Hagymapucolás sírás nélkül, egyetlen egyszerű trükkel
Nagyanyáink megoldásai a mindennapi, de bosszantó dolgokra.
Körülvesznek bennünket a konyhai csodamasinák, mégis van néhány mindennapi, mégis bosszantó dolog, amire látszólag nem létezik megoldás.
Nagyanyáink, akiknek az életét még nem gyorsította meg a technika, jó néhány trükköt ismertek, amivel megkönnyíthették a dolgukat. Íme, négy tipp, aminek te is hasznát veszed a konyhában.
Szem nem marad szárazon...
...amikor hagymát kell pucolni, pláne, ha szeletelni is. Sokan a búvárszemüvegre vagy az orrcsipeszre esküsznek, de létezik ennél egyszerűbb megoldás is, és még a tengerbiológusok boltját sem kell felkeresned hozzá.
Mielőtt hozzáfognál a hagyma előkészítéséhez, vegyél a szádba egy nagy korty vizet, és tartsd is ott - lehetőleg egészen hátul, hogy szinte hozzáérjen az ínyvitorládhoz. Nem fogod érezni a hagyma szagát, és a szemedet sem csípi majd a felszabaduló illóolaj. A hagymaaprítás végén egyszerűen köpd ki a vizet.
Ezért működik
A vélemények megoszlanak, van, aki szerint a víz elzárja az utat az irritáló aromák elől, bár ez a feltevés antropológiai szempontból nem teljesen megalapozott.
Annyi bizonyos, hogy a módszer valóban működik, és hogy a hagymapucolás végére a szádban tartott víznek mintha kicsit hagymás íze lenne.
Reggeli gyors
Időről időre változik a dietetikusok véleménye arról, hogy a tojásban található koleszterin végül is kedvező, avagy káros-e az emberi szervezetre, az viszont biztos, hogy a fehérjében gazdag főtt tojás az egyik legfinomabb és legegyszerűbben elkészíthető reggeli. Elég csak lobogó vízbe tenned, és mire megmostad a fogadat, már el is készült a napindító táplálék. Persze, akár keményre, akár lágyra főzöd, még meg kell birkóznod a tojáshéjjal, ami vagy egyáltalán nem akar eltörni, vagy csak milliméteres darabokban lehet lecsipegetni.
Sokkal könnyebb lesz megszabadítanod a tojást a kérgétől, ha rögtön a főzés végén jeges, de legalábbis hideg vízbe mártod. Hagyd ott hűlni egy kicsit - a kéreg ezután könnyen és nagy darabokban fog leválni.
Ezért működik
A hirtelen hőmérsékletváltozás hatására a tojás héjából kicsapódik a kalcium, és sokkal törékenyebbé válik. Ugyanez történik a fogaiddal is, amikor a forró étel mellé valamilyen jeges italt iszol - nem véletlenül intenek óva a fogorvosok.
Ha túl jól sikerült a pörkölt
Nem véletlen az étel neve, az igazán jó pörköltet tényleg oda kell egy kicsit pirítani az edény aljához - ám kezdő és haladó fokozatú konyhatündérekkel egyaránt megesik, hogy túl jól sikerül a művelet, és vastag, égett lerakódás keletkezik az edény mélyén, amit súrolással szinte lehetetlen eltávolítani.
Sikálás helyett inkább szórd be sóval az odaégett ételt, hagyd így állni fél óráig, majd önts a lábas aljába kevés vizet, és hirtelen forrald fel. A kosz nagy része még a forralás közben leválik, de ezután már a többit is egyszerűen letörölheted.
Ezért működik
A só kristályai behatolnak a leégett étel darabjai közé, és fellazítják azt. Ezután a forró víz visszaadja az elszenesedett maradék nedvességtartalmát, így az megpuhul, és képes lesz elválni az edény aljától.
Ahol a szálak összeérnek: a vágódeszka
Kétségtelenül az egyik leggyakrabban használt konyhai eszköz, aminek sok mindent ki kell bírnia: ezen aprítasz répát, hagymát, friss gyümölcsöt, diót a süteménybe, de nyers húst vagy halat is. Persze, a különböző ételeknek érdemes külön vágódeszkát fenntartani, de ez nem oldja meg a problémát, hogy az eszköz - különösen, ha fából készült - gyakran makacsul magába szívja a nyers ételek szagát, és bármeddig áztatod vagy sikálod is, nem tudod kiszedni az aromákat a fa rostszálai közül.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A legegyszerűbb megoldás, ha sót keversz el egy kevés citromlével, és ezzel dörzsölöd át alaposan a vágódeszkát. Ezután öblítsd le tiszta vízzel. Nemcsak szagtalan, de higiénikusan tiszta is lesz.
Ezért működik
A só képes elvonni környezetéből a nedvességet, így a fa mélyebb rétegeibe ivódott aromákat is kiszívja, a citrom pedig fertőtlenítő, frissítő hatásának köszönhetően elpusztítja a szagokért felelős baktériumokat.
OLVASD EL EZT IS!
- konyha
- házimunka
6 házi praktika, amivel eltüntetheted a konyhai szagokat a kezedről
- házimunka
- fürdőszoba