Gyász! Végül a szíve vitte el a Columbo filmek sztárját
Robert Culpot
Robert Culp amerikai színész legfőképpen három Columbo-epizód révén ismert a magyar tévénézőknek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

2010. március 24-én, életének 79. esztendejében elhunyt Robert Culp amerikai színész, akit a magyar nézők leginkább a Columbo-filmek gyilkosaként ismerhettek meg három, egymástól független epizódban.

Az idős sztárra egy futó talált rá, állítólag Culp sétából tartott hazafelé, amikor hollywoodi otthona előtt összeesett. Bár kórházba szállították, ott már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Színész akart lenni

Az 1930-as születésű Robert Culp már fiatalkorától színésznek készült. Több egyetemet is megjárt, míg végül eljutott a Washingtoni Egyetemre, ahol a dráma szakot válaszotta. Ám még mielőtt lediplomázott volna, New Yorkba költözött, és különféle off-Broadway darabokban lépett fel.

Miután a kritika elismerően nyilatkozott játékáról, egyenes út vezetett Hollywoodba. Az ötvenes évektől számos kisebb-nagyobb szerepben felbukkant, ám első nagyobb sikerét az 1965-ös I Spy főszereplőjeként aratta.

A kémsorozat új korszakot nyitott a szériák történetében, hiszen az elsők között volt, melyben az akciót humorral kombinálták. Emellett pedig ugyancsak úttörő kezdeményezés volt az, hogy a másik főszereplő eljátszására egy fekete színészt, Bill Cosbyt kérték fel. Nem csoda hát, ha mind Cosby, mind Culp hihetetlen népszerűségre tett szert általa.

Sorozatsztár lett belőle

Hazánkban azonban nem emiatt, hanem egy másik sikersorozat, a Columbo karaktereként volt a leginkább ismert. Érdekesség, hogy Robert Culp három alkalommal játszott tettest a ballonkabátos nyomozó történeteiben, de természetesen Columbo mindannyiszor felderítette a tökéletesnek hitt gyilkosságokat.

A színész a kilencvenes években a Mindenki szereti Raymondot szitkomban is látható volt, de olykor olyan híres mozifilmekben is felfedezhették rajongói, mint A Pelikán ügyirat. Ami a magánéletét illeti, Robert Culp ötször nősült, feleségeitől négy gyermeke született az idők során.
Ezt is szeretjük