A tökéletes házi croissant receptje

A francia péksüteményt nem is olyan nehéz elkészíteni, a friss, vajas tészta pedig biztosan kárpótol a kis fáradságért, amibe az összeállítása kerül.

Nyereményjáték

Nyerj családi belépőt a Skanzenbe: 3 darabot sorsolunk ki!

Nyerj képes enciklopédiát, és ismerjétek meg együtt a világ titkait!

Nyerj közel 15 000 forint értékű, Natics prémium kozmetikumokat!

összesen 3 db játék

Ez is érdekelhet

Alföldi Róbert a komédiában is a bánatot látja - Zseniális gárdával játszik a Vízkeresztben (x)

Ingyenes lesz a Velencei-tó fesztiválja! Ekkor érdemes a strandra menni (x)

Az ország legjobb luxushotelje a Mátrában - High-tech eszközök, lebilincselően tiszta levegő (x)

Nagy név érkezik Budapestre: a szeptemberi Balkán Partyra már most fogynak a jegyek! (x)

Az avokádós smoothie segíti a gondolkodást és a döntéshozatal folyamatait - Ezért idd őket nyáron! (x)

beauty and style

Erre szükséged lesz a hétvégén: nőies szalmakalapok forrósághoz »

Házi bőrmegújító szérum zöld teával: így lassítsd le a fotóöregedést »

Ettől a frizurától leesik a násznép álla: nyűgözd le őket fonott konttyal! »

retikül.hu

Top lájkolt cikkek

bmi kalkulátor

nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A franciás finomság tökéletes lehet reggelire. Míg Párizsban legtöbbször üresen sütik, addig nálunk népszerűek a sajtos, sonkás és csokoládés verziók is.

Nem nehéz elkészíteni, és mivel előző nap kell hozzáfogni, reggel már csak be kell dobnod a sütőbe. Sőt, fagyasztani is lehet, így aztán mindig frissen sütheted. Vétek lenne kihagyni.

Vajas croissant

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 3 evőkanál tej
  • 2 dkg élesztő

Az élesztőt futtasd fel cukros vízben. A lisztet morzsold el a vajjal, majd add hozzá az élesztőt, a vajat, egy csipetnyi sót és a cukor maradékát.

A tésztát jól dolgozd össze, majd tedd egy kiolajozott tálba, takard le, és tedd a hűtőbe. Minimum 5-6 óra pihentetés szükséges neki, de, ha csak másnap reggel látsz hozzá a nyújtásnak, az sem baj.

Sodrófával nyújtsd a tésztát fél centi vastagra, majd vágj ki belőle egyenlő oldalú háromszögeket. Tekerd fel, majd formáld félhold alakúra. Tedd a croissantokat kivajazott tepsibe, a tetejüket kend meg felvert tojássárgájával, majd told előmelegített sütőbe, és süsd 25 percig.

Hajtogatott croissant

Hozzávalók:

  • 2,5 dkg élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 20 dkg vaj
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 dl víz
  • olaj

A vajat célszerű szobahőmérsékleten tartani az elkészítés előtt egy óráig, hogy kenhető legyen. Az élesztőt futtasd fel a cukros tejben. A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá az élesztőt, a tojást, egy evőkanál vajat és a langyos vizet. Jól dolgozd össze, majd a tésztát lapogasd egy olajjal kikent tálba, és tedd egy órára hűtőbe. Lisztezett deszkán nyújtsd fél centi vastagra, majd kend rá a vajat. Hajtogasd össze legalább háromszor, és tedd vissza a hűtőbe, letakarva még egy órára. Ha kivetted, nyújtsd a tésztát fél centi vastagra, vágj belőle háromszögeket, majd tekerd fel kifli alakúra. Tedd kivajazott tepsire őket, kend meg tojásfehérjével, és süsd meg előmelegített sütőben 15 perc alatt.

Sajtos croissant

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 3 evőkanál tej
  • 30 dkg sajt - kétféle is lehet
  • 2 dkg élesztő

Készítsd el a vajas változatnál leírt módon a tésztát, annyi különbséggel, hogy a cukrot csak az élesztőhöz használd fel. A sajt egy részét reszeld le, a többit vágd apró kockákra vagy hasábokra, és mielőtt feltekernéd, tedd a tésztára. Kend meg ugyanúgy tojással, majd szórd meg a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben süsd 20-25 percig.

Csokoládés croissant

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 10-15 dkg csokoládé
  • 3 evőkanál tej
  • 2 dkg élesztő

Készítsd el a tésztát a fent leírt módon. A csokoládét vágd apró darabokra. Használj jó minőségű táblás csokit, a tej- és étcsokit vegyítheted is. A kis háromszögek azon felére szórd, ami legbelül lesz a tekerés után. Ha kész vannak a kiflik, tedd őket kivajazott tepsibe, kend meg felvert tojással, és előmelegített sütőben süsd meg 25 perc alatt.

Blog.hu ajánló