Végül elvitte a tüdőrák a népszerű színésznőt
Patricia Neal 84 éves volt
Patricia Neal karrierje során több alkalommal kapott stroke-ot, de végül a tüdőrák győzte le szervezetét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2010. augusztus 8-án, vasárnap, életének 84. esztendejében elhunyt Patricia Neal amerikai színésznő, akit 1963-ban az Akadémia Oscarral jutalmazott a Hud című filmben nyújtott alakításáért.

Az idős színésznő karrierje során több alkalommal is stroke-ot kapott, ám végül a tüdőrák volt az, ami legyőzte szervezetét. Halálakor vele voltak családtagjai is edgartowni házában.

Sokat szenvedett

- Úgy viselte a betegségét, ahogy mindent megpróbáltatást élete során: méltósággal, humorral és egy jó adag vállalt önfejűséggel - állt a családtagok nyilatkozatában.

Az 1926-os születésű Patricia Neal Knoxville-ben nőtt fel, majd az evanstoni Northwestern University falai közt tanulta a színészmesterséget. Tehetségét kezdetben a Broadway színpadán mutatta meg, 1949-ben pedig megkapta első filmszerepét a John Loves Mary című vígjátékban, ahol Ronald Reagan oldalán volt látható.

Később olyan filmekben szerepelt, mint A forrás, a Csendes hadművelet vagy az Álom luxuskivitelben, majd 1963-ban Paul Newmannel együtt játszott a Hudban, amiért végül megkapta az Oscar-díjat.

Nős pasival kezdett

A hetvenes és nyolcvanas években egyre-másra bukkant fel sorozatokban is, mint A farm, ahol élünk és a Kung fu, de azért a mozit sem hanyagolta el: rajongói ráismerhettek a Nyugaton a helyzet változatlan, a Szellemjárás vagy az 1999-es Cuki hagyatéka című alkotásokban. Utolsó filmjét 2009-ben forgatta Flying By címmel.

Amellett, hogy sikeres színésznőnek számított, az élet folyamatosan kihívások elé állította. Az 1949-es A forrás munkálatai közben viszonyba kezdett a nálánál 25 évvel idősebb és nem mellesleg nős Gary Cooperrel, és teherbe is esett tőle. Ám a feleség rájött a kapcsolatra, és felszólította Nealt, hogy vessen véget az egésznek, Cooper pedig elvetette vele közös gyermeküket.

1953-ban ment hozzá Roald Dahl íróhoz, akitől öt gyermeke született - egyik kislányuk azonban kanyaróban meghalt, babakocsis kisfiukat pedig elütötte egy taxi, amitől súlyosan megsérült. Harminc év házasság után, 1983-ban váltak el, mert férje megcsalta a legjobb barátnőjével.

Az egészségével is gondok voltak: többször kapott stroke-ot, az egyik terhesség alatt három hétre kómába esett, majd tüdőrákos lett. Életéről 1991-ben forgattak életrajzi filmet Glenda Jackson főszereplésével.

Ezt is szeretjük