Így néz ki most Sophie Marceau, a Házibuli csitrije
Hihetetlen, de a csinos francia színésznő, Sophie Marceau idén tölti be 43. életévét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Sophie Daniele Sylvie Maupu néven anyakönyvezett Sophie Marceau karrierjét tini sztárocskaként kezdte, ám később érett alkotóvá nőtte ki magát.


A kamionsofőr lánya még csak 14 éves volt, amikor mindennemű színészi tapasztalat nélkül elnyerte Claude Pinoteau: Házibuli című filmjének főszerepét 1980-ban.

A film nem várt sikert aratott mind hazájában, Franciaországban, mind világszerte – többek közt Magyarországon is -, alkotói és szereplői számtalan díjat söpörhettek be az akkori filmes fesztiválokon.

Maga Marceau a két évvel későbbi Házibuli folytatódik-béli játékáért kapta meg a legígéretesebb színésznőnek járó Cézart is.

Rendezőként is megállja a helyét

Bár pályafutása innentől távolról sem egyenes vonalú, a Zsaruszerelem című thrillerből végre kiderült, odaadó és tehetséges színésznő. Nagynevű rendezőkkel dolgozott együtt, sőt, a 26 évvel idősebb Andrzej Zulawskihoz hozzá is ment, és 2001-ben gyermeket szült neki.

Kosztümös darabokban is rendkívül meggyőző, bár a legjobb ilyen nekifutás, az 1994-es D’Artagnan lánya csúfosan megbukott.
Marceau egyike azon francia színésznőknek, akiket megkörnyékezett az akkoriban még kevésbé nyitott Hollywood.

Egyesek szerint ő volt az első olyan Bond lány a világegyetemben, aki igéző idomain kívül hozzátett valami jót is a szuperkém végeérhetetlen történetéhez, Elektra King szerepében, a Világ nem elég című 007-es moziban.

Talán kevesebben tudják, hogy nemcsak a kamera előtt, de mögötte is ténykedik: első nagyjátékfilmje, a 2002-es Beszélj a szerelemről jó kritikát kapott. Ám a franciák nem csupán a tehetségéért, hanem szépségéért is nagy becsben tartják. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Brigitte Bardot és Catherine Deneuve után ő volt a modellje a Marianne szobornak, a franciák nemzeti jelképének.

Ami a sztár magánéletét illeti, rendező férjétől különköltözött, és egy ideig Jim Lemley producerrel élt, akinek szintén szült egy gyermeket. Mostanában nem nagyon látni férfit a közelében, bár akadnak, akik tudni vélik, hogy összejött Christopher Lambert-rel közös filmjük, a La Disparue de Deauville forgatásán.

Cikkünk a Gabo kiadó gondozásában megjelent 501 filmsztár című kötet aktuális fejezetének felhasználásával készült.
Ezt is szeretjük