4 rejtett lelki probléma az állandó nátha mögött

Bizonyos pszichés problémák gyengíthetik immunrendszeredet, így nehezebben szabadulsz meg a téli fertőzésektől.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A náthát vírusok okozzák. Míg azonban a klasszikus ragályos betegségekért mindig csak egy-egy meghatározott kórokozó felelős, addig a náthát több mint kétszáz vírusfaj is előidézheti. Ezért fordulhat elő, hogy hiába esel át egy téli időszakban a náthán, újra és újra visszakaphatod.

A nátha leggyakoribb tünete a köhögés az orrváladékozás, a fáradtság és az orr eldugulása. Ha hetek óta képtelen vagy megszabadulni a kellemetlen jelektől, érdemes elgondolkoznod azon, hogy milyen lelki tényezők gyengítik immunrendszeredet.

Összezavarodott gondolatok

Könnyen lehet, hogy egy olyan élethelyzet áll az állandó nátha háttérben, amikor azt sem tudod, hová kapd a fejed, gondolataid összezavarodtak. Ilyenkor a megfázás elvonulási lehetőséget teremt számodra. Egy ideig védve vagy az emberektől, meg tudod tartani a távolságot velük szemben. Lehetőséged nyílik rá, hogy összeszedd a gondolataidat.

Elfojtott érzelmek

Mivel a nátha bizonyos váladékok felszabadulásával jár együtt, előfordulhat, hogy valamilyen negatív élethelyzetet élsz meg, mely, bár mélyen érint, nem tudsz reagálni rá. Az elfojtott érzelmek így egy másik, fizikai síkon kerülnek felszínre. Érdemes elgondolkoznod azon, hogy van-e olyan dolog az életedben, amin legszívesebben sírnál, nem tudod elfogadni, illetve megfelelően kommunikálni a külvilág felé.

Az orrdugulás oldaláról is megközelíthető a nátha lelki oldala. Gondold végig, hogy van-e olyan szituáció vagy ember a mindennapjaidban, amelyről úgy érzed, bűzlik, amivel vagy akivel nem akarsz, nem mersz foglalkozni.

Tévhitek a nátháról

Bár a náthát teljesen hétköznapi egészségügyi problémának tartják, mégis számos tévhit kering vele kapcsolatban.

Nem találod a harmóniát

Mivel a nátha a mellkast, a fejet érinti, a test más részét nem, így a betegség kapcsán fizikai szinten is érezheted az egyensúly nélkülözését. Töprengj el rajta, hogy pszichés vonalon mi okozza életedben a harmónia hiányát. Lehet, hogy életed csak egy bizonyos aspektusára koncentrálsz, miközben elhanyagolsz egy másikat. Állj meg egy kicsit, gondold végig mindezeket, gyűjts erőt, ha pedig szükséges, próbálj elsajátítani új hozzáállást, viselkedési formákat. Ha sikerül lelki nagytakarítást végezned, könnyebben uralod majd az életed, újra harmónia költözhet a mindennapjaidba.

Túlzott megfelelni vágyás

Gyakran előfordul, hogy olyankor fázol meg, kapod el a náthát, amikor elméd merevvé válik. Ilyenkor úgy érezheted, valami fenyeget, és a betegség épp jó indok arra, hogy kicsit egyedül lehess, tudatosítsd magadban, hogy életed mely eseményeivel kapcsolatban kezdesz merevvé válni.

Vizsgáld meg, mi okozza a benned felgyülemlett feszültséget, és könnyen rájöhetsz, hogy félelmeid, illetve a környezetnek való túlzott megfelelni vágyás áll a háttérben.

Talán túl nagy szükséged van arra, hogy szeressenek, értékeljenek. Igyekezz rugalmasabb lenni saját magaddal szemben, a külvilágot csak arra használd, hogy tükröt tartson eléd.

Cikkünk Jacques Martel Lelki eredetű betegségek lexikona című könyve alapján készült.

A Lelki eredetű betegségek lexikona különleges alternatívát mutat kiegészítve a hagyományos orvoslást és a természetgyógyászat számos módszerét. A szerző gyakorló pszichoterapeutaként arra vállalkozott, hogy segítsen feltárni a betegségek és egészségügyi problémák lelki eredetét. Bevezet az érzelmek mindmáig ismeretlen világába, és megtanít nyitottá válni. Ha képes vagy az adott betegséget feladatként megélni, és látod a belőle származó tapasztalat hasznát az egész életedre nézve, akkor újra visszanyerheted egészségedet.

Kiadja a Partvonal Kiadó.
Ára 3290 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük