Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos nyaranta a megfelelő napvédelem, akár a strandon, akár csak az utcán tartózkodsz. Amellett, hogy naptejjel véded bőröd a káros sugaraktól, érdemes belülről is felvértezni szervezeted, nem véletlen, hogy számos olyan készítmény kapható, melynek célja a test, pontosabban a bőr napozásra való felkészítése. Mindezt azonban bizonyos táplálékok gyakoribb fogyasztásával is elősegítheted, például a következőkével: nézd meg a képeket!

A sárgarépa köztudottan bővelkedik A-vitaminban és béta-karotinban, minek köszönhetően kiemelkedően fontos táplálék lehet a bőr szempontjából, gyakori fogyasztása nagyfokú védelmet képes nyújtani a nap okozta bőrkárosodásokkal szemben.

A citrusok igen nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, melynek hosszú távú bevitele képes óvni a bőrt a napozás ártalmaitól, mindemellett limonént is tartalmaznak, mely csökkentheti a bőrrák kialakulásának kockázatát is.

Bár a szezonját lassan felváltják más nyári gyümölcsökéi, epret a továbbiakban is érdemes fogyasztani, amellett ugyanis, hogy nagyon jó C-vitamin-forrás, antioxidáns hatóanyagai révén védi a bőrt a károsodásoktól, és napégés esetén is gyógyírt jelenthet.

Bár még nincs szezonja, számos helyen kapható vörös szőlő, mely szintén nagyon gazdag antioxidánsokban, polifenoljainak köszönhetően amellett, hogy csökkenti az UVB-sugarak okozta bőrkárosodások mértékét, a gyulladásoktól is segít megóvni.

A zöld leveles zöldségek is igen gazdagok antioxidánsokban, többek között luteint tartalmaznak, mely szintén bizonyos fokú védelmet biztosít az UV-sugarak káros hatásaival szemben.

A paradicsomban található likopin nevű antioxidáns az egyik legjobb fegyver, ha a bőr védelméről van szó: egy német tanulmány szerint negyed csésze olívaolajjal összekevert paradicsomszósz tíz héten át fogyasztva például akár 35%-kal is képes lehet csökkenteni a bőrpír megjelenését napfény hatására.

Dinnyéből is érdemes minél többet fogyasztani, hatása a benne található likopinnak köszönhetően a paradicsoméval vetekszik.

Az étcsokoládéban található flavonoidok képesek megnövelni a bőr védekezőképességét a különféle bőrkárosodásokkal szemben, emellett segítenek abban is, hogy hidratált maradjon, illetve a vérkeringése is optimális legyen.

Nem véletlenül használja az ősi kínai orvoslás, az áyurvéda évszázadok óta antioxidáns és gyulladáscsökkentő szerként a kurkumát, emellett modern kutatások is igazolták, hogy képes megnövelni a szervezet védelmét az UVB-sugarak által okozta károsodásokkal szemben.

A dióban nagy mennyiségben találhatók esszenciális zsírsavak, melyek szintén hatékony védelmet jelentenek a napégéssel szemben. Fontos azonban tudni, hogy mint az összes többi táplálék, csak segítséget jelent a védelemben, a fokozott odafigyelést és a szükséges óvintézkedéseket - naptej, napszemüveg, kalap, a tűző nap kerülése - nem helyettesítheti.
Béltisztító, tele van C-vitaminnal, és csodafinom
Végre ismét szezonja van, ennyit fogyassz naponta a nyári csemegéből! Nézd meg a képeket!
Béltisztító, tele van C-vitaminnal és csodafinom: ennyit fogyassz naponta a nyári csemegéből!
Nézegess képeket!
Elolvasom