A tökéletes derelye receptje
Plusz 3 isteni változat
Édes vagy sós, desszert vagy főétel, netán levesbetét, a friss derelye elkészítése munkás, de megéri.

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Beindul a D-vitamin-termelődés, és javítja a közérzetet: töltődj fel bioszoláriummal télen is! (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

Nem is gondolnád, milyen nőies lehet a fekete rúzs! »

Béna szemöldök, remegős tusvonal: ez sül ki belőle, ha a pasid sminkel ki »

Csak úgy emlegetik: a pucér pasis kampány »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A derelye tésztájához igazán nincs szükség különleges hozzávalókra, különösebb szaktudást sem igényel az elkészítése. Némi kitartásra azért szükséged lesz, hogy megfelelő állagúra gyúrd, de, ha egyszer ráérzel a fényes, ruganyos, nem tapadós tészta készítésének módjára, utána már gyerekjáték lesz.

Egy kis izommunkát pedig igazán megér, hiszen a frissen készült derelye, akár édes, akár sós, összehasonlíthatatlanul jobb a mirelitnél.

Lekváros derelye

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg szilvalekvár
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 tojás

A lisztet a tojásokkal és másfél deci langyos vízzel dolgozd össze, és gyúrd addig, amíg ruganyos tésztát nem kapsz. Ekkor nyújtsd nagyon vékony tésztává, majd vágd ketté. Derelyevágóval darabold fel, majd a kis lapok felére halmozz a lekvárból. Minden kockára fektess egy másikat, hajtsd be az oldalukat, és jól nyomd össze.

Használhatsz derelyekészítőt, jóval egyszerűbb és biztosabb, és nem is kerül sokba. Ha kész vannak a batyuk, főzd ki enyhén sós, lobogó vízben őket. A zsemlemorzsát pirítsd meg egy kevés vajon, és forgasd bele a kifőtt derelyéket.

Túrókrémes, burgonyás derelye

Hozzávalók a derelyéhez:

  • 50 dkg burgonya
  • 20 dkg morzsa
  • 3+7 dkg vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál búzadara
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • csipet só

Hozzávalók a túrókrémhez:

  • 50 dkg túró
  • 3 evőkanál méz
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál fahéj

A krumplit hámozd meg, vágd kockára, és főzd puhára. Törd át burgonyanyomóval, majd alaposan dolgozd össze a tojással, a búzadarával, 3 dkg olvasztott vajjal, egy csomag vaníliás cukorral és egy csipet sóval. Gyúrd addig, amíg rugalmas tésztát nem kapsz. Ezután nyújtsd vékonyra, és a lap felén egymástól egyenlő távolságra tegyél kis halmokat a mézzel, citrommal, vaníliás cukorral és fahéjjal ízesített túróból.

Ezután hajtsd rá a lap másik felét, nyomkodd le alaposan a töltelékek szélét, majd derelyevágóval vágd fel a tésztát. Ha kell, nyomkodd meg egy villával a derelyék szélét, majd főzd ki őket enyhén sós vízben. A zsemlemorzsát pirítsd meg 7 dkg vajon, és forgasd bele a kifőtt derelyéket.

Sajtos derelye

Hozzávalók a derelyéhez:

  • 40 dkg liszt
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 24 dkg reszelt sajt
  • 3 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1+1 evőkanál tejföl
  • 1 tojásfehérje
  • csipet só

Először készítsd el a tölteléket, amihez a sajt kétharmadát keverd el a vajjal, a tojásokkal, egy csipet sóval és egy evőkanál tejföllel. Ezután készítsd el a derelyetésztát: a lisztet keverd ki a tojásokkal és másfél deci langyos vízzel, majd gyúrd, amíg elválik a kezedtől. Ekkor nyújtsd ki, és a már leírt módon készítsd el a derelyét. Főzd ki sós vízben, és szedd olvasztott olajra. Tálalás előtt locsold meg a tejföllel elkevert megmaradt sajttal.

Húsos derelye

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 2 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 40 dkg darált sertéshús
  • 5 dkg zsír
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 5 g törött bors
  • 1 tojásfehérje
  • 1 csomó zöldpetrezselyem

A hagymát vágd apróra, és pirítsd meg kevés olajon, majd add hozzá a sertéshúst. Fűszerezd sóval, borssal és apróra vágott zöldpetrezselyemmel, majd kevés vizet aláöntve párold puhára. Közben készítsd el derelyét: a lisztből, a tojásból és 1-2 dl langyos vízből gyúrj fényes, ruganyos tésztát, nyújtsd ki, és töltsd meg a hússal. A megtöltött tésztákat főzd ki sós vízben vagy húslevesben. Tálalhatod főfogásként vagy levesbetétként is.

Leadképünk a The Hungarian Girl oldalról származik.

Blog.hu ajánló