12+1 jel, hogy gombás vagy

A gombásodás népbetegségnek számít, és sokan nem kezeltetik, mert szégyellik, ha orvoshoz kell fordulni ezzel a problémával.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gombás betegségek gyakorlatilag mindenkit érintenek, mégis több felmérés is bizonyítja, hogy az emberek nem szeretnek róla tudomást venni, titkolják, szégyellik. Pedig alapvetően erre semmi okuk. A gombás betegségek ugyanis nem azokat támadják meg, akik nem fürdenek vagy nem élnek elég higiénikusan, mint ahogy az a köztudatban él. Semmi okunk nincs egy gombás talpat a piszkossággal párosítani. Fürödhetsz akár naponta többször is, gombás ugyanúgy lehetsz.

Mitől lehetsz gombás?

Ahhoz, hogy megfertőződj, nincs szükség semmilyen különleges tényezőre, különösen így nyáron, amikor kint rekkenő hőség uralkodik. A gombák ugyanis szeretik a meleget, a nyirkosságot, így bármelyik izzadó testrészeden örömmel megtelepszenek. Olyan ember pedig nincs, aki nem izzad, ha árnyékban is pusztító hőség van. Elég egy rosszul megvásárolt cipő, vagy az oly sokat hordott baseball-sapka. De strandon, uszodában, sőt még a saját fürdőszobádban is kaphatsz el gombákat.

A két leggyakoribb gomba, mely az embereket érinti a bőr- és körömgomba. Mindkettőnek megvannak a maga tünetei, melyeket ha ismersz, szégyenkezés helyett kikezelhetsz.

A gombásodás jelei

1. Korpásodás

A korpásodás nagyon gyakori probléma. Kialakulásában szerepe lehet egy, az egészséges fejbőrön is élő gomba túlszaporodásának, amire alkati tényezők is hajlamosítanak.

2. Kopasz foltok a fejbőrön

Főleg gyermekkorban gombás fertőzésre gondolhatsz, ha a hajas fejbőrön egy vagy több, 1-2 cm átmérőjű, kerek, finoman hámló területet találsz, és ezen a részen rövidre letöredezett hajszálcsonkokat látsz.

3. Gennyes kelések a hajas fejbőrön

Egyes gombák a bőr mélyebb rétegeiben terjedve, a hajszálak kilökődésével maradandó kopaszságot idéznek elő. Szerencsére a fertőzésnek ez a formája ritkább, elsősorban állatokkal foglalkozó felnőttek és gyermekek betegsége.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

4. A szájzug fájdalmas berepedése

A szájzug fájdalmas kipállását, berepedését legtöbbször gomba okozza. Műfogsort viselőknél gyakori és visszatérő problémát okozhat.

5. Szájpenész

Csecsemők és főleg idős, protézist viselő betegek szájnyálkahártyáján, szájpadlásán, nyelvén megjelenő szürkésfehér felrakódásokat szintén gomba okozza.

6. Makacs pattanásszerű csomók a szakálltájon

Szakáll és bajusztájon vagy a tarkón többszörös, pattanásra emlékeztető, viszkető illetve fájdalmas, gennyet ürítő csomók, melyek összefolyhatnak.

7. Hámló, piros, kerek foltok a bőrön

A piheszőrös bőrön, arcon, törzsön főként a ruhától nem fedett területeken 1-2 cm-es kerek, éles szélű, piros, korpádzóan hámló, kokárdarajzolatú foltok a gombás fertőzés tünetei lehetnek. Gyakran viszketéssel járnak, a szél felé terjednek, középen gyógyulni látszanak.

8. Lágyéktáji, mell alatti, viszkető, piros gyulladás

A nagy hajlatokban - lágyékhajlat, hónalj, farpofák közötti, emlők alatti terület, has alatti redő, köldök - az összefekvő bőrterületeken könnyen alakul ki a környező bőrterületekre is ráterjedő, viszkető, vörös elszíneződés, kipállás, nedvedzés. Főként az elhízás, fokozott izzadás, cukorbetegség hajlamosít erre.

9. Száraz tenyéri hámlás

Száraz, rendszerint csak az egyik kezet (a domináns oldalit) érintő tenyéri hámlás, kirepedezés vagy viszkető hólyagosodás jelezhet gombás fertőzést.

10. Kézujjközök viszkető kirepedezése

Háziasszonyoknál, kismamáknál, ápolónőknél, cukrászoknál a kézujjközök viszkető, fájdalmas kirepedése tekinthető "foglalkozási ártalomnak" is, az állandó nedvesség, felázás hajlamosít erre az állapotra.

11. Körömágygyulladás

Ha ez az állapot hosszabb ideig áll fenn, a körömlemez deformálódik, fényét veszti, harántbarázdák alakulnak ki rajta, alapjáról elemelkedik, alatta kevés törmeléket láthatsz.

12. Lábujjak közti viszkető, fájdalmas repedések

A lábgombásodás a leggyakoribb gombás fertőzés a mérsékelt égövön, népbetegségnek számít. A fertőzés ráterjedhet a talpra, lábhátra, lábkörmökre.

12+1. Talp, talpszélek száraz hámlása

Az ujjközök gombásodásának kórokozói megbetegíthetik a lábfejet is. Ilyenkor a talp bőre és a talpszél piros, rajta száraz hámlás látható.

Ha szeretnél a fent felsorolt tünetekről és gombás betegségekről bővebb tájékoztatót olvasni, mely magában foglalja a lehetséges kezeléseket is, akkor mindenképpen látogass el a Házi Patika oldalára!

Ezt is szeretjük