A 2009-es Oscar-díj nyertesei
Szerintünk
Vasárnap hajnalban 81. alkalommal adják át a rangos elismerést. Most megtudhatod, szerintünk kik kapják majd az aranyszobrot.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Február 22-én, magyar idő szerint hajnali két órakor kezdődik a 81. Oscar-díjátadó gála a hollywoodi Kodak Színházban. Az est házigazdája Hugh Jackman lesz, aki első alkalommal vezényli le a mintegy négy órás ünnepséget.

Hugh Jackman, a házigazda

A legtöbb jelöléssel a Benjamin Button különös élete büszkélkedhet, ami 13 kategóriában indul az aranyszobrokért, a Gettó milliomos tíz jelölést kapott, míg A sötét lovag és a Milk nyolcat, a WALL-E pedig hatot.

Néhány nappal a díjátadó előtt végeztünk egy gyors felmérést szerkesztőségünk tagjai között, amiből kiderül, hogy szerintünk kik az idei év nagy esélyesei.

Legjobb férfi főszereplő: Mickey Rourke

A legjobb férfi főszereplő kategória jelöltjei között az előrejelzések szerint a végső csata Sean Penn és Mickey Rourke között dől majd el. Két színész, Richard Jenkins és Frank Langhella első alkalommal indul az aranyszoborért, míg Brad Pittet 14 év után most jelölték másodszorra.

Az Oscar-díj legnagyobb esélyese azonban a tavalyi év nagy visszatérője, a megdöbbentően eltorzult arcú, 56 éves Mickey Rourke. Ő egy kiöregedett pankrátort, Randy 'The Ram' Robinsont keltette életre Darren Aronofsky Arany Oroszlánnal jutalmazott A pankrátor című drámájában.

Az elcsúfult sztár – akit idén először jelölt a Filmakadémia – megrendítő alakításáért az elmúlt hetekben már megkapta a Golden Globe-ot és a BAFTA-díjat is.

A negyven nap alatt forgatott film szívszorító mélysége részben éppen abból származik, hogy a forgatókönyv folyamatosan reflektál Mickey Rourke karrierjére is, aki szívét-lelkét beleadta a szerepbe. Arról nem is beszélve, hogy az exbokszoló Rourke nyolc héten keresztül sajátította el a pankráció technikáját, a Filmakadémia pedig imádja az ilyesmit. Rourke A pankrátorral 15 éves mélyrepülést követően újra felkerült a térképre, és bebizonyította, hogy van még helye Hollywoodban.

Angi, Ági, Brigi, Eszti, Gyuri, Juli, Melinda és Zsolti tippje: Mickey Rourke.
Gabi, Kata, Noémi, Pálma és Robi tippje: Sean Penn.

Legjobb női főszereplő: Kate Winslet

A legjobb női főszereplő kategóriában Meryl Streep, Kate Winslet, Angelina Jolie, Anne Hathaway és Melissa Leo vetélkedik egymással. Leónak és Hathaway-nek ez az első jelölése, Jolie pedig éppen tíz évvel ezelőtt kapta meg az aranyszobrot az Észvesztőért. Az előrejelzések szerint a díj legesélyesebb várományosai a 15 jelöléssel és két Oscar-díjjal jutalmazott Streep és Winslet.

Utóbbi hölgy tavaly két kivételesen erős alakítással kápráztatta el a világot. A szabadság útjaiban egy vívódó feleséget alakított, aki lassan felőrlődött boldogtalan házasságában, ám a Filmakadémia végül A felolvasóért jelölte. Ebben a romantikus drámában a harmincas éveiben járó Hanna Schmitz-et játssza, aki beleszeret egy kamaszfiúba. Ám szerelmüket végül tönkreteszi a nő eltitkolt, náci múltja. Kate Winslet meggyőző és katartikus alakításáért simán megérdemelné az Oscart. Arról nem is beszélve, hogy a Filmakadémia is díjazhatná már a 33 éves színésznőt, akit korábban már öt alkalommal jelöltek a díjra, ám egyszer sem kapta meg.

Angi, Ági, Brigi és Juli tippje: Meryl Streep.
Eszti, Pálma és Zsolti tippje: Angelina Jolie.
Gabi, Gyuri, Kata, Melinda, Noémi és Robi tippje: Kate Winslet.

Legjobb férfi mellékszereplő: Heath Ledger

A legjobb férfi mellékszereplő kategória tuti befutója a tavaly januárban tragikusan fiatalon elhunyt Heath Ledger, aki az év legemlékezetesebb alakítását produkálta A sötét lovag eszelős Jokerének bőrében. Rajta kívül Josh Brolint, Robert Downey Jr.-t, Philip Seymour Hoffmant és Michael Shannont terjesztették fel a díjra, ám az esélylatolgató statisztikákat Ledger vezeti toronymagasan.

Esélyeit tovább növeli, hogy 2005-ben már jelölték a Brokeback Mountain – Túl a barátságon főszerepéért, igaz, akkor nem kapta meg a díjat. Ám most ő lehet a második olyan színész az Oscar történetében, aki posztumusz Oscart nyer. A díj 81 éves történetében az alábbi színészeket jelölték haláluk után posztumusz Oscarra: 1929-ben Jeane Eagles-t, 1956-ban és 1957-ben James Deant, 1968-ban Spencer Tracy-t, 1985-ben Ralph Richardsont, 1996-ban pedig Massimo Troisit. Az eddigi egyetlen posztumusz díjat Peter Finchnek adta a Filmakadémia a Hálózatért 1977-ben.

Angi, Ági, Eszti, Gyuri, Juli, Kata, Melinda, Noémi, Pálma, Robi, Zsolti tippje: Heath Ledger.
Brigi tippje: Robert Downey Jr.
Gabi tippje: Philip Seymour Hoffman.

Legjobb női mellékszereplő: Penélope Cruz

Ebben a kategóriában három viszonylag ismeretlennek számító színésznő is indul az aranyszoborért. Amy Adams, Viola Davis és Taraji P. Henson is joggal érdemelte ki a jelöléssel járó megtiszteltetést. A díj legesélyesebb várományosa mégis Penélope Cruz, aki Woody Allen Vicky, Christina, Barcelona című romantikus vígjátékában kápráztatta el a mozirajongókat.

A 34 éves spanyol színésznőnek ez a második jelölése, és minden esélye megvan rá, hogy Diane Keaton, Dianne West és Mira Sorvino után ő legyen a következő színésznő, aki egy Woody Allen-filmben látható alakításáért kapná meg az aranyszobrot.

Angi, Eszti, Kata, Noémi, Pálma és Robi tippje: Penélope Cruz.
Ági, Brigi, Melinda és Zsolti tippje: Marisa Tomei.
Gyuri tippje: Taraji P. Henson.
Gabi és Juli tippje: Amy Adams.

Legjobb rendezés és legjobb film: Danny Boyle - Gettó milliomos

Olyan kiváló rendezők közül kerül majd ki a legjobb rendezés kategóriájának győztese, mint David Fincher, Danny Boyle, Ron Howard, Gus Van Sant és Stephen Daldry. A Golden Globe- és BAFTA-díjesőből levonhatjuk a következtetést, miszerint Boyle a legvalószínűbb befutó a Gettó milliomos rendezéséért, de elképzelhető, hogy azért tartogat néhány meglepetést a díjkiosztó.

Danny Boyle rendező a Gettó milliomos forgatásán Indiában

Daldry korábbi két jelölésével ugyanúgy esélyes lehet A felolvasóért, mint Gus Van Sant a Milkért. De Fincher első jelölését is könnyedén szoborra válthatja, az Oscar-díjas Ron Howard Nixon elnökről szóló filmje pedig témájából adódóan biztosan közel áll a Filmakadémia tagjaihoz.

Ugyanezen öt alkotás indul a legjobb filmnek járó Oscarért is, de, hogy vajon melyik filmé lesz a legrangosabb trófea, az csak vasárnap hajnalban derül ki.

Angi, Eszti és Kata tippje: Benjamin Button különös élete (legjobb rendezés és legjobb film).
Brigi tippje: Benjamin Button különös élete (legjobb rendezés), Milk (legjobb film).
Ági tippje: Gettó milliomos (legjobb rendezés), Milk (legjobb film).
Gyuri, Noémi és Robi tippje: Gettó milliomos (legjobb rendezés és legjobb film).
Gabi tippje: A felolvasó (legjobb rendezés), Milk (legjobb film).
Melinda tippje: A felolvasó (legjobb rendezés), Gettó milliomos (legjobb film).
Juli tippje: A felolvasó (legjobb rendezés), Frost/Nixon (legjobb film).
Pálma tippje: Milk (legjobb rendezés), Frost/Nixon (legjobb film).
Zsolti tippje: Frost/Nixon (legjobb rendezés), A felolvasó (legjobb film).
Ezt is szeretjük