Hogyan adj esélyt kidobás előtt az ételnek? (x)
Az Auchan és a Nébih Még jó! kampányából megtudhatod, hogy melyik lejárt élelmiszert kell kidobni és melyiknek lehet biztonsággal adni még egy esélyt!
Tudod mi a különbség a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő között? Pedig ez a kulcsa annak, hogy kevesebb élelmiszer landoljon a kukában. A fogyaszthatósági idő a szigorúbb dátum, mert azt az időpontot jelöli, ameddig az élelmiszer biztonsággal elfogyasztható. Rendszerint a friss és a gyorsan romló élelmiszerekre vonatkozik. Ezeknél be kell tartani a tárolási előírásokat és a felbontás utáni fogyasztási utasításokat, nehogy gyomorrontás vagy még komolyabb egészségügyi probléma legyen belőle, hogy romlott ételt ettél.
A minőségmegőrzési idő azonban más, azt jelöli, hogy egy termék meddig őrzi meg a teljes élvezeti értékét. Attól azonban még egy fűszer biztonsággal használható, ha némileg vesztett az aromájából, a kakaópor is bőven jó még, ha egy kicsit már fakóbb a színe, a csokoládé sem okoz gondot, ha egy picit szürkésebb bevonatot kap és a száraztésztát is nyugodtan kifőzhetjük a minőségmegőrzési idő lejárta után is, ha bontatlan csomagolásban állt. A tartós élelmiszereknek tehát adjunk még egy esélyt a minőségmegőrzési idő után, mielőtt kidobnánk! Persze nagyon fontos, hogy szemre, szagra, állagra rendben lévőnek látjuk és a csomagolásuk bontatlan és ép legyen.
A leghosszabb ideig, akár egy évig is jó lehet még a konzerv, a kávé, tea, a kakaó, a méz és az ásványvíz. A száraztésztáknak, a rizsnek, sónak, cukornak és a fűszereknek még 9 hónapig adhatunk egy próbát, a müzlik, gabonapelyhek, kekszek, csokik jó eséllyel még 3 hónapig fogyaszthatók, az olaj, zsír és a chipsek pedig még két hónapig a minőségmegőrzési idő után. Ha valamiben bizonytalan vagy, nézd meg a Nébih oldalán!
És persze számtalan apró trükkel lehet még csökkenteni a kidobott ételmennyiséget, ami nem kevés! A hazai háztartásokban 247 tonna élelmiszer megy a kukába évente. Ebből a mennyiségből majdnem félmillió ember tudna jóllakni egy évig napi háromszori étkezéssel.
Az Auchanokban ehhez most egy egyszerű, de nagyszerű kis eszközt kaphatsz a fizetéskor a blokk mellé: egy csinos kis „Még jó!” matricát, amivel felcímkézheted azokat a spájzban lapuló élelmiszereket, amiket záros határidőn belül meg kell enned, vagy fel kell használnod. Nézd át időről időre a hűtőd és kamrád, rakd előre és matricázd fel azokat az élelmiszereket, amelyekkel minél hamarabb kezdened kell valamit, hogy ne a szemétbe végezzék. Nagyon figyelj oda a fogyaszthatósági és a minőségmegőrzési idő közti különbségre, és ne edd meg, ami már szemre sem fest jól!
Sőt, kezdd úgy, hogy nem veszel felesleges dolgokat, erre jó módszer lehet, ha visszatérsz a jó öreg bevásárló lista készítéséhez. Persze ha a bolti lista már nagyon nem te vagy, az is jó, ha indulás előtt gyorsan lefényképezed a telefonoddal a hűtőd és a kamrád tartalmát, hogy az Auchan csábító ajánlatai között is lásd, pontosan mire van szükséged.
Nem kell nagy dolgokra gondolni tehát, hogy csökkentsük az élelmiszerpazarlást. Hidd el, egy kis odafigyeléssel „még jó” lehet sok minden!