Zöldbableves
Nem értettem, hogy miért mondja nagymamám a juliska-bableves az igazi nyári étel. Hát ma már tudom, nem szálkásodik meg, és nagyon finom. Gyerekkorom kedvenc "nyári levese" :-). Érdemes kutakodni utána a piacon.
Zöldbableves
Hozzávalók 4 személyre
- fél kg zöldbab
- 1 szál sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 kisebb fej vöröshagyma vagy egy darab póréhagyma
- 1 nagy csokor friss petrezselyem
- 1 evőkanálnyi pirospaprika
- 1 evőkanál rozsliszt
- só
- frissen őrölt bors
- 2 ek olaj
- ecet ízlés szerint
- 1 zöldpaprika
- 1-2 paradicsom
- 1 dl tejföl
Elkészítés:
Egy evőkanál olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát és petrezselymet, és megsózzuk, 1-2 percig dinszteljük, majd felengedjük vízzel. Ezt követően beletesszük a zöldbabot, a zöldpaprikát, paradicsomot, 15-20 percig főzzük. Közben egy evőkanál olajon a rozslisztből rántást készítünk. Nem írom,hogy zsemleszínű rántást, mert a rozsliszt amúgy is barna, de csak 1 percig pirítom, és hozzáadom a paprikát, vízzel felengedem. Hozzáöntjük a levesünkhöz, majd ízesítjük ecettel, jó sok apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Amikor kínáljuk, tejfölt adunk hozzá.
Mi alkalmanként zöldhagymát, vagy lilahagymát is szoktunk vele enni.
Jó étvágyat!
