Így készül a tökéletes Cordon bleu
Szinte minden étlapon szerepel ez az ínycsiklandó, de egyszerű húsétel, ha rosszul is írják a nevét. Készítsd el te is!
A Cordon bleu - kék szalag franciául - rántott borjúhús sonkával és sajttal töltve. Itthon Gordon bleu-ként vagy Cordon blue-ként is lehet vele találkozni sajnos.
Nem igazán nem vet jó fényt arra az étteremre, amelyik az utóbbi változatokban szerepelteti ezt a húsételt az étlapján.
A Cordon bleu ma egy szakácsiskola, de a legenda szerint XV. Lajos adományozta a Szentlélek lovagjai rend kék szalagját egy szakácsnőnek, mert olyan jót főzött. Arra vonatkozóan nincs információ, hogy miért ez az étel kapta ezt a nevet.
Klasszikus Cordon bleu
Hozzávalók:
- 4 vastag szelet borjúcomb
- 4 szelet trappista sajt
- 4 szelet sonka
- tojás, liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz
- olaj a sütéshez
A borjúhússzeletet kicsit klopfold ki a klopfoló sima felével. Vágd félbe, de ne teljesen. Tegyél mindegyikbe egy-egy szelet sajtot és sonkát, majd fogpiszkálóval tűzd meg.
Panírozd be a húsokat, előbb lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatva. Bő, forró olajban süsd ki.
Holland változat
Hozzávalók:
- 4 szelet borjúcomb
- 4 szelet trappista sajt
- 4 szelet sonka
- tojás, liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz
- olaj a sütéshez
A holland változatban nem a kettévágott húsba töltik a sonkát és a sajtot, hanem feltekerik. Ehhez vékony hús-, sonka- és sajtszeletekre van szükség. Fektesd egymásra őket, majd tekerd fel, és jól tűzd meg hústűvel vagy fogpiszkálóval. Panírozd be a húst, akár duplán is, ha szükséges, majd süsd ki bő olajban.
Cordon vert - zöld szalag
Hozzávalók:
- 4 vastag szelet borjúcomb
- 15 dkg kéksajt
- petrezselyemzöld
- tojás, liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz
- olaj a sütéshez
A sajtot törd össze villával, és dolgozd bele az apróra vágott petrezselymet. A kiklopfolt, kettévágott húsokba töltsd bele a sajtos keveréket, de ne túl vastagon, különben kifolyik. Tűzd össze a húst, majd panírozd be, és süsd ki bő olajban.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció
Crépes Cordon bleu
Hozzávalók:
- 8 vastagabbra sütött palacsinta
- 4 szelet sonka
- 4 szelet sajt
- tojás, liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz
- olaj a sütéshez
Hozzávalók a palacsintatésztához:
- 1 bögre liszt
- 1,5 bögre tej
- fél bögre szódavíz
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 1 csapott evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál étolaj
Keverd össze a hozzávalókat, majd a tésztát hagyd pihenni 20-30 percig. Kevés olajon süsd ki a palacsintákat. Ha készen vannak, mindegyikre fektess egy-egy szelet sajtot és sonkát, majd tekerd fel, panírozd be, és süsd ki bő olajban. Utána papírra tedd, hogy a felesleges olajat felszívja.
Ha nem akarod bepanírozni, akkor tedd kivajazott tálba a palacsintákat, szórd meg a tetejüket is sajttal, és 10 percre told előmelegített sütőbe.
OLVASD EL EZT IS!
- csirke
- krumpli
Így készítsd el a tökéletes rántott húst!
- kacsa
- szilva