A legfinomabb házi bodzaszörp receptje

Készítsd el otthon!

Nemsokára itt a bodzaszezon, ideje gondoskodnod az egész éves szörpadagról!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ugyan jóval kényelmesebb megoldásnak tűnhet a boltok polcairól levenni a kész szörpöt, a házi készítésű változat sokkal finomabb és valószínűleg egészségesebb is. A cukrot ugyan ez sem nélkülözi, de a mesterséges adalékok kimaradnak belőle.

A megadott adagok inkább útmutatók az első szörp készítéséhez, ízlésed szerint variálhatod őket, kevesebb cukorból is finom lesz, ha pedig több virágot pakolsz bele, akkor még erősebb bodzaíze lesz - kísérletezz vele bátran, elrontani nem tudod.

Hagyományos bodzaszörp

Hozzávalók:

  • 25 nagy fejű bodzavirág
  • 5 liter víz
  • 3 citrom
  • 2,5 kg cukor
  • 3 gramm citromsav
  • 1 késhegynyi tartósítószer

Elkészítés ideje:

120 perc

Elkészítés menete:

A bodzaszörp készítése igazi családi-baráti program is lehet, hiszen a virágok összegyűjtése egy kisebb kirándulásként is felfogható, ugyanis a boltokban-piacokon nemigen kapni ezt a virágot. Tehát szedj össze néhány pajtást, menjetek a közeli erdőbe és keressetek szép nagy, egészségesnek tűnő bodzavirágokat, az autóutaktól minél messzebb eső területeken.

Ha megvannak a virágok - és a többi hozzávaló - és a lelkesedés töretlen, kezdődhet a szörpkészítés! Első lépésként keress egy jó nagy edényt - ha megvan, akkor a cukrot a vízzel főzd sziruppá. Ehhez forrald fel a vizet, majd keverd bele a cukrot és kis lángon, időnként megkeverve addig főzd, amíg teljesen fel nem oldódik benne. Ha ezzel megvagy, töltsd át az egészet egy tiszta, fertőtlenített, 6-7 literes üvegbe.

A virágokat mosd át jó alaposan, ellenőrizd, hogy nincsenek-e rajtuk kevésbé odaillő élőlények, majd tedd az üvegbe a citromsavval együtt a szirup mellé őket. A citromokat - ha nem szereted a savanykás ízeket, akkor 2 is elég lesz - is tisztítsd át jó alaposan, az is elég lehet, ha megmosod őket, de a legjobb, ha egy vékony réteget eltávolítasz, lereszelsz róluk, így biztos lehetsz benne, hogy ha vegyszerrel permetezték a citromokat, az nem kerül a szörpödbe. Ezután karikázd, vagy kockázd fel őket és rakd az üvegbe a többi hozzávaló mellé.

Innentől leginkább a türelmedre lesz szükség, ugyanis minimum négy napig békén kell hagyni a keveréket, illetve naponta egyszer azért érdemes ránézni, hogy minden rendben van-e vele, és jól át kell keverni az egészet. Ha letelt a várakozásra szánt idő, akkor már nincs más dolgod, mint leszűrni a keveréket és a kiválasztott edényekbe kiadagolni, jól lezárni és egy kis tartósítószerrel biztosítani a szavatosságát. 

Isteni, gyümölcsös sütik a frissítő bodzaszörp mellé

Ha tavasz, akkor gyümölcsszezon - készítsd el te is a kedvenc édességeidet friss alapanyagból!

A legfinomabb gyümölcsös sütik

Nézegess képeket!

Elolvasom

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük