Málnás-matcha-s sütemény
Málnás-matcha-s sütemény
Hozzávalók 6 személyre
Matcha-s piskótához
- 45 g liszt
- 30 g étkezési keményítő
- 3 teáskanál matcha (zöld teapor)
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 2 tojás
- 90 g kristálycukor
- 1 evőkanál porcukor
- 60 ml olaj
- 2 evőkanál citromlé
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- csipet só
Lágy sós-karamell krémhez
- 30 g cukor
- 15 g sós vaj
- 30 ml tejszín
Mandulás sós-karamell krokanthoz
- 50 g pirított, durvára vágott mandula
- 50 g barna cukor
- 50 g cukor
- 1 kis evőkanál vaj
- nagy csipet só
Összeállításhoz
- 9 evőkanál málnalekvár
Elkészítés:
1. A tojások sárgáját krémesre keverjük a kristálycukorral, apránként hozzákeverjük az olajat, a citromhéjat és a citromlevet. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A maradék száraz hozzávalókat átszitálva összekeverjük. A tojássárgájás krémbe beleforgatjuk a kemény tojáshabot és a száraz hozzávalókat. Félgömb alakú szilikonformába töltjük, és közepes hőfokon megsütjük.
2. A sós-karamellhez a vajat, cukrot addig melegítjük egy lábasban, ameddig aranybarna nem lesz.Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a már előre felmelegített tejszínt.
3. A vajon karamellizáljuk a cukrot a sóval, majd beleforgatjuk a mandulát. Sütőpapírra terítjük, megvárjuk amíg kihűl. Mozsárban apróra törjük, sütőpapírra bélelt tepsibe akkora köröket teszünk belőle, amekkora a félgömbünk. Sütőben picit összeolvasztjuk. A körök inkább nagyobbak legyenek, mert a sütőből kivéve, még puha, így ki tudjuk belőle szaggatni a kívánt méretet. Kihűtjük!
4. A málnalekvár 2/3-ában feloldjuk a lapzselatint a zacskón lévő útmutató szerint.
5. A matchás piskóta közepéből kikanalazunk egy keveset. Ide beletöltjük a sós-karamelles krémet, majd a piskóta aljára kenünk a félretett málnalekvárból, és egy sós-karamell lapot helyezünk rá. Ez az alja. Abba a szilikonformába, amibe a sütit sütöttük, szétosztjuk a zselatinos málnalekvárt, visszahelyezzük a süteményt. Így berakjuk a hűtőbe szilárdulásig. Kivéve forró vízfürdőbe tesszük a szilikonos forma alját, hogy könnyen kijöjjön a süti. Díszítjük málnával, mandulával és grillázzsal.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept