3 étel, amit ne melegíts újra a mikróban, mert nagyon káros is lehet

Csökken a tápanyagtartalmuk, és veszélyes anyagok is keletkezhetnek.

Zöldségek melegítése mikroban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Arról, hogy a mikrohullámú sütő hatásai károsak, vagy sem, máig megoszlanak a vélemények, vannak, akik azt állítják, ellenzői csupán rémhíreket keltenek, míg mások szerint a mikrohullám képes megzavarni a molekulák természetét, a fehérjék szerkezetét, és csökkenti az ételek tápanyagtartalmát is, nem beszélve arról, hogy jelenleg a gyártók sem tudják teljes mértékben garantálni, hogy a mikrohullámú sütőből kijutó hullámokat tökéletesen le lehessen árnyékolni.

Bárkinek legyen is igaza, tény, hogy a hőkezelés önmagában is képes megváltoztatni az ételek minőségét, illetve csökkenteni vitamin- és tápanyagtartalmukat, amellett azonban, hogy egy adott étel így kevésbé lesz értékes, még veszélyessé is válhat. Erre világít rá a Brightside.me összeállítása is, mely olyan ételeket válogatott össze, melyeket nem javasolt újramelegíteni a mikrohullámú sütőben.

Mérgező és rákkeltő anyagok keletkezhetnek?

Az említett összeállításban számos ételféle szerepel, a tojástól, gombától a csirkén és a krumplin át a rizsig, míg azonban előbbiek újramelegítése főként a minőségromlás, a baktériumok szaporodása és az emésztőrendszerre gyakorolt negatív hatás miatt nem tanácsolt, vannak élelmiszerek, amelyek más szempontból jelenthetnek veszélyt.

Ilyen a spenót, a cékla és a zeller, melyek mindegyike rendkívül gazdag értékes tápanyagokban és bioaktív anyagokban, vitaminokban, nitráttartalmuk is magasabb azonban. A nitrátot a növények a talajból veszik fel, majd raktározzák, önmagában pedig nem jelent akkora veszélyt, a bomlásakor keletkező anyagok azonban annál inkább.

Többek között melegítés hatására például a nitrátokból nitrit és nitrozamin lesz: a nitrit a hemoglobinnal reakcióba lépve gátolhatja a megfelelő oxigénszállítást, a nitrozaminnak pedig rákkeltő, karcinogén hatása lehet. Csecsemőknél előbbinek nagyon súlyos hatása lehet, így esetükben különösen oda kell figyelni az ilyen táplálékok kerülésére, felnőttek esetében pedig kiegyensúlyozott táplálkozásra kell törekedni, illetve a hőkezelés minimálisra csökkentésére az említett ételeknél. A nitrátokkal, nitritekkel összefüggő negatív hatást mindemellett C- és E-vitamin fogyasztásával is lehetséges csökkenteni.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük