Tom Cruise ezúttal tényleg nagyon elvetette a sulykot
Tom Cruise évek óta a szcientológia híve, fanatizmusával gyakran felháborodást kelt Hollywoodban.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A 47 éves Tom Cruise a szcientológia két lábon járó reklámplakátja, aki lépten nyomon hangoztatja a vallás tanait, ezzel gyakran a sajtót is magára haragítva.

2004 áprilisában a színész szakított kedvesével, a Vanilia égbolt forgatásán megismert Penelope Cruzzal, ugyanakkor sajtófőnökétől, Pat Kingsleytől is megvált, aki korábban többször is figyelmeztette, hogy a vallás iránti elkötelezettsége árthat hírnevének.

Helyébe Cruise nővére, a szintén szcientológus Lee Anne DeVette lépett, aki megszállottan védte fivére imázsát. Innentől kezdve nem csak hogy még nyíltabban felvállalta nézeteit, de ha valaki interjút akart vele készíteni, szinte egyértelmű követelmény lett, hogy a riporter ellátogasson a Los Angeles-i Szcientológia-templomba tanulmányozni a vallást.

Bár ez és például a Steven Spielberg rendezte Világok Harca forgatási helyszíneken felállított szcientológiai sátor sokakban felháborodást keltett, Tom Cruise mindig kiállt igazáért, és nem értette, miért ne hirdethetné a vallás tanait - amit többen is szektának titulálnak – akár munka közben is.

- Abszolút semmi okom rá, hogy ne beszéljek a hitemről. De ennél sokkal többet teszek. Olyan világban élünk, ahol az emberiség elleni bűntettek olyan elképesztők, hogy a legtöbb ember az iszony és a kétségbeesés martaléka lesz. Én ezekkel a dolgokkal törődöm - nyilatkozta.

A pszichológia és pszichiátria tudományát mereven elutasító sztárral Matt Lauer sztárriporter készített interjút, szintén a Világok harca kapcsán.

- Soha nem értettem egyet a pszichiátriával, soha. Mielőtt szcientológus lettem, már akkor sem helyeseltem. Amikor pedig elkezdtem pszichológiatörténetet tanulni, megértettem, miért nem hittem benne.

Cruise szavai több hírességnél, többek között a köztudottan korábban terhesség utáni depresszióban szenvedő Brooke Shildesnél is kiverték a biztosítékot.

Az interjúban azt is kifejtette, hogy akár a depresszióból való kigyógyuláshoz is elég csupán a vitaminok szedése és a megfelelő testedzés. Viselkedését többen is bírálták, de ha magának nem is, az egyháznak mindenestre hatásos - és azóta is folyamatos - reklámot csinált.

Cikkünk Iain Johnstone Tom Cruise - Színház az egész világ című könyve alapján készült.
Kiadja a Saxum Kiadó. Ára 2500 Ft, akciósan 750 Ft.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük