3 étel, amit ne melegíts újra a mikróban, mert nagyon káros is lehet

Csökken a tápanyagtartalmuk, és veszélyes anyagok is keletkezhetnek.

mikrohullam

Nyereményjáték

Nyerd meg a Juno mesél című tündéres mesekönyvet! Minden kislány kedvence lesz

Nyerj luxuskozmetikumokat egy pár Hollóházi Porcelán fülbevalóval!

Nyerj közel 15 000 forint értékű, Natics prémium kozmetikumokat!

összesen 3 db játék

Ez is érdekelhet

Az utazás legfontosabb kelléke, és nem csak a fotózás miatt - Ezerszer könnyebb így nyaralni (x)

Milyen színű a szemed? Mutatjuk, melyik ékszer emeli ki legjobban a tekinteted

Az iskolakezdési stressz jelei a gyereknél - Így segíthetsz neki csökkenteni a feszültséget

Arany cipő, ezüst szoknya - 3 tipp, hogyan viseld a metálfényű ruhadarabokat

Neked mennyit ér 2 élet? Jótékonysági licit indult Erika és Jázmin megsegítésére!

beauty and style

Minden, ami egy Disney-témájú esküvőhöz kellhet, ha gyermeki a lelketek »

Csak egy csíkot húzott, de négy szív lett belőle: szuper körömminta »

Ez a giccses ékszercsoda lesz az ősz slágere a Gucci szerint »

retikül.hu

Top lájkolt cikkek

bmi kalkulátor

nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Arról, hogy a mikrohullámú sütő hatásai károsak, vagy sem, máig megoszlanak a vélemények, vannak, akik azt állítják, ellenzői csupán rémhíreket keltenek, míg mások szerint a mikrohullám képes megzavarni a molekulák természetét, a fehérjék szerkezetét, és csökkenti az ételek tápanyagtartalmát is, nem beszélve arról, hogy jelenleg a gyártók sem tudják teljes mértékben garantálni, hogy a mikrohullámú sütőből kijutó hullámokat tökéletesen le lehessen árnyékolni.

Bárkinek legyen is igaza, tény, hogy a hőkezelés önmagában is képes megváltoztatni az ételek minőségét, illetve csökkenteni vitamin- és tápanyagtartalmukat, amellett azonban, hogy egy adott étel így kevésbé lesz értékes, még veszélyessé is válhat. Erre világít rá a Brightside.me összeállítása is, mely olyan ételeket válogatott össze, melyeket nem javasolt újramelegíteni a mikrohullámú sütőben.

Mérgező és rákkeltő anyagok keletkezhetnek?

Az említett összeállításban számos ételféle szerepel, a tojástól, gombától a csirkén és a krumplin át a rizsig, míg azonban előbbiek újramelegítése főként a minőségromlás, a baktériumok szaporodása és az emésztőrendszerre gyakorolt negatív hatás miatt nem tanácsolt, vannak élelmiszerek, amelyek más szempontból jelenthetnek veszélyt.

Ilyen a spenót, a cékla és a zeller, melyek mindegyike rendkívül gazdag értékes tápanyagokban és bioaktív anyagokban, vitaminokban, nitráttartalmuk is magasabb azonban. A nitrátot a növények a talajból veszik fel, majd raktározzák, önmagában pedig nem jelent akkora veszélyt, a bomlásakor keletkező anyagok azonban annál inkább.

Többek között melegítés hatására például a nitrátokból nitrit és nitrozamin lesz: a nitrit a hemoglobinnal reakcióba lépve gátolhatja a megfelelő oxigénszállítást, a nitrozaminnak pedig rákkeltő, karcinogén hatása lehet. Csecsemőknél előbbinek nagyon súlyos hatása lehet, így esetükben különösen oda kell figyelni az ilyen táplálékok kerülésére, felnőttek esetében pedig kiegyensúlyozott táplálkozásra kell törekedni, illetve a hőkezelés minimálisra csökkentésére az említett ételeknél. A nitrátokkal, nitritekkel összefüggő negatív hatást mindemellett C- és E-vitamin fogyasztásával is lehetséges csökkenteni.

Blog.hu ajánló