem képes tökéletes tiszta levegőt biztosítani, és ahelyett, hogy visszatartaná a szennyeződéseket, bejuttatja a helyiségbe. A split klímák esetében ráadásul a hűtést segítő kondenzvízben is könnyedén meg tudnak telepedni a kórokozók. A klímák emellett 6-8°C-os levegővel hűtik a helyiséget, ami szintén kockára teszi az esetleg hozzá közel ülő egészségét.

Mellékhatások

Alapesetben a légkondicionáló berendezések működésükből adódóan nemcsak lehűtik a helyiség levegőjét, hanem jelentősen szárítják is, aminek fejfájás, szédülés, kimerültség lehet a következménye, súlyosabb esetben légúti panaszokat, légszomjat, valamint az orr és a szem nyálkahártyájának kiszáradását is okozhatja. Nem ritka, hogy a bőr is szárazabbá válik, ráadásul könnyen megfázáshoz is vezethet, ha a meleg levegőről erősen lehűtött helyiségbe lépsz be. A tapasztalatok szerint számos allergén anyag forrása is lehet a klíma, főként, ha annak szűrőrendszere nincs megfelelően karbantartva.

Klímák és betegségek

Azon betegségek közül, amelyek megjelenéséért elsősorban az elhanyagolt berendezéseket tartják felelősnek, a legismertebb az úgynevezett légiós betegség. Elsősorban azokat fenyegeti, akik sokat tartózkodnak olyan helyiségben, ahol nem megfelelően karbantartott split klíma biztosítja a kellemesen hűs levegőt. Ezen klímatípus esetében ugyanis a hűtésért felelős kondenzvízben, ha azt elhanyagolják, könnyen megtelepednek és elszaporodhatnak a légiós betegséget okozó Legionella baktériumok. Ezek a kórokozók a természetes vizekben is megtalálhatók, és szinte minden vízrendszerben jelen vannak valamilyen mértékben. Problémát addig nem okoznak, amíg csak kis mennyiségben vannak jelen, a szobahőmérsékletű, illetve 30-40°C-os, állott vízben azonban könnyen elszaporodnak. A régóta nem cserélt kondenzvízből könnyen bejuthatnak a helyiség levegőjébe, belélegzésük pedig súlyos betegséget okozhat. Az általuk okozott fertőzés influenzaszerű tünetek formájában jelentkezik – éppen ezért nehezen azonosítható, hogy Legionelláról van szó -, súlyosabb esetben azonban magas lázzal járó, atípusos tüdőgyulladást is eredményezhet, amely akár halálos kimenetelű is lehet.

Megelőzés

A klímák okozta megbetegedések könnyen elkerülhetők, ha a berendezéseket megfelelően működtetik és használják. Néhány tanács az egészséged megőrzése érdekében:

  • Nincs szükség arra, hogy a helyiséget a lehető legjobban lehűtsd! Éppen elegendő, ha a klimatizált helyiség levegőjének hőmérséklete 4-6°C-kal alacsonyabb, mint a külső hőmérséklet. A nagyobb különbség könnyen megfázáshoz vezethet!
  • Ügyelj arra, hogy soha ne ülj közel a légkondicionáló berendezéshez, ne érintkezz közvetlenül a belőle kiáramló - esetenként 6-8°C-os! - levegővel!
  • Ha a nap nagy részét klimatizált helyiségben töltöd, mindig ügyelj arra, hogy elegendő folyadékot fogyassz, így mérsékelheted a nyálkahártyák kiszáradását. A bőröd védelme érdekében pedig rendszeresen használj hidratáló krémet!
  • Nyár ide vagy oda, ha rendszeresen tartózkodsz a kelleténél jobban lehűtött helyiségben, mindig legyen nálad kardigán és egy hosszúnadrág.
  • A munka közbeni szüneteket lehetőleg töltsd a szabad levegőn, a napon. Így nemcsak felmelegszel, hanem ki is szellőztetheted a fejed, és friss levegőt szívhatsz.

A szakszerűen karbantartott és használt berendezések esetében kevésbé áll fenn az említett tünetek megjelenésének lehetősége. Ehhez azonban nagyon fontos, hogy az egyes légkondicionáló készülékeket minden idény előtt megfelelő tisztítószerekkel kitisztítsák. Fontos, hogy ne maradjon kondenzvíz a készülékben, hanem az megfelelően el legyen vezetve, így kiküszöbölhető a különböző kórokozók esetleges elszaporodása.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha még nem rendelkezel klímával, de már semmiképpen nem bírod a meleget a lakásban - és az említett mellékhatások sem riasztanak el -, akkor legalább egy mobilklíma legyen az új lakótársad. Ha nem is annyira népszerűek, a mobilklímák esetében legalább nem kell aggódnod azon, hogy nem jut friss levegő az otthonodba, és kondenzvíz hiányában a Legionelláktól sem kell tartanod.

Ezt is szeretjük