Emlékszel a Gangnam Style énekesére? A 44 éves PSY így éli most az életét

PSY 2022-ben új albummal tért vissza.

psy-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

PSY debütáló albuma 2001-ben jelent meg, de az átütő világsikerre egészen 2012-ig várnia kellett a dél-koreai énekesnek. Abban az évben adta ki új dalát, a Gangnam Style-t, amelynek YouTube-ra feltöltött videóklipje vírusszerűen terjedt az interneten. 

Világszerte meghódította a slágerlistákat, három hónap alatt Guinness-rekordot döntött, mivel ez a videó lett a YouTube történelmének legkedveltebb felvétele, 2012 decemberére ez volt a legelső olyan klip, ami elérte az egymilliárdos nézettséget, évekig nem is tudták letaszítani a trónról. Utána az elkövetkezendő években további slágerei jöttek ki, amelyek nemcsak Dél-Koreában, hanem világszerte népszerűek lettek, ilyen volt a Gentleman, a Hangover vagy a Daddy, ám ezek a dalok nem tudták felülmúlni a Gangnam Style sikerét. 2017-ben dobta piacra a 4X2=8 című lemezét, utána öt évig nem adott ki új slágert, ám idén visszatért.

PSY 2022-ben új albummal tért vissza

PSY kilencedik lemeze április 29-én debütált Psy 9th címmel, a korongról megjelenő első kislemeze a That That, amit a BTS egyik tagjával, Sugával alkotott. A klipet egy hét alatt több mint 100 millióan látták már a videós megosztóoldalon. A BTS Dél-Korea legnépszerűbb fiúcsapata jelenleg, világszerte milliók rajonganak értük, így jó döntés volt, hogy a csapat egyik rapperével kollaborált.

Május 3-án jelent meg vele egy nagy interjú a Billboard magazinban, az új lemeze és a karrierútja volt a fő téma. Még 2018-ban derült ki, hogy PSY otthagyta a YG Entertainmentet, Dél-Korea egyik legnagyobb kiadójához olyan csapatok tartoznak jelenleg, mint a Blackpink vagy a Bigbang. A k-pop-rajongók gyakran támadják a vállalatot azzal például, hogy a zenészeik alig adnak ki új dalokat, emellett nem törődnek semmit sem az előadóikkal, a férfiakat nagyobb előnyben részesítik a nőknél. 2019-ben PSY megalapította a saját kiadóját, a P NATION-t, eddig kilenc előadót szerződtetett le.

- Nagyon szerencsés vagyok, mert most már senkinek sem kell semmit sem megcsinálnom határidőre. Időről időre, ha még nem is adok ki új dalt, akkor is előadóként élek, mondjuk egy évből száz napot legalább. Viszont az elmúlt két évben egy napot sem tölthettem el művészként, ez óriási különbség volt az elmúlt 22 évemhez viszonyítva. Egyedül ez a két év volt az, amikor nem előadóként léteztem - magyarázta, utalva a pandémiára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Bár nem jöttek ki új számai, ettől függetlenül nem tétlenkedett a világjárvány ideje alatt sem, a P NATION-nál leszerződött előadók útját egyengette, például Jessi Dél-Korea egyik népszerű női rapperévé vált, illetve volt egy tévében vetített reality show-ja is, amelynek keretében a kiadója legelső fiúbandáját, a TNX-et alkották meg. Végül 75 fiatalból hat fiút válogattak össze.

Bevallása szerint élvezte a menedzseri létet, ám tavaly ősszel igazi sorsfordító pillanat jött el az életében, ugyanis akkor kereste fel Suga a That That című dal ötletével. 

GettyImages-1394344799
Fotó: Chung Sung-Jun / Getty Images Hungary

PSY végül beadta a derekát a 29 éves kollégájának, és megcsinálták a közös dalukat. Annyira inspiráló hatással volt rá a közös munka, hogy további dalokat írt. Ezek a számok természetesen a legújabb albumára is felkerültek. Az interjúban elmondta, a fiatalabb generáció zenészei szerencsére felnéznek rá, sőt előfordul, hogy tanácsot kérnek tőle. Annak idején még a BTS-fiúk is őt keresték meg azzal, hogy adjon pár tippet, mégis hogyan tudnák a hirtelen jött sikert feldolgozni.

Viccesen megjegyezte, hogy eleinte mindig visszafogottabban kommunikálnak vele, de 10-20 perc után annyira feloldódnak a társaságában, hogy úgy beszélgetnek vele, mintha már ezer éve barátok lennének.

Bevallotta azt is, hogy még a koronavírus kitörése előtt az volt a legnagyobb félelme, ha egyszer visszavonul, mennyire bírná az életét színpad nélkül, de a pandémia és a menedzseri lét ráébresztette, hogy felesleges ezen rágódnia.

- Ha például Jessi, HyunA és Heize (a kiadójához leszerződött előadók - a szerk.) jó munkát végeztek, akkor másfajta kiteljesedést és boldogságot éreztem, ez egy teljesen más tapasztalat volt, aminek köszönhetően megfogalmaztam magamban, hogy talán tudnék színpad nélkül élni.

Addig akar énekesként érvényesülni, ameddig csak tud. Már eljátszott annak gondolatával, ha egyszer nyugdíjba vonul, tart majd egy sajtótájékoztatót, méghozzá úgy, hogy a saját színpadán, lényegében az utolsó koncertjén teszi ezt meg.

- Nem tudom, mikor történik ez meg, de szeretném, ha a lehető legkésőbb lenne.

A Backstreet Boys tagjai régen és napjainkban

Képes összeállításunkban megnézheted a Backstreet Boys tagjainak feleségeit és gyerekeit.

Ezt is szeretjük