Peter Falkot Columbóként zárta a szívébe a közönség: szomorú az oka, miért nem kapott sokáig munkát a filmiparban
Peter Falk külsejével nem volt mindenki kibékülve Hollywoodban.

peter-falk-columbo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egész világot megrázta, amikor 2011. június 23-án a tévézés egyik legikonikusabb figuráját életre keltő Peter Falk örökre lehunyta a szemeit. A színész és Columbo neve összeforrt az évtizedek alatt, el sem tudnánk képzelni a hadnagyot más képében.

Pedig nem ő volt az első színész, aki belebújhatott a Los Angeles-i rendőrség gyilkossági csoportjának nyomozója bőrébe. Bert Freed és Thomas Mitchell is kipróbálhatta magát a szerepben, előbbi a The Chevy Mystery Show tizedik epizódjában tűnt fel Columbóként, utóbbi egy színpadi darabban alakította a figurát. 

Peter Falk ezért nem kapott sokáig munkát Hollywoodban

1968-ban kapott saját televíziós sorozatot a karakter. Peter Falk főszereplésével egészen 2003-ig követhettük nyomon, hogyan göngyölíti fel ügyeit a csavaros eszű detektív. A széria sok mindenben különbözött a műfaj többi képviselőjétől, például a készítők rögtön a cselekmény elején elárulták a tettes kilétét, így a cselekmény a nyomozásra, illetve a főhős nem mindennapi észjárására fókuszált.

falk 1
Fotó: Nbc / Getty Images Hungary

Falkra tökéletesen illett a szerep, nem is csoda, hogy összesen 12 Emmy- és kilenc Golden Globe-jelölést zsebelt be érte, amelyekből hatot váltott szoborra. Bár kétségkívül erre az alakítására emlékeznek a legtöbben, színészi karrierje jóval azelőtt kezdődött, hogy magára húzta az ikonikus ballonkabátot. Az ’50-es években kezdte bontogatni a szárnyait Hollywoodban, ám sokáig csapták be előtte a szereplőválogatók az ajtójukat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Háromévesen diagnosztizáltak nála egy ritka betegséget, a retinoblastomát, azaz ideghártya-daganatot, melynek következtében elveszítette a jobb szemét, élete végéig szemprotézissel kellett élnie. Ez hatalmas hátránynak bizonyult karrierje kezdetén, ugyanis sokan nem jósoltak nagy jövőt neki az álomgyárban ezzel a külsővel. A legdurvább sértést a híres filmproducertől, Harry Cohntól kapta egy kamerapróba során.

- Ennyi pénzért simán tudok szerezni egy olyan színészt, akinek megvan mindkét szeme - derül ki a Mental Floss cikkéből.

peter falk
Fotó: Getty Images Hungary

A színész rácáfolt kritizálóira. Debütálása a televízióban 1957-ben volt a Robert Montgomery Presents című show-ban, ezt követően rengeteg kisebb sorozatszerepben láthattuk. A nagy áttörést az 1960-ban bemutatott Murder, Inc. című dráma hozta meg számára, Abe Reles megformálásáért még Oscarra is jelölték.

Peter Falk és felesége 

Bár Columbo feleségének kilétére sosem derült fény a történetben, attól függetlenül Falk igazi kedvese, Shera Danese a sorozat több részében is szerepelt. Képeken mutatjuk, milyen csodaszép volt Peter Falk felesége.

Ezt is szeretjük