Az elmúlt évek zenészhalottai
A halálos betegségek és balesetek a zenei világ legnagyobbjait sem kímélik.

Dia

 	John Lee Hooker (1917-2001) 	A legendás blues előadóművész fejlesztette ki a talking blues éneklési technikát, és két számát is beválasztották a Rock & Roll Hall of Fame 500 legjobb dala közé. 	Kapcsolódó képgaléria: 	Az elmúlt évtizedek legnagyobb színészhalottjai »

John Lee Hooker (1917-2001)

A legendás blues előadóművész fejlesztette ki a talking blues éneklési technikát, és két számát is beválasztották a Rock & Roll Hall of Fame 500 legjobb dala közé.

Kapcsolódó képgaléria:
Az elmúlt évtizedek legnagyobb színészhalottjai »

Dia

 	George Harrison (1943-2001) 	Minden idők egyik legsikeresebb együttesének gitárosát csak a Csendes Beatle-nek becézték, a Rolling Stone magazin pedig a 21. helyre sorolta a világ száz legjobb gitárosát felvonultató listáján.

George Harrison (1943-2001)

Minden idők egyik legsikeresebb együttesének gitárosát csak a Csendes Beatle-nek becézték, a Rolling Stone magazin pedig a 21. helyre sorolta a világ száz legjobb gitárosát felvonultató listáján.

Dia

Nina Simone (1933-2003)Minden idők egyik legszenvedélyesebb énekesnőjéhez olyan emlékezetes dalok fűződnek, mint a My Baby Just Cares For Me vagy az I Put A Spell On You. Halála után 2004-ben derült csak ki, hogy a hatvanas években bipoláris rendellenességet diagnosztizáltak nála.

Nina Simone (1933-2003)

Minden idők egyik legszenvedélyesebb énekesnőjéhez olyan emlékezetes dalok fűződnek, mint a My Baby Just Cares For Me vagy az I Put A Spell On You. Halála után 2004-ben derült csak ki, hogy a hatvanas években bipoláris rendellenességet diagnosztizáltak nála.

Dia

Barry White (1944-2003)A dörmögő hangú énekes nemcsak romantikus balladáival, de diszkóslágereivel is elkápráztatta a világot. Közel három évtizedes pályafutása során több arany és platinalemezt készített, munkásságát pedig öt Grammy-díjjal ismerték el.

Barry White (1944-2003)

A dörmögő hangú énekes nemcsak romantikus balladáival, de diszkóslágereivel is elkápráztatta a világot. Közel három évtizedes pályafutása során több arany és platinalemezt készített, munkásságát pedig öt Grammy-díjjal ismerték el.

Dia

Johnny Cash (1932-2003)A 20. század egyik legnagyobb hatású zenésze a rockabilly és a rock&roll daloktól jutott el a country-ig, a blues-ig és a folkig, hogy aztán nem sokkal a halála előtt hátborzongató módon dolgozza fel a Nine Inch Nails Hurt című számát.

Johnny Cash (1932-2003)

A 20. század egyik legnagyobb hatású zenésze a rockabilly és a rock&roll daloktól jutott el a country-ig, a blues-ig és a folkig, hogy aztán nem sokkal a halála előtt hátborzongató módon dolgozza fel a Nine Inch Nails Hurt című számát.

Dia

Robert Palmer (1949-2003)A mai napig játsszák a rádióállomások a brit énekes-dalszerző olyan világhírű dalait, mint a Mercy Mercy Me / I Want You vagy a Know By Know. Nemcsak előadásmódja és zenéje, hanem megjelenése is mindig igényes volt: 1990-ben a Rolling Stone magazin őt választotta az év legjobban öltözött énekesének.

Robert Palmer (1949-2003)

A mai napig játsszák a rádióállomások a brit énekes-dalszerző olyan világhírű dalait, mint a Mercy Mercy Me / I Want You vagy a Know By Know. Nemcsak előadásmódja és zenéje, hanem megjelenése is mindig igényes volt: 1990-ben a Rolling Stone magazin őt választotta az év legjobban öltözött énekesének.

Dia

 	Elliott Smith (1969-2003) 	A Good Will Hunting című dráma betétdaláért Oscar-díjra jelölt énekes egész életében depresszióval, alkoholizmussal és drogfüggőséggel küzdött. Mindezek nagyban hozzájárultak tragikusan fiatalon bekövetkezett halálához: önkezével vetett véget az életének.

Elliott Smith (1969-2003)

A Good Will Hunting című dráma betétdaláért Oscar-díjra jelölt énekes egész életében depresszióval, alkoholizmussal és drogfüggőséggel küzdött. Mindezek nagyban hozzájárultak tragikusan fiatalon bekövetkezett halálához: önkezével vetett véget az életének.

Dia

 	Ray Charles (1930-2004) 	A soul műfajának úttörője öt éves korában kezdte elveszíteni a látását, hét éves korára pedig teljesen megvakult. Zenéjét nem csak a rajongók, de a szakma is imádta: 17 alkalommal tüntették ki Grammy-díjjal, halála után pedig a 2005-ös díjátadó gálát az emlékének ajánlották.

Ray Charles (1930-2004)

A soul műfajának úttörője öt éves korában kezdte elveszíteni a látását, hét éves korára pedig teljesen megvakult. Zenéjét nem csak a rajongók, de a szakma is imádta: 17 alkalommal tüntették ki Grammy-díjjal, halála után pedig a 2005-ös díjátadó gálát az emlékének ajánlották.

Dia

Syd Barrett (1946-2006)A brit zenész a Pink Floyd alapítótagjaként óriási hatást gyakorolt a világhírű pszichedelikus együttes hangzásvilágára, de három évvel később kilépett a bandából. Mentális zavarokkal és drogfüggőséggel küszködött hosszú éveken keresztül.

Syd Barrett (1946-2006)

A brit zenész a Pink Floyd alapítótagjaként óriási hatást gyakorolt a világhírű pszichedelikus együttes hangzásvilágára, de három évvel később kilépett a bandából. Mentális zavarokkal és drogfüggőséggel küszködött hosszú éveken keresztül.

Dia

 	James Brown (1933-2006) 	A 20. századi könnyűzene egyik legnagyobb hatású előadóművésze nemcsak énekhangjával, hanem táncművészetével is kitörölhetetlenül beírta nevét a zene történetébe. Az I Feel Good című dal szerzője méltán érdemelte ki a Soul Keresztapja megtisztelő nevet.

James Brown (1933-2006)

A 20. századi könnyűzene egyik legnagyobb hatású előadóművésze nemcsak énekhangjával, hanem táncművészetével is kitörölhetetlenül beírta nevét a zene történetébe. Az I Feel Good című dal szerzője méltán érdemelte ki a Soul Keresztapja megtisztelő nevet.

Dia

Jeff Healey (1966-2008)A kanadai Healey-t egy tűzoltó fogadta örökbe, majd nyolc hónapos korában egy ritka rákfajta miatt elveszítette látását. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy speciális módszerrel megtanuljon gitározni, tehetségéről pedig mindent elárul, hogy olyan neves előadókkal állt színpadra, mint B.B. King vagy Eric Clapton.

Jeff Healey (1966-2008)

A kanadai Healey-t egy tűzoltó fogadta örökbe, majd nyolc hónapos korában egy ritka rákfajta miatt elveszítette látását. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy speciális módszerrel megtanuljon gitározni, tehetségéről pedig mindent elárul, hogy olyan neves előadókkal állt színpadra, mint B.B. King vagy Eric Clapton.

Dia

 	Isaac Hayes (1942-2008) 	A mély hangú amerikai énekes Oscar-díjat vehetett át az 1971-es Shaft című film betétdaláért. A fiatalabb korosztály pedig a South Park kapcsán ismerte meg, ő kölcsönözte ugyanis hosszú éveken keresztül Séf bácsi hangját az eredeti, amerikai verzióban.

Isaac Hayes (1942-2008)

A mély hangú amerikai énekes Oscar-díjat vehetett át az 1971-es Shaft című film betétdaláért. A fiatalabb korosztály pedig a South Park kapcsán ismerte meg, ő kölcsönözte ugyanis hosszú éveken keresztül Séf bácsi hangját az eredeti, amerikai verzióban.

Dia

Richard Wright (1943-2008)A Pink Floyd együttes billentyűse zongorájával a rock történetének olyan örökzöld slágereihez járult hozzá, mint az Atom Heart Mother vagy az Echoes. Halálakor egy szólóalbumon dolgozott, azt pedig a mai napig nem árulták el, hogy milyen típusú rák végzett vele.

Richard Wright (1943-2008)

A Pink Floyd együttes billentyűse zongorájával a rock történetének olyan örökzöld slágereihez járult hozzá, mint az Atom Heart Mother vagy az Echoes. Halálakor egy szólóalbumon dolgozott, azt pedig a mai napig nem árulták el, hogy milyen típusú rák végzett vele.

Dia

 	Michael Jackson (1958-2009) 	A Pop Királya Charlie Chaplin és Marilyn Monroe mellett a 20. század egyik meghatározó ikonikus figurája, aki dalai mellett elképesztő táncmozdulataival is hisztérikus transzot okozott koncertjein. A nyolcvanas években úttörő szerepet játszott a videóklip műfajának térhódításában. 	 	Kapcsolódó sztárlexikon: 	Michael Jackson »

Michael Jackson (1958-2009)

A Pop Királya Charlie Chaplin és Marilyn Monroe mellett a 20. század egyik meghatározó ikonikus figurája, aki dalai mellett elképesztő táncmozdulataival is hisztérikus transzot okozott koncertjein. A nyolcvanas években úttörő szerepet játszott a videóklip műfajának térhódításában.

Kapcsolódó sztárlexikon:
Michael Jackson »

Dia

 	Stephen Gately (1976-2009) 	Ronan Keating mellett Gately volt a Boyzone együttes vezető énekese. Az együttes feloszlása után nyíltan vállalta homoszexualitását, tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halálának részleteit pedig a mai napig nem tisztázták.

Stephen Gately (1976-2009)

Ronan Keating mellett Gately volt a Boyzone együttes vezető énekese. Az együttes feloszlása után nyíltan vállalta homoszexualitását, tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halálának részleteit pedig a mai napig nem tisztázták.

Dia

	Whitney Houston (1963-2012)	Whitney Houstont milliók imádták világszerte, ám sikerei ellenére neki is megvoltak a maga démonjai - zűrös szerelme élete mellett évekig szenvedett drogfüggőségben. 2012. február 11-én hunyt el, halálának pontos oka még nem tisztázott.	Kapcsolódó cikk:	Gyászol a zenevilág! 48 éves korában holtan találták Whitney Houstont »

Whitney Houston (1963-2012)

Whitney Houstont milliók imádták világszerte, ám sikerei ellenére neki is megvoltak a maga démonjai - zűrös szerelme élete mellett évekig szenvedett drogfüggőségben. 2012. február 11-én hunyt el, halálának pontos oka még nem tisztázott.

Kapcsolódó cikk:
Gyászol a zenevilág! 48 éves korában holtan találták Whitney Houstont »

Dia

	Etta James (1938-2012)	 Az amerikai blues- és soul-legendát sokáig leukémiában és veseelégtelenségben szenvedett,utolsó éveiben már nem tudott beszélni, az időskori demencia miatt pedig a tudata sem volt tiszta. 2012. január 20-án hunyt el, öt nappal később ünnepelte volna 75. születésnapját.	Kapcsolódó cikk:	Két fia gyászolja! Hosszú betegség után elhunyt a szeretett énekesnő »

Etta James (1938-2012)

 Az amerikai blues- és soul-legendát sokáig leukémiában és veseelégtelenségben szenvedett,utolsó éveiben már nem tudott beszélni, az időskori demencia miatt pedig a tudata sem volt tiszta. 2012. január 20-án hunyt el, öt nappal később ünnepelte volna 75. születésnapját.

Kapcsolódó cikk:
Két fia gyászolja! Hosszú betegség után elhunyt a szeretett énekesnő »

Dia


            	Dory Previn
            	Az énekesnőként és dalszövegíróként is ismert Dory Previn 2012. február 14-én hunyt el massachusettsi otthonában. Halálának oka nem ismert, férje, Joby Baker gyászolja.

Dory Previn

Az énekesnőként és dalszövegíróként is ismert Dory Previn 2012. február 14-én hunyt el massachusettsi otthonában. Halálának oka nem ismert, férje, Joby Baker gyászolja.

Ezt is szeretjük
Fotó: