101 karácsonyi főétel receptje

Cseréld le az unalomig lerágott ünnepi vacsorát valami igazán különlegesre! Receptjeink között biztosan megtalálod a számodra legízletesebbet.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Unod már a szokásos rántott halat sült krumplival és tartármártással? Akkor készíts inkább pulykát vagy kacsát, melyek legalább olyan ízletesek, mint a hal.

Köretnek pedig kínálj olyan nem mindennapi ételeket, melyek méltók az ünnepi vacsorához. Próbáld ki egészen különleges receptjeinket, és újítsd meg a repertoárodat!

Borban párolt pulykamell káposztaágyon

Hozzávalók:

  • 1 kg kelkáposzta
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 pulykamellfilé
  • 2 paradicsom
  • fél dl száraz fehérbor
  • olaj
  • bors

A húst vágd közepes darabokra, alaposan sózd meg, majd nagyjából fél órára tedd félre. Egy serpenyőben forrósíts fel némi olajat, és picit pirítsd meg a húst. Ízlésed szerint borssal szórd meg, add hozzá az áttört fokhagymát, a cikkekre vágott vöröshagymát és a bort. Fedd le a serpenyőt, és párold puhára a pulykamellet.

A paradicsomokat mártsd forró vízbe néhány pillanatra, majd hámozd meg őket. Vágd apró kockákra, és a nagy részét szórd a húsra, amikor az már majdnem teljesen megpuhult. A kelkáposztát szedd leveleire, és sós, forró vízben néhány perc alatt főzd meg. A salátaleveleket fektesd egy tányérra, és a maradék paradicsomot szórd rá a tetejére. Fektesd rá a pulykamelleket, és már tálalhatod is!

Sült kacsamell üvegtésztával és zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 70 dkg kacsamell
  • 40 dkg üvegtészta
  • 3 dl húsleves kockából
  • 2 sárgarépa
  • 1 jégsaláta
  • 1 marék madársaláta
  • 1 kis fej káposzta
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 dl balzsamecet
  • 1 kiskanál porcukor
  • kristálycukor
  • bors

A kacsamellet kristálycukorral és sóval dörzsöld be. Takard le, és éjszakára tedd hűtőbe. Másnap a cukrot és a sót mosd le róla, és papírtörlővel itasd le a vizet a húsról. Felforrósított olajba tedd bele a kacsamellet, és pirítsd meg mindkét oldalát.

A római tálat áztasd egy órára hideg vízbe, majd fektesd bele a húst. Locsold rá a húslevest, fedd le, és 150 fokon süsd 1,5-2 órát. Az első óra letelte után negyed óránként ellenőrizd. Ha a villa már könnyen belemegy, akkor akár el is zárhatod a gázt. A jégsalátát szedd leveleire, néhányat hagyj egészben, a többit tépkedd csíkokra a madársalátával együtt. A káposztát csíkozd fel, a sárgarépát uborkareszelőn reszeld le. Az olívaolajat, a balzsamecetet és a porcukrot keverd össze, és ízlésed szerint sózd, borsozd. Öntsd a salátára, és alaposan keverd össze.

A félretett egész jégsalátalevelekre kanalazz rá az öntettel meglocsolt salátából, és erre fektesd rá a felszeletelt kacsasültet. Végül ne feledkezz meg az üvegtésztáról, melyet forró, sós vízben kell kifőzni, majd le kell szűrni. Ízlésed szerint a húsra szedve vagy mellette is kínálhatod.

Ezt is szeretjük