A tökéletes foszlós kalács receptje
Bár a kalácsot ünnepnapokon szokták készíteni, próbáld ki receptjeinket, hogy egy sima hétköznapot is ünneppé tudj varázsolni általa.
A kalács szláv eredetű szó, és eredetileg a sütemény kerek formájára utalt, mert kezdetben mindig körbefonták a tésztát sütés előtt.
Mára azonban nem csupán kerek, de hosszúkás, fonott, töltött és még számtalan más formában is megtalálható.
Foszlós kalács
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 9 dl tej
- 8 dkg cukor
- 3 dkg élesztő
- 1 kg rétesliszt
- só
Az élesztőt 1 dl langyos tejjel és 3 evőkanál liszttel keverd össze, és tedd langyos helyre, ebből lesz a kovász. A cukrot a maradék tejben oldd fel. A lisztet a kovásszal és a tejjel keverd el, majd dagaszd a tésztát legalább 20 percig.
A vége felé add hozzá a vaj nagy részét. A tésztát meleg helyen legalább egy óráig keleszd. Szedd négy részre, lisztezett deszkán sodord meg, majd fond össze a részeket. Vajjal kend meg a kalács tetejét. Sütőpapíron még egy órát keleszd, majd a tetejét kend meg tojással. Előmelegített sütőben süsd meg.
Almás kalács
Hozzávalók:
- 40 dkg alma
- 20 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- 2 tojás
- fél csomag sütőpor
- fahéj
- tejföl
A vajat a cukorral keverd habosra. Válaszd szét a tojásokat, majd a sárgákat a sütőporral kevert liszttel öntsd a cukros keverékbe. Tegyél bele annyi tejfölt, hogy sima tésztát kapj. Keverj bele ízlés szerint fahéjat, és végül forgasd bele a kemény habbá vert fehérjét. Vajazz, lisztezz ki egy tepsit, és öntsd bele a masszát. Az almákat hámozd meg, szeleteld fel, és rakd a tészta tetejére. Cukrozd meg, majd süsd meg.
Fahéjas kalács
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 4 dkg vaj
- 3 dl tej
- 1 tojás
- 1 evőkanálnyi tejföl
- 1 dkg élesztő
- 1 teáskanálnyi őrölt fahéj
- csipetnyi só
A lisztbe keverd bele a vajat, add hozzá a tojást, a tejfölt, és a tejjel keverd simára. A végén keverd hozzá a fahéjat és a csipetnyi sót. Öntsd bele egy kivajazott tepsibe, és a cukros, fahéjas keverékkel szórd meg, majd süsd meg.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Káposztás kalács
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 4 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 2 dl tejföl
- 1 kg káposzta
- cukor
- só
A káposztát reszeld le, sózd meg, és hagyd állni. 2 dkg vajon pirítsd meg a cukrot, tedd rá a kicsavart káposztát, majd párold meg. A lisztet az élesztővel, a maradék vajjal, a tejföllel és a káposztával dolgozd össze. Meleg helyen keleszd legalább egy órát. Vedd a tésztát háromfelé, és lisztezett deszkán sodord meg a részeket. Fond össze, majd előmelegített sütőben süsd meg.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény