Elborult rajongója gyilkolta meg a 21 éves színésznőt
Rebecca Schaeffer karrierje tragikus véget ért, amikor rajongója, Robert Bardo golyót eresztett a szívébe.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár sokan csak a távolból csodálják a sztárokat, akadnak, akiknek lelkét egészen megbetegíti az imádat, és akár ölni is képesek, ha csalódnak kedvencükben. Rebecca Schaeffer 1989-es meggyilkolása annak idején mély megdöbbenést váltott ki Amerika-szerte, és az eset kapcsán még a személyiségi jogokra vonatkozó törvényt is szigorították.

Az 1967-es Rebecca Schaeffer egyedüli gyerekként született, és bár eleinte vonzotta a rabbik élete, tinédzserkorában modellkedni kezdett, és hamarosan tévéreklámokból mosolygott a nézőkre. Miután pedig bájos pofija a Seventeen magazin címlapján is megjelent, szerepet kapott a My Sister Sam című szitkomban. Patti Russellt két évadon át, 1986-tól egészen a sorozat befejezéséig, 1988-ig alakította. Ezt követően felbukkant még néhány sorozatban és filmben, mígnem élete tragikus véget ért.

21 évet élt

Hogy ilyen fiatalon kellett távoznia, az egy beteg férfi, bizonyos Robert John Bardo lelkén szárad. Az 1970-es születésű fiatalember már elég zűrös múlttal rendelkezett, hiszen tinédzserkorától zaklatta a fiatal hírességeket. Schaeffer előtt Samantha Smith-t szemelte ki magának. Az amerikai kislány azzal vált híressé, hogy tízévesen levelet írt az SzKP - Szovjetunió Kommunista Pártja - akkori főtitkárának, Jurij Andropovnak, aki válaszul meghívta magához, emellett pedig felbukkant tévéműsorokban is. Ám Smith 1985-ben, 13 éves korában életét vesztette egy repülőgép-szerencsétlenségben.

Így esett Bardo választása az új tinisztárra, Rebecca Schaefferre, akit több éven át rendszeresen követett, és mindenáron találkozni akart vele. A filmstúdiókból azonban sorra kidobták, így 1987-ben csalódottságában Debbie Gibson popsztárért kezdett lelkesedni.
Hamarosan azonban figyelme újra az ifjú filmcsillagra irányult. A biztosítékot az verte ki nála, amikor meglátta Schaeffert a Scenes from the Class Struggle in Beverly Hills című mozifilmben, mégpedig egy ágyban egy férfival.

Közvetlen közelről

A teljesen elborult Bardo úgy döntött, megbünteti, amiért ő is „ugyanolyan hollywoodi lotyó” lett, mint a többi. Mivel még kiskorúnak számított - 19 éves volt akkor -, bátyja segítségével vásárolt fegyvert, egy magánnyomozó irodának pedig 250 dollárt fizett, hogy megszerezzék a gépjármű-nyilvántartásból a színésznő lakcímét. 1989. július 18-án aztán Los Angelesbe utazott, és felkereste imádottját a lakásán. Először csak autogramot kért tőle, majd egy órával később ismét becsengetett. Érthető módon a sztár kissé hűvös arccal nyitott ajtót, és megkérte, ne zaklassa. Bardo erre előhúzta pisztolyát, a lány szívéhez szorította, és közvetlen közelről agyonlőtte.

Schaeffer szinte azonnal meghalt, tettesét pedig egy nappal később fogták el, aki azonnal beismerő vallomást tett. Ez sem mentette meg azonban az életfogytiglani börtöntől, büntetését a szigorított részlegben kell letöltenie. Az esetet követően megszigorították a személyiségi jogokra vonatkozó törvényt, ennek értelmében 1994-től a gépjármű-nyilvántartási iroda nem adhatja ki harmadik személynek az autóval rendelkezők lakcímét.

Robert John Bardót 2007-ben 11 késszúrással megsebesítette egyik cellatársa, de túlélte sérüléseit. Úgy tűnik, arra ítéltetett, hogy megszenvedjen bűnéért.

A színésznő akkori kedvese, Brad Silberling rendező 2002-es Holdfényév című filmjében állított örök emléket Rebecca Schaeffernek. A Dustin Hoffman, Jake Gyllenhaal és Susan Sarandon főszereplésével készült filmet ma 16.00-kor, január 21-én pedig 14.15-kor sugározza a Film+2 csatorna.

Ezt is szeretjük