4 jellegzetes zsidó étel receptje

Sólet, maceszgombóc, flódni

Ha változatos ízekre vágysz, ideje kipróbálnod a zsidó konyha néhány ínycsiklandó jellegzetességét.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zsidó konyha az egyik legtöbb előírást tartalmazó gasztronómiai rendszer. Mózes ötödik könyve előírja, hogy mit lehet, és mit nem.

14 konyhai praktika, amit ismerned kell!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Bár a hagyományos, ókori utasításokat ma már nem mindenki tartja be, a zsidó konyhának így is megmaradt a három fő irányvonala: csak kóser hús fogyasztható, csak kivéreztetett hús fogyasztható, és külön kell választani a tejes és húsos ételeket.

Az alábbi ételkülönlegességek elkészítése nem egyszerű, sőt, rendkívül időigényes, a végeredmény mégis megéri a fáradozást.

Flódni

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 dl fehérbor
  • szilvalekvár

Hozzávalók a mákos töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 2,5 dkg vaj
  • 2 dl fehérbor
  • reszelt narancshéj

Hozzávalók az almás töltelékhez:

  • 1 kg omlós alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl fehérbor
  • fahéj

Hozzávalók a diós töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 2 dl fehérbor
  • 1 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt narancshéj

A lisztbe morzsold bele a vajat. Gyúrd össze a cukorral, a tojássárgájával és a fehérborral. Csomagold fóliába, és amíg a tölteléket készíted, tedd hűtőbe.
Az almát reszeld le. Keverd össze a cukorral, a fehérborral, és ízesítsd fahéjjal. A mákot forrázd le a borral. Add hozzá a cukrot, a mazsolát, a vajat, és reszeld bele a narancshéjat.
A diós tölteléket ugyanilyen módon készítsd el.
Egy magas falú tepsibe tegyél sütőpapírt. A tésztát szedd öt egyenlő részre, és vékonyra nyújtsd ki. Fektesd az elsőt a tepsibe, majd kend rá a mákos tölteléket. Ezután ismét tegyél rá egy tésztalapot, és kend rá az almás tölteléket. Újra tésztalap, majd diótöltelék. Még egy tésztalapot teríts rá, és tegyél rá szilvalekvárt. Végül tedd rá az utolsó tésztalapot is. A tetejét szurkáld meg villával. Süsd aranybarnára.

Sólet

Hozzávalók:

  • 40 dkg tarkabab
  • 40 dkg marhahús
  • 40 dkg füstölt libacomb
  • 20 dkg gersli - árpagyöngy
  • 6 tojás
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 vöröshagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 kiskanál pirospaprika

A babot a főzés előtti napon áztasd be. A vöröshagymát aprítsd fel, és párold üvegesre. Szórd meg egy kanál liszttel, majd tedd bele a húsokat, és szórj rá még egy kanál lisztet. Főzd így néhány percig, majd add hozzá a babot is. Párold így is egy kicsit, majd tedd bele a gerslit is, és öntsd fel vízzel, addig, míg el nem lepi.
A tojásokat mosd meg nagyon alaposan, vigyázva, hogy nehogy megrepedjenek, majd tedd bele őket. Fedő alatt 3-4 órán keresztül főzd, majd tedd a sütőbe, és öt órán át, nagyon kis lángon süsd.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Maceszgombóc

Hozzávalók:

  • 10 dkg macesz vagy pászka
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • törött bors
  • kevés reszelt gyömbér
  • petrezselyemzöld

A macesz egyik felét morzsold el, a másikat áztasd be. A vajat és a tojássárgáját keverd habosra, és add hozzá a kicsavart maceszt, a felaprított petrezselymet és a gyömbért. Ízlés szerint sózd, borsozd. A tojásfehérjét verd kemény habbá, és keverd bele a maceszmorzsát. Végül nedves kézzel formázz gombócokat, és a forrásban lévő levesbe főzd bele.

A pászka élesztő nélkül készült kenyérféle, száraz tésztája ropogós. Nagyobb élelmiszerüzletekben vásárolhatod meg.

Kuglóf

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dkg kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citromhéj
  • fél csésze mazsola

Az élesztőt oldd fel langyos tejben. A lisztet, az élesztőt, a cukrot, a tojást géppel jól keverd ki, és reszeld bele a citromhéjat. Öntsd bele a langyos vajat, és kavard jól össze. Szórd bele a mazsolát, és oszd két részre. Az egyik felét öntsd a kivajazott kuglófformába. A másikat keverd össze a kakaóval, és öntsd az első tetejére. Keleszd egészen addig, míg a sütőforma háromnegyedéig nem ér a massza. Süsd aranybarnára - ez körülbelül 30 perc.

Leadképünk a http://starfokker.blogspot.com blogoldalról származik.

Ezt is szeretjük