Ezért nem lapos a hasad: 8 ok a puffadó hasfal hátterében
Ha nem tudsz fogyni, akkor érintett lehetsz!
Ismerd meg a puffadás okait. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A puffadás megnehezítheti a mindennapjaidat, sőt, még az önbizalmadat is csökkentheti, ha folyton azon aggódsz, hogy a többi ember is észreveszi, mennyivel nagyobb a hasad, és már megint alig férsz bele a nadrágodba.

Ezzel a zavaró érzéssel nem vagy egyedül, a legtöbb hasi fájdalom, mellyel felkeresik az orvosokat, nem más, mint a puffadás. De vajon mi áll a sokakat érintő probléma hátterében? Az eddig ismert okokat most összegyűjtöttük!

1. Helytelen étrend

Egy sor étel okolható a puffadásért, amire mindenki a saját mértéke szerint érzékeny. A fehér lisztből készült pékáruk javarészt puffasztó hatásúak, ahogy a magyar konyhára jellemző zsíros, fűszeres ételek is megterhelik a hasat, aminek következtében a táplálék megemésztése túl hosszú időt vesz igénybe, ami gázképződéssel, vagyis puffadással jár.

De a hüvelyesek és a káposztafélék is sokaknál fokozott gázképződést eredményezhetnek, ahogy a magas rosttartalmú táplálkozás is megterhelő lehet, ha valaki hirtelen vált rostban gazdag táplálkozásra. Ennek elkerülése érdekében a szervezetet fokozatosan ajánlott hozzászoktatni a babfélék, a káposzta és a nagyobb mértékű zöldség- és gyümölcsfogyasztásához.

Az italok között pedig a szénsavas vizeket, üdítőket, söröket ajánlatos kerülni, vagy legalább az elfogyasztott mennyiséget minimalizálni mindazoknak, akik érzékenyek a problémára.

2. Helytelen étkezési szokások

Nemcsak az elfogyasztott ételeknek kell gyomorkímélőnek lenniük, hanem az étkezés folyamatának is. Ha kutyafuttában, esetleg munka közben dobod be az ebédedet, az bizony nagyon könnyen puffadáshoz vezethet. Ahogyan a közvetlen lefekvés előtt elfogyasztott vacsora sincs jó hatással az érzékeny gyomorra. Ha ez utóbbit gyakran megteszed, nemcsak rosszul fogsz aludni, de reggel arra kell ébredned, hogy újra puffadás gyötör.

3. Ételintolerancia

Egyre többeket érint a laktózzal, a fruktózzal és a nátrium-glutamáttal szembeni intolerancia. Ilyenkor a szervezet nem tud megbirkózni ezen összetevők valamelyikével, és az emésztési nehézség puffadásban realizálódik. Ha erre gyanakszol, akkor keresd fel háziorvosodat, aki segítséget tud nyújtani az intolerancia felderítésében.

4. A fizikai aktivitás hiánya

Ha mozgásszegény életmódot folytatsz, az kihat az emésztésedre, az anyagcserédre is. A sok egy helyben ülés következtében lassulnak a test folyamatai, ami ismételten fokozott gázképződéshez és puffadáshoz vezet.

5. Stressz

A hosszan tartó fokozott stresszhatás - legyen ez akár munkahelyi, akár családi jellegű - nagyon rossz hatással van az emberi emésztésre. Ha érintett vagy a problémában, akkor igyekezd feltárni a stressz pontos forrását, és amennyiben módodban áll, csökkentsd a rád gyakorolt nyomasztó hatást. Az is sokat segíthet, ha találsz egy olyan tevékenységet, amely segít levezetni a hét közben felgyülemlett stresszt.

6. Bélgázvisszatartás

Ha puffadás gyötör, akkor a bélgázok visszatartásával csak tovább rontasz a helyzeten. A szociálisan kínosnak tartott jelenséggel akkor tudsz leszámolni, ha a puffadás mértékét csökkented.

7. Gyomor- és bélrendszeri panaszok

Az is előfordul, hogy egyes gyomor- és bélrendszeri panaszokat kísér a puffadás, amit csak a kiváltó probléma megszüntetésével orvosolhatsz. Ilyen probléma az emésztési zavar, a székrekedés, a hasmenés és az ételmérgezés.

8. Egyes gyógyszertípusok

A puffadás jelentkezhet különböző gyógyszerek mellékhatásaként is, úgymint antibiotikumok, egyes vérnyomáscsökkentők, néhány cukorbetegség elleni gyógyszer és egyes hasmenés kezelésére szolgáló gyógyszerek. Amennyiben túl nagy hasi fájdalommal jár a gyógyszerek mellékhatásaként jelentkező puffadás, fordulj orvoshoz, és kérj másik, gyomorkímélőbb készítményt.

Hogyan csökkentheted a puffadást?

Szimetikon - a mielőbbi enyhülésért! Léteznek olyan készítmények, amelyek hatékonyan enyhítik a puffadást! Az egyik legjobban bevált hatóanyag a szimetikon, mely felbontja a bélben a puffadást okozó makacs gázbuborékokat. A buborékok felbontásával a gáz kiszabadul, majd természetes módon távozik. A szimetikon hatását tisztán fizikai hatásmechanizmussal fejti ki, a szervezetben nem szívódik fel, így terhesség alatt és szükség esetén hosszabb ideig is szedhető.

Eltérő problémára eltérő megoldás!

Rendkívül fontos különbséget tenni puffadás és hasi görcs között, hiszen míg a puffadás során a bélben felgyülemlett gáz okoz feszítő érzést, addig a görcs esetében elsősorban a bélfal izmainak megfeszülése a kellemetlenségek forrása.

A panaszok eltérő természetéből fakadóan tehát rendkívül fontos, hogy a problémának megfelelő megoldást válassz - görcs esetén görcsoldót, puffadás esetén pedig puffadásgátló készítményt alkalmazz. Gyakori vagy súlyos panaszok esetén a háttérben álló okok tisztázására keresd fel háziorvosodat!
Ezt is szeretjük