10 dolog, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról

Nézd meg, mit eszik a világ húsvétkor.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Spenót

Nagycsütörtököt régen zöldcsütörtöknek is nevezték. Ekkor zöld ételeket, például spenótot ettek, vagy csalánt főztek.

Tojás

A tojás a húsvét elengedhetetlen étele, hiszen az újjászületést, Jézus feltámadását szimbolizálja. Fogyaszthatod főtten, de tojássaláta formájában is húsvétkor.

Kapcsolódó cikk:

Így készül a tökéletes főtt tojás »

Hal

Svédországban a sózott heringet előszeretettel fogyasztják húsvétkor, de a hal Franciaországban is kedvelt ilyenkor. Hazánkban nagypénteken ettek halat a régiek.

Maceszgombóc-leves

A zsidók egyik tradicionális étele a maceszgombócból készült leves. Titka, hogy a gombócokhoz kizárólag libazsírt és pászkát használnak, valamint szerecsendióval ízesítik.

Torma

A tojás és a sonka mellé fogyasztott torma Jézus szenvedéseit hivatott szimbolizálni. Sok helyen régen az étkezés kezdetekor először a tormából ettek, hogy ezzel tisztelegjenek Jézus előtt.

Kapcsolódó cikk:

Tormakrém házilag »

Sonka

A sonka sokáig nem volt a húsvét része. A paraszti életforma tartotta fontos eledelnek, a gazdagság és a bőség jelképe volt. Ez utóbbi okán csatlakozott később a húsvéti ételek sorába.

Kapcsolódó cikk:

Húsvéti sonkafőzés kezdőknek »

Kalács

A húsvétkor általában meg is szentelt kalács is később csatlakozott a húsvéti ételek köréhez, ma azonban már elengedhetetlen eledele az ünnepnek. Édesen desszertként, sósan pedig a sonka mellé fogyasztandó.

Kapcsolódó cikk:

Fonott kalács készítése »

Tsoureki

A görögöknél az egyik legfontosabb ünnep a húsvét. A böjtöt szigorúan betartják, és kizárólag húsvéti ételeket szolgálnak fel. Utóbbiak közül a legismertebb a tsoureki: húsvéti sós kalács, melybe tojásokat sütnek.

Bárány

A bárány Jézus szimbóluma, aki áldozati bárányként váltotta meg az embereket kereszthalálával. Hazánkban és külföldön egyaránt fontos húsvéti étel.

Colomba

Olaszországban a legelterjedtebb húsvéti édesség a colomba. Tésztájába szárított gyümölcsöt, leginkább narancsdarabokat kevernek, a tetejére mandulaforgács kerül. A galamb formájú colomba a béke jelképe: ahogy nálunk a tojás, Olaszországban ez az édesség az újjászületés jelképe.
Ezt is szeretjük