Este jelentette be a fia! Álmában elhunyt a legendás színész
90 éves korában egy idősek otthonában hunyt el Richard Attenborough.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Este jelentette be fia a BBC-n, hogy elhunyt Lord Richard Attenborough, a világhírű angol színész és filmrendező, akit többek között a Jurrasic Parkban vagy az Elizabeth-ben láthattak a magyar nézők. A legendás rendező augusztus 29-én töltötte volna be 91. életévét.

Richard Attenborough 1983-ban a Gandhi filmje rendezéséért Oscar-díjat kapott, valamint maga a film is elnyerte a legjobbnak járó szobrot.

Súlyos tragédia érte

A színész-rendező 2013 márciusában beköltözött egy idősek otthonába, egészségügyi problémái miatt ugyanis állandó felügyeletre volt szüksége. 92 éves felesége is az intézményben élt, ő ugyanis demenciával küzd.

Tíz éve súlyos családi tragédia érte: a Délkelet-Ázsián 2004 karácsonyán végigsöprő szökőárban meghalt leánya és 14 éves unokája, Jane Attenborough és Lucy Holland. A nagyobbik unoka, a katasztrófa idején 17 éves Alice is súlyosan megsérült. A család néhány nappal a szökőár előtt érkezett karácsonyi vakációra a Thaiföld déli részén nem sokkal korábban vásárolt nyaralójába. 

A színész-rendező pályája több mint hat évtizedet ölelt fel, hivatásos színészként első szerepét 18 évesen játszotta, de már 12 éves korában is kapott színpadi szerepeket. Öccsével, a 88 esztendős Sir David Attenborough világhírű természetfilmessel együtt a brit televízió és mozi világának legünnepeltebb személyiségei közé tartozott.

Hihetetlen sikereket ért el

Richard Attenborough 1941-ben nyert felvételt a világ egyik leghíresebb színiiskolájába, a londoni Királyi Drámai Művészeti Akadémiára (RADA), s még abban az évben Eugene O'Neill egyik darabjában debütált a színpadon. Filmes karrierje alig egy évvel később, 1942-ben egy háborús filmmel indult, majd 1944-től megtapasztalta az igazi háborút is, a brit királyi légierő (RAF) tagjaként.

A filmezéshez 1947-ben A brightoni szikla című bűnügyi drámával tért vissza. Az alkotás abban az évben a legnézettebb brit filmnek bizonyult és Attenborought a szakma innentől kezdte filmsztárként számon tartani.

Rendezőként 1982-ben aratta talán legnagyobb sikerét, amikor filmre vihette a független India nemzeti hőse és történelmi legendája, Gandhi életét. A monumentális filmeposz nyolc Oscar-díjat kapott, Attenborough-n kívül díjazták még a főszerepet alakító Ben Kingsleyt is.

Attenborough a Gandhi Oscar-özöne miatt komoly lelkifurdalást érzett amerikai kollégájával, Steven Spielberggel szemben, mert saját bevallása szerint úgy érezte, hogy Spielberg ugyancsak mozitörténeti jelentőségű sci-fije, az E.T. elől vitte el a díjakat. E lelkifurdalásának állítólag nem kis szerepe volt abban, hogy 1993-ban - csaknem másfél évtized után először - ismét színészi feladatot vállalt: Spielberg kedvéért a Jurassic Parkban tért vissza a kamera másik oldalára a balvégzetű őslényparkot kitaláló és felépíttető befektető, John Hammond szerepében, és megszemélyesítette ugyanezt a figurát az 1997-es folytatásban is.

Richard Attenborought 1976-ban emelte a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra II. Erzsébet királynő, 1993 óta pedig a főrendi kamara, a Lordok Háza tagja volt, és innentől tarthatott igényt a Lord megszólításra.

Ezt is szeretjük