Lekapcsolták a gépről Zelda Rubinsteint
Spielberggel is dolgozott
Zelda Rubinstein, a Poltergeist kultikus sztárja két hónapja stroke-ot kapott, amiből nem tudott felépülni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2010. január 27-én egy Los Angeles-i kórházban elhunyt Zelda Rubinstein színésznő, akit a nézők leginkább a Steven Spielberg forgatókönyve alapján készült Poltergeist - magyarul Kopogó szellem - filmek médiumaként ismertek. A 76 éves sztár két hónapja stroke-ot kapott, majd hamarosan leállt a mája és a tüdeje. Gépekre kapcsolták, de már nem lehetett megmenteni.

- Zelda egy ideje egészségügyi problémákkal küzdött, és sajnos végül a betegség legyűrte - nyilatkozta halála után menedzsere, Eric Stevens.

Felszólalt a hozzá hasonlók érdekében

Bár az 1933-as születésű Zelda Rubistein egy hormonzavar következtében nem nőtt magasabbra 130 centinél, ez sosem zavarta az érvényesülésben. Sőt, minden fórumon igyekezett kiállni a magafajták érdekében.

- Úgy gondolom, a kis emberek szociálisan szenvednek hátrányt. Körülbelül két percük van arra, hogy bebizonyítsák egy idegennek, érnek annyit, mint a normális alkatúak. Ha ezt az időt nem használják ki megfelelően, akkor örökre meghagyják a másikat abban a hitben, hogy a kisebb méretű ember kevesebbet is ér - nyilatkozta 2002-ben.

Színészi karrierje a nyolcvanas évek elején kezdődött: először Chevy Chase vígjátékában, A szivárvány alattban kapott egy aprócska szerepet, majd következett az azóta kultikussá vált horror, az 1982-es Poltergeist. Tangina Barrons médium karakterét kifejezetten egy törpe alkatú nőre írta Spielberg, mivel úgy gondolta, rendes dolog lenne megmutatni, hogy a méretbeli hiányosságnak semmi köze nincs a paranormális erőhöz.

„A legeredetibb és legmeggyőzőbb karakter”

Igaza lett, a kritika - a nézőkkel egyetemben - imádta a szokatlan termetű, csipogó hangú Rubinsteint, aki népszerűségét igyekezett arra használni, hogy a törpenövésűeket elfogadtassa a filmszakmában is.

Ha másnak nem is, neki sikerült megvetnie lábát Hollywoodban: Tangina szerepét még két Poltergeist-folytatásban eljátszotta, ezenkívül számos sorozatban és filmben szerepelt.

Az ezredforduló után pedig az Ördögűző sztárjával, Linda Blairrel vezette a The Scariest Places on Earth című doku-horror műsort.
Ezt is szeretjük