Ilyen még soha nem történt az Oscaron - Mindenki ledöbbent az idei jelölteken
Idén számos film történelmet írt.

oscar-jeloltek-2019-rendhagyo-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Igazán rendhagyó ez az év az Oscar-gálák történelmében: négy olyan dolog is történt a jelölések során, ami még soha ezelőtt. A rajongókat számos kategória és jelölt meg is lepte - nézd meg, kik azok, akik valami rendhagyót alkottak.

Rekordokat döntögettek

A Marvel képregényfilmje, a Fekete Párduc hét jelölése volt talán az idei év legnagyobb meglepetése. Nemcsak azért, mert a szuperhősfilmek általában csak a legjobb vizuális effektek kategóriáig jutnak, hanem, mert legjobb filmnek még sohasem jelöltek ilyen jellegű alkotást. A film egyébként a legjobb filmes kategórián kívül a legjobb betétdalért, a legjobb jelmezért, a legjobb hangért, a legjobb hangkeverésért, a legjobb hangvágásért és a legjobb látványtervért is kapott jelölést.

A Roma című film hasonlóan nagy meglepetést okozott, ugyanis tíz jelölést zsebelt be. Külföldi film még sohasem kapott ennyit - ráadásul ez az első Netflix-alkotás, amit az Akadémia is elismert. A rendezője, Alfonso Cuaron és a női főszereplő, Yalitza Aparicio is a jelöltek közé került. Latin nő 14 éve nem szerepelt a legjobb színésznő díjára jelöltek között, az utolsó Catalina Sandino Moreno volt, akit 2005-ben jelöltek az Üdvözlégy Mária, kegyelemmel teljes...-ért.

A gála nagy győztese A kedvenc című film lehet, ami szintén tíz jelölésig jutott. Szintén történelmet írt, ugyanis a tragikomédia mindhárom női sztárját jelölték: a főszereplő Olivia Colmant és két kis kedvencét, Rachel Weiszt és Emma Stone-t is - utóbbiakat természetesen a legjobb női mellékszereplő kategóriában. Ilyen az Elfújta a szél óta nem történt.

Lady Gaga jelölése is érdekes, hiszen énekesnő viszonylag ritkán jut el a legjobb női főszereplő jelölésig. A Csillag születik főhősnőjét eddig négy színésznő vitte vászonra: rajta kívül Janet Gaynor, Judy Garland és Barbra Streisand játszotta el a szerepet. Streisand kivételével mindenkit jelöltek érte. Ráadásul Gaga a legjobb dal versenyében indul - és valószínűleg ő is lesz a befutó a kategóriájában.

Persze, a rajongók idén sem voltak elégedettek a jelöltekkel. A legjobb női főszereplők közül hiányolják Nicole Kidmant, aki az Eltörölt fiúban és a Pusztítóban is zseniálisat alakított, ahogy Emily Blunt is a Mary Poppins visszatérben. Melissa McCarthy jelölését sokan firtatják - szerintük neki nincs helye a nívós kategóriában. A legjobb férfi mellékszereplő kategóriából Timothée Chalamet a hiányzó - nagyon sokan kiakadtak, amiért a Csodálatos fiúért nem kapott jelölést.

A legjobb animációs film jelöltjei közül pedig a Paddington 2. maradt le, ami miatt szintén nem voltak túl boldogok a filmrajongók. És persze, az idei év kedvenc vígjátéka, a Kőgazdag ázsiaiak sem került be egy kategóriába sem - ez már megosztotta a tömegeket, sokan úgy vélték, egyértelműen ott a helye a legjobb filmek között, míg mások gyengécskének találták a többi alkotáshoz képest. Bradley Cooper ugyan kapott jelölést a legjobb férfi főszereplő kategóriában, de a legjobb rendező címről lecsúszott. Sebaj, Gaga szemében ő a világ legjobb rendezője.

A jelöltek teljes listáját itt nézheted meg.

Coverfotó és ajánlóképek: Getty Images.

Ezt is szeretjük