Csökkenti a bőrrák kockázatát ez a hétköznapi ital
Íme, a friss kutatási eredmény!
Gondolnád, hogy a kávé akár a bazálsejtes bőrrák elleni is védhet?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A kávét legtöbben élénkítő hatása és kellemes aromája miatt fogyasztják. Egy új kutatás eredménye szerint azonban a közkedvelt reggeli ital a bőrrák egyik fajtája - a bazálsejtes karcinóma - ellen is védheti a szervezetet.

A betegséget a bőr rákos megbetegedéseinek leggyakoribb típusaként tartja számon a szakirodalom.

A kávé csökkenti a bőrrák kockázatát

Dr. Jiali Han, a Brigham and Women's Hospital egyetemi docense szerint eddigi vizsgálataik adatai azt mutatják, hogy a koffeinbevitel növelésével fordított arányban áll a bazálsejtes karcinóma kialakulásának valószínűsége.

Erre az eredményre egy 112 897 résztvevő segítségével készült kutatás során jutottak a tudósok. A vizsgálati alanyok között 22 786 bazálsejtes karcinómában szenvedő beteg volt.

A kutatás tanúsága szerint azokat az alanyokat, akik több koffeint fogyasztottak, kisebb valószínűséggel érintette a bazálsejtes rák kialakulásának valószínűsége. Ugyanakkor Han elmondta, a jelenlegi adatok alapján még nem ajánlhatja teljes bizonyossággal a kávéfogyasztás növelését, további vizsgálatokra van szükség.

Bazálsejtes bőrrák

Egyes becslések szerint az Egyesült Királyságban 80 ezer új bazálsejtes karcinómás esetet diagnosztizálnak minden egyes évben. Nem véletlen, hogy a kórt a bőr rákos megbetegedéseinek leggyakoribb típusaként tartja számon a szakirodalom.

Szerencsére azonban az elváltozás egyúttal a legkönnyebben kezelhető is, és a legritkább esetben ad áttétet.

Mit kell még tudnod róla?

A bazálsejtes rák leggyakrabban a napfénynek kitett bőrfelületeken jelentkezik: az arcon, a nyakon, a kézen, a fülön. Eredete jelenleg nem teljesen tisztázott, de valószínűleg a még növekvő sejtekben alakul ki, a bőr epidermiszében - vagyis legfelső bőrrétegben.

Perfetto, a kávészemektől az utolsó cseppig

A Dinamica Plus kávéfőző széles receptválasztékának köszönhetően minden napszakban elhozza a perfetto kávé pillanatot. Krémes cappuccino reggel, egy kis plussz energia ebéd után egy espresso társaságában, egy koffeinben gazdag hosszú kávé amikor már csak a napot szeretnéd túlélni. De’Longhi, frissen őrölt kávé minden csészében, bármelyik is legyen a kedvenced.

Promóció

Gyakran összetéveszthető az ekcémával vagy a pikkelysömörrel - tehát minden fellépő bőrpanasz esetén érdemes orvoshoz fordulni. A biopsziát követően műtéti eljárás során vagy fagyasztásos módszerrel eltávolítják az érintett részt, illetve a kezelés kiegészülhet kemoterápiával is. A statisztikák szerint a betegek 94-99%-a sikeresen kezelhető.

A bazálsejtes bőrrák megelőzése

A betegség megelőzésében a komoly szerep jut a napvédelemnek. Fontos, hogy délelőtt 11 és délután 15 óra között tartózkodj a közvetlen napfénytől, illetve napozás során használj magas - 30-50 - faktorszámú naptejet.

Az új kutatás szerint a táplálkozásra is érdemes odafigyelned. A vizsgálatok azt a mutatták, hogy a koffeint tartalmazó italok - így a kávé és a fekete tea - bizonyos fokú védelmet biztosítanak a bazálsejtes karcinómával szemben. Ugyanakkor a melanoma és a laphámrák esetében nem figyeltek meg ilyen jellegű összefüggést.

Ezt is szeretjük