Természetes tippek fejfájás ellen
Gyakran fáj a fejed? Te is az a típus vagy, aki azonnal gyógyszert szed rá? Olvasd el természetes tippjeinket, és dobd ki a gyógyszeres ládád!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A fejfájásnak rengeteg fajtája van. Szúrhat, nyilallhat, lüktethet, hasogathat. Fájhat a homloknál, a halántéknál, a tarkónál, lehet fél órás, de akár tarthat napokig is. Orvosi értelemben az alábbi csoportokba soroljuk őket:

  • Kísérő fejfájás: a kísérő fejfájás általában nem önállóan jelentkezik, hanem valamilyen betegségnek az egyik tünete. Innen ered neve is. Ilyen lehet például az orrmelléküreg gyulladás.
  • Migrén: a migrén nagyon erős fejfájást jelent, melyről korábban azt hitték, hogy lelki eredetű. Ez azonban az utóbbi évtizedekben megdőlni látszik, okának az agy különböző területein tapasztalható zavart gondolják, bár a mai napig nem tudják, mi okozza.
  • Tenziós fejfájás: a tenziós fejfájás a leggyakoribb. Gyakorlatilag mindenki tapasztalta már. Éppen annyira erős és zavaró, hogy semmiben ne tudd a maximumot nyújtani. Zavar a munkában, a sportban, a pihenésben, egyszóval mindenben.

Mit tehetsz a fejfájás ellen?

Masszázs

Szemüreg
Középső ujjaiddal gyengéden nyomd meg a szemüreg belső, orr melletti részét. Tartsd így pár másodpercig, majd hirtelen engedd el.

Arc
Finoman nyomogasd az arcod, közvetlenül az orrod mellett és ujjaiddal haladj lefelé, az állad irányába. Nyomogasd át az álladat is, mert itt felgyülemlik a feszültség, majd indulj el homlokod irányába felfelé. Fontos, hogy gyengéden csináld és arcbőröd ne húzd, végezz inkább körkörös mozdulatokat.

Szemgödör
Simítsd el erőteljesen, kis nyomással a szemgödör felső ívét, közvetlenül a szemöldökcsont alatt.

Homlok
Masszírozd kis körkörös mozgással folyamatosan a homlokod, majd haladj a halántékod és le az arcod felé.

Arcizmok
Ujjbeggyel erősen nyomd és körkörösen masszírozd arcizmaid, ezzel enyhítheted az izmok feszülését.

Gyógynövény

Vasfű
Az ókorban a rómaiak szent füve volt. Leggyakrabban kimerültség ellen fogyasztották, amit ma is megtehetsz: tegyél két evőkanállal egy bögrébe, majd forrázd le két dl vízzel. Hagyd állni fél órát, majd kortyolgasd el.

Kifejezetten fejfájásra a következőképpen alkalmazhatod: a növényt frissen darabold össze és csavard egy kendőbe. A kendővel a homlokodon – mint egy borogatással – pihenj le egy fél órára.

Borsmenta
A teához két teáskanálnyi szárított borsmentát forrázz le egy csészényi forró vízzel, majd 5-7 perc után szűrd le és lassan idd meg.

Használhatod illóolaj formájában is, ha fejfájásod nem olyan erős, és nem szereted a teákat: vágj apróra 6-10 evőkanál borsmentát, és keverd hozzá 100 ml olajhoz. Hagyd állni 3-4 hétig, majd szűrd le. Fejfájás esetén dörzsöld be vele halántékodat, de teheted illóolaj párologtatóba is. Ilyenkor használj négy csepp olajat. Stresszoldó hatása miatt is remekül beválhat.

Ezt is szeretjük