Ilyen volt, ilyen lett: Robert Downey Jr.
Az elmúlt évek egyik legnagyobb visszatérője szakítani tudott züllött életmódjával, és saját elmondása szerint már évek óta teljesen tiszta.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jóképű színész 1965. április 4-én született New Yorkban. Egészen kicsi korában, 5 évesen debütált a vásznon, két évvel később pedig egy szürrealisztikus alkotásban is kapott egy kisebb szerepet, habár utóbbi film stáblistáján nem tüntették fel a nevét.


1985-ben, húsz évesen kapta meg következő kisebb szerepét, ám első főszerepére sem kellett sokat várnia. Az 1987-es A nővadászban már megvillantotta átlagon felüli tehetségét, az áttörést pedig a Bret Easton Ellis regényéből készült Fagypont alatt hozta meg számára.

Ez a film több szempontból is határkő pályafutásában, hiszen a kritikusok imádták, ahogyan megformálta a drogos Los Angelenót, ám éppen ez a szerep taszította a drogfüggőség mélyebb bugyrába.

Nem tudott ellenállni a drogok csábításának

A nyolcvanas évek végére azonban megnyíltak előtte Hollywood kapui, együtt dolgozott például Mel Gibsonnal az Air Americában vagy Kevin Kline-nal és Whoopi Goldberggel a Folytatásos forgatásban.

1992-ben végleg bebizonyította, hogy generációjának egyik legjobb színésze, ekkor bújt ugyanis Charlie Chaplin bőrébe Richard Attenborough grandiózus életrajzi drámájában, alakítását Golden Globe- és Oscar-jelöléssel, illetve egy BAFTA-díjjal ismerték el.

Az évtized első felében feltűnt még Robert Altman Rövidre vágva című szatírájában és Oliver Stone vérgőzös Született gyilkosokjában, ám ekkora már olyan mértékben hatalmasodott el rajta gyógyszer- és drogfüggősége, illetve alkoholizmusa, hogy rövid időn belül teljesen leírta a szakma.

Botrány botrány hátán és börtön

Öt évébe tellett, hogy összeszedje magát, hiszen az ezredfordulót megelőzően éveken keresztül botrányaitól volt hangos a sajtó. Bűnlajstroma bőséges: illegális fegyverviselés, heroin és kokain birtoklása, gyorshajtás, sőt, egyszer még az is megesett vele, hogy teljesen szétcsúszva betört a szomszédjához, és a kanapén aludt el. Miután több alkalommal nem jelent meg a bíróság által elrendelt drogteszten, börtönbüntetéssel sújtották.


A kiszabott három évből azonban csak egy évet töltött a rácsok mögött, majd 5 ezer dollár óvadék ellenében elengedték. A 2000-es Wonder Boys – Pokoli hétvége című vígjátékban újra képes volt brillírozni, de az Ally McBeal szereplőgárdájából újabb drogbotrányai miatt távolították el annak ellenére, hogy egyértelműem miatta növekedett meg a sorozat nézettsége.

2009: A második Oscar-jelölés

2000 után néhány évvel mégis talpra állt, és műfajtól függetlenül számos filmben vállalt szerepet. Láthattuk a Gothikában, az Eros-ban, ám igazán elképesztő a 2005-ös Durr, durr és csókban volt Val Kilmer oldalán. Azóta bebizonyította, hogy jó útra tért, és hogy érdemes vele dolgozniuk a rendezőknek.

Öröm volt nézni A Zodiákusban, a Charlie Bartlettben és A Vasemberben, idén pedig második Oscar-jelölését is megkapta a Trópusi viharért. Habár a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar legnagyobb esélyese a tavaly januárban elhunyt Heath Ledger, Downey Jr. rajongóinak nem kell aggódniuk, hiszen ha így folytatja, előbb-utóbb úgyis megkapja az aranyszobrot.


Magánéletét is jócskán megviselte problémás életvitele. Sarah Jessica Parker drogügyei miatt hagyta el, de a nyolcvanas években Marisa Tomei is a barátnője volt, aki szintén nem tolerálta szétcsúszásait. 1992-ben vette feleségül Deborah Falconer színésznőt, aki egyetlen gyermekükkel 2001-ben lépett le tőle, a válásuk pedig 2004-ben vált hivatalossá.

Második feleségével, Susan Levin producerrel a Gothika forgatásán ismerkedett meg, és 2005-ben keltek egybe. Azóta is boldogan élnek, amiben nagy szerepet játszik az is, hogy Robert Downey Jr. saját bevallása szerint 2003 óta teljesen tiszta. Tehetségét ismerve pedig csak remélni lehet, hogy ez még hosszú ideig így marad.
Ezt is szeretjük