A több évtizedes konyhai tapasztalat és a hagyományos receptek magabiztos ismerete minden nagymamát felvértezett azzal a képességgel, hogy mindig az általa készített étel vigye a prímet egy-egy családi étkezés során. És ha netán valami nem teljesen úgy sikerült, ahogy eredetileg tervezte - nos, ilyen nem fordulhat elő, a konyha és az ott zajló folyamatok tökéletes kontroll alatt állnak.

A gyümölcsös töltelékkel felvértezett, ropogós sült tészta mindenki kedvence, a meggyes rétes évszázados receptje gyakorlatilag minden háztartásban fellelhető, ahol valaha használtak tűzhelyet.

A smarni, avagy császármorzsa a monarchia idejéből maradt a magyar háziasszonyokra, és vált a térség egyik kedvenc édességévé. Egy kicsit módosított palacsintatészta, porcukor és lekvár - persze lehetőleg házi -, és már kész is van az isteni édesség.

Két lágy tésztaréteg közé rejtett almás-fahéjas töltelék, ez bizony az almás pite, amit jellegzetes illatáról már messziről felismerhetsz, és tudhatod, hogy a nagyi konyhájában ismét valami egészen zseniális finomság készül.

A zserbó nem kifejezetten a kapkodós háziasszonyok süteménye, elkészítése meglehetősen sok türelmet és nem kevés szabadidőt igényel, cserébe azonban a világ egyik legzseniálisabb édessége kerül elő a sütő mélyéről.

A jellegzetes formájú, kalácsjellegű tésztából készülő kuglóf általában karácsony környékén kerül az asztalra, de némi rábeszéléssel bármely nagymama rávehető, hogy készítsen egyet, az egyetlen kérdés csak az, hogy mazsolával vagy anélkül.

A nagymama konyhájának jellegzetes fogásai közül nem maradhat ki mindenki kedvenc rizskochja, amit természetesen szigorúan csak a nagymama lekvárjával szabad fogyasztani, és szintén nem az a kapkodós, pikk-pakk elkészülő édesség.

Ha létezne a világ legjobb reggelije verseny, jó eséllyel dobogós lenne a friss, foszlós kalács, amihez szinte nem is kell semmi, esetleg egy bögre kakaó, hogy teljes legyen a nosztalgia.

Az omlós, középen lyukas linzer minden vendégség sztárja, a háziasszonyok számára pedig igazi főnyeremény, hiszen akár egy héttel az összejövetel előtt elkészíthető, ugyanolyan vagy még omlósabb lesz pár nap elteltével, mint frissen.
Igazi hazai klasszikusok
A nagyi sem csak édességeket készít, a mennyei desszertek mellett szerencsére húsételekben is erős a magyar konyha. Ha nem tudod, hogy mit kínálj a finomságok előtt, nézz be képgalériánkba!
A legkedveltebb hazai specialitások
Nézegess képeket!
Elolvasom