Gyász! Fél év alatt legyőzte a gyomorrák a világhírű énekest
Ronnie James Dio a heavy metal műfajának kultikus alakja volt, aki énekelt a Black Sabbath-ban is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2010. május 16-án 67 évesen gyomorrákban elhunyt Ronnie James Dio, a világhírű énekes, adta hírül felesége, Wendy Galaxiola. Az amerikai heavy metal énekes-dalszerzőnél tavaly novemberben diagnosztizálták a daganatos betegséget, amely végül mintegy fél év alatt legyőzte szervezetét.

- Ma megszakadt a szívem, Ronnie ugyanis május 16-án, néhány perccel nyolc előtt örökre lehunyta szemét. Nagyon sok családtagja és barátja el tudott tőle búcsúzni, és Ronnie mindvégig tudta, mennyire sokan szeretik. Nagyra értékeljük azt a támogatást, amit tőletek kaptunk, de most szükségünk van egy kis időre, amíg feldolgozzuk az elvesztésével járó fájdalmat - tájékoztatta a rajongókat felesége Dio hivatalos honlapján.

Eleinte nem szeretett énekelni

Ronnie James Dio eredetileg Ronaldo Giovanni Padovan néven látta meg a napvilágot Portsmouth városában. Gyerekkorában trombitálni tanult, illetve több rockabilly együttesben zenélt. Főiskolásként kezdett el basszusgitározni, majd különféle amatőr zenekarokban rákényszerült az éneklésre, ami saját bevallása szerint eleinte nem vonzotta.

1961-ben használta először a Dio nevet, amelyet egy Johnny Dio nevű maffiózó után vett fel. Zenei pályafutása az ötvenes évek végén kezdődött, majd Elf nevű zenekarával már a Deep Purple előtt lépett fel rendszeresen a hatvanas-hetvenes évek fordulóján.

Ozzy Osbourne helyét vette át

Ekkoriban figyelt fel rá a Deep Purple legendás gitárosa, Ritchie Blackmore, majd meghívta őt és néhány zenésztársát Rainbow nevű együttesébe. Ebben a bandában lett Dio világsztár, és innentől kezdve nem volt megállás. 1979-ben átvette Ozzy Osbourne helyét a Black Sabbath-ban, a nyolcvanas évek elején pedig megalapította saját, Dio nevű együttesét, amelyben haláláig énekelt.

Óriási hangterjedelmének, szuggesztív színpadi megjelenésének és különleges dalszövegeinek köszönhetően a heavy metal műfajának egyik legkarakteresebb előadójaként tartották számon.

Személyében a rockzene egyik jelentős és kultikus figuráját veszítette el.

Ezt is szeretjük