Briliáns spanyol vígjáték a mozikban (x)
Már a mozikban a Truman és a Péntek Barcelonában rendezőjének briliáns, új vígjátéka, a Szenvedélyes szomszédok. A vitriolos humorú, fordulatos párbeszédekkel teli, kacagtató komédia kellemesen kikapcsol, ugyanakkor el is gondolkodtat. A spanyol nyelvű film frenetikus tanulmány az emberi kapcsolatokról.

szenvedélyes lead.png
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A több mint 15 éve együtt élő középkorú házaspár, Ana (Griselda Siciliani) és Julio (Javier Cámara) kényelmesen él szép madridi lakásában. Már rég nem figyelnek egymásra, kiveszett a kapcsolatukból a gyengédség, a mindennapjaik pedig veszekedéssel telnek.

Egy nap felfigyelnek az új szomszédokra, akik az áthallatszó zajok alapján rendkívül eseménydús és örömökben gazdag életet élnek. Áthívják őket vacsorázni, és Salva és Laura megmutatják nekik, hogy a szenvedélyes szerelem még sok év után is lángolhat két ember között. A szomszédok szokatlan és meglepő ajánlattal állnak elő, ami az estét mindnyájuk számára rendkívülivé és katartikussá teszi.

szenvedélyes 3.png

A film ötletét komédiába illő önéletrajzi események ihlették. Az emberi kapcsolatok ábrázolásának nagymestere, Cesc Gay rendező elmesélte, miért foglalkoztatta ez a téma: a középkorúak kihűlő házassága, illetve a kérdés, hogy sok év után is lángolhat-e a vágy két ember között. 

- A Szenvedélyes szomszédok történetét a szomszédasszonyomnak köszönhetem. Illetve pontosabban: a szomszédasszonyom tehet róla, hogy megírtam. A heteken keresztül szokatlan időben felhangzó, túlzott nyögései heves vitákat és rengeteg beszélgetést eredményeztek az otthonomban. Így esett, hogy anélkül, hogy tudatában lettem volna, megtaláltam az ihletet egy vígjáték megírásához, amit már olyan régóta kerestem - mondta el a rendező a film keletkezéséről.

– Hiszen kétségkívül a párunkkal való együttélés az egyik legnagyobb és legambiciózusabb vállalkozás, amit bármelyikünk megpróbálhat az életében. Hatalmas kihívás tele akadályokkal, amelyben a harc rutinná válik, az árkok végtelenek, az elszenvedett sérelmekkel szembeni vigasz pedig a legtöbbször ritka vagy kevéssé egészséges - tette hozzá.

A Szenvedélyes szomszédok megírásában a harmincas-negyvenes évek amerikai filmjei és forgatókönyvei inspirálták a rendezőt: a vígjáték dinamizmusa és az intelligens, rengeteg meglepetéssel szolgáló dialógusaik ritmusa és csípőssége is ezeket a filmeket idézi vissza.

szenvedélyes 2.png

Ahhoz, hogy a film tökéletesen működjön, elengedhetetlen a négy csodálatos színész játéka. Mindannyian képesek a vígjáték és a dráma közti finom vonal mentén közlekedni, és rengeteg önreflexióval és humorral szemlélni önmagukat.

Az Almodóvar-filmekből és Cesc Gay korábbi alkotásaiból egyaránt jól ismert, karakteres arcú Javier Cámara remekül hozza a Woody Allen-szerű, neurotikus értelmiségi figuráját, Alberto San Juan pedig igazi szívdöglesztő macsó. Belén Cuesta komikusi sokoldalúsága és a vásznon mutatott személyisége lenyűgöző. Végül, de nem utolsósorban pedig Griselda Sicilianit is meg kell megemlítenünk: a csodálatos argentin színésznő érzékenyen, könnyeden, ugyanakkor mélyen alakítja a többre vágyó feleség szerepét.

szenvedélyes 1.png

Egy szexi film, amelyben tabuk nélkül szó esik mindenről: a Szenvedélyes szomszédok egyszerre vicces és szívmelengető, igazi hangosan kacagós vígjáték.

(Képek forrása: Cirko Film)

Ezt is szeretjük