Bájos mézeskalács-házikó lépésről lépésre
Csodálatos karácsonyi dekoráció, szinte sajnáljátok majd megenni. Ráadásul egyszerűbben elkészíthető, mint hinnéd.
A karácsony elmaradhatatlan süteményében, a mézeskalácsban többek között az a jó, hogy bármilyen formát alakíthatsz belőle. Mi most a hívogató és melegséget árasztó mézeskalács-házikó elkészítési módját mutatjuk be lépésről lépésre, így véletlenül sem lehet elrontani.
A végeredmény garantáltan lenyűgözi majd szeretteidet, és nemcsak dekorációként állja meg a helyét, hanem akár ajándékba is adhatod.
1. lépés: a tészta elkészítése
Készítsd el a tésztát, melynek hozzávalóit és leírási módját ide kattintva találhatod meg, csupán annyi az eltérés, hogy a kinyújtott, nyers tésztából nem tetszőleges figurákat, hanem a ház különböző építőelemeit kell majd megformáznod, azaz az alapot, a két oldalt, a két homlokzatot, a két tetőoldalt, a két háromszög alakú homlokzati részt és a tető gerincén végigfutó csíkot. Könnyen lehet, hogy marad valamennyi a tésztából, ebből készíthetsz bármit, ami a családod szívének kedves.
2. lépés: a ház alkotóelemei
Papíron rajzold meg a ház fenti alkotóelemeit - jó, ha keményebb változatot használsz erre a célra, így össze is állíthatod a prototípust, és még időben kiderül, ha valahol esetleg aránytalanság van, vagy az épület statikailag hagy maga után kívánnivalót. Itt találsz hozzá sablont.
Gyakorlott mézeskalács-készítők szerint a legjobb, ha a ház alapjának területe körülbelül 12x20 centiméter - ehhez kell viszonyítanod a többi elemet.
Klasszikus karácsonyi sütemények
Nem kevés olyan édesség van, mely szinte elmaradhatatlan része a karácsonynak. Ha már így belejöttél a sütésbe, válassz közülük, és süsd meg az ünnepre!
3. lépés: az elemek kivágása a tésztából
Helyezd a tésztára a papírelemeket, vágd őket körbe, az így kapott formákat pedig tedd egy kivajazott tepsibe. Még a tészta nyers állapotában gondoskodj a részletekről: vékony rudacskákból alkosd meg a házikó szegélyeit, kis tésztakockákból pedig a cserepeket, és mindezeket sorra rakd is a helyükre.
4. lépés: dekoráció
Ezen a ponton szabadjára engedheted a fantáziádat: díszítsd az elemeket dekorcukorral, mandulával vagy tökmaggal - természetesen más, ehető dekorációt is bevethetsz, amihez csak kedved van.
5. lépés: sütés és ragasztás
Ahogy a recept is írja, melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és told be a tepsit. Ha a mézeskalácsok szépen megbarnultak, vedd ki őket, de ne nyúlj hozzájuk, amíg ki nem hűlnek.
Ez idő alatt készítsd el a ragasztóanyagot: egy-két evőkanál cukrot olvassz fel lassú tűzön, adj hozzá egy kevés vizet is, hogy ne kapjon oda. Majd alulról felfelé haladva, elemenként építsd fel, illetve a karamellel - egy kanálnyél vagy egy kés segítségével - ragaszd össze a házat.
6. lépés: hó cukormázból
Egy tojásfehérjéből, 3-4 dekagramm porcukorból és néhány csepp citromléből készítsd cukormázat, és havazd be vele a házat. Már kész is vagy - innentől nincs más dolgod, mint gyönyörködni a végeredményben.
OLVASD EL EZT IS!
- halászlé
- bejgli
A magyarok 7 kedvenc karácsonyi ételének receptje, képekkel
- alkohol
- gyümölcslé