Ez valami mennyei! Gordon Ramsay-féle gesztenyével töltött csirke karácsonyra

Ezt a lakomát év közben is kérni fogja a családod.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha te is azok közé tartozol, akik szívesen lecserélnék a megszokott töltött dagadót és rántott halat valami ínycsiklandozóra, Gordon Ramsay isteni gesztenyével töltött csirkéjét neked találták ki.

A magyarok paprikás és szaftos ízvilágától kicsit elrugaszkodva érdemes karácsonykor az angolszászok kulináris szokásaihoz fordulni ihletért. Náluk bevett szokás a szilvával, áfonyával vagy gesztenyével kombinált sültek szervírozása az ünnepekre. A gesztenyés pulyka vagy csirke olyan főfogás, amely egyedi és harmonikus aromájával különlegessé teheti a karácsonyi vacsorát.

A kicsontozott csirke rizses és gesztenyés tölteléke egyben körete is lesz az ételnek. A jól elkészített omlós sültet könnyű szeletelni. A gesztenye finoman édeskés zamatát petrezselymes vinaigrette-tel, vagyis öntettel ellensúlyozza a mesterszakács. Az egész csirke kicsontozása meglehetősen körülményes, csak kellő gyakorlattal állj neki, máskülönben kérd meg a hentest, hogy végezze el helyetted.

Gordon Ramsay fokhagymás-gesztenyés töltött csirkéje

Hozzávalók:

  • 1 nagy kicsontozott tanyasi csirke, szárny nélkül
  • olívaolaj
  • fél fej hagyma, meghámozva és kockára vágva
  • egy gerezd fokhagyma, meghámozva és felaprítva
  • 1 darab szárzeller, megtisztítva és kockára vágva
  • 50 g fenyőmag
  • 75 g meghámozott főtt gesztenye, darabokra törve
  • 100 g főtt vegyes rizs, például basmati és vadrizs
  • 2 evőkanál petrezselyem, aprítva
  • tengeri só és frissen őrölt fekete bors

 A petrezselymes szószhoz

  • kis csokor petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél evőkanál magos mustár
  • 1-1 és ½ evőkanál vörösborecet
  • 5 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, ez gázsütőnél 4-es fokozatot jelent.

Először készítsd el a tölteléket. Széles serpenyőt hevíts fel közepes lángon, és kevés olajat önts bele. A hagymát négy percig pirítsd, majd add hozzá a fokhagymát, és még egy-két percig hagyd puhulni. Dobd rá a zellert, majd keverd bele a fenyőmagot is. Kóstold meg, és sózd-borsozd igény szerint. Add hozzá a főtt rizst és a petrezselymet, majd keverd össze.

A kicsontozott csirkét bőrével lefelé fektesd egy vágódeszkára, és sózd és borsozd meg belül. A tölteléket helyezd a közepére, majd körben hajtsd rá a bőrt. Kösd formára, majd a töltött csirkét fordítsd meg, hogy a melle legyen felfelé.

A csirke külsejét locsold meg olívaolajjal, és szórd meg sóval és borssal. Fektesd tepsibe, és egy órára tedd be a sütőbe. Közben többször locsold meg. Ezután a sütőt 200 fokra, a gázsütőt 6-os fokozatra állítsd, és további 15-20 percig süsd. Vedd ki, és tálalás előtt 15 percig pihentesd.

Közben készítsd el a petrezselymes öntetet. A petrezselymet a fokhagymával együtt vágd finomra. Keverd hozzá a mustárt és az ecetet, majd fokozatosan, kis adagokban öntsd hozzá az olajat, közben folyamatosan kevergesd, míg besűrűsödik. A töltött csirkét szeleteld fel, és a mártással együtt tálald.

Cikkünk Gordon Ramsay főzőiskolája című könyve alapján készült.

Gordon Ramsay főzőiskolája nélkülözhetetlen szakácskönyv mindazok számára, akik szeretnék örömüket lelni az otthoni főzésben. A 120 fantasztikus, mégis érthető és egyszerű recept bármelyikének elkészítésével lenyűgöző ételekkel lepheted meg szeretteidet. Ráadásul mindebben a világ egyik legkiválóbb szakácsa lesz a segítségedre.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
A könyv ára 7500 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

OLVASD EL EZT IS!

habcsok lead
  • karácsonyi recept
  • karácsonyi sütemény

10 pofonegyszerű karácsonyi recept kezdőknek

karacsonyi puding lead
  • karácsonyi sütemény
  • karácsonyi szokás

A tökéletes karácsonyi puding receptje

Ezt is szeretjük