Rasszista botrány tört ki Michelle Obama ruhája miatt

Nem hitte volna

Bár az amerikai elnöki pár minden lépését árgus szemekkel figyelik, a legutóbbi botrány azért már túlzás.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amióta az afroamerikai Barack Obamát megválasztották az Egyesült Államok elnökének, a világ árgus szemekkel figyeli nemcsak az ő, hanem felesége minden ténykedését is, egyebek közt arra fókuszálva, vajon tetten érhető-e bármelyikük viselkedésében a rasszizmus.

Persze ha valakire rá akarják fogni a fajgyűlöletet, akkor mindig lehet találni okot - bár jelen esetben a first ladynek nincs sok köze az egészhez. Ellenben a ruhájának és az óvatlan tudósítóknak annál inkább!

Ez a test nem az a test

Michelle Obama nemrég az indiai miniszterelnöknél tette tiszteletét férje társaságában, és szerencsétlenségére egy csinos pánt nélküli estélyi ruhát húzott a jeles eseményre. A ruha tervezője, Naeem Khan ugyan semleges testszínűnek - angolul: nude - írta le az öltözéket, az AP hírügynökség azonban a flesh szót használta ugyanerre.

Mivel a szó magát a húst, a testet jelenti, a politikai korrektség - azaz röviden PC - szülőhazájában rögtön felháborodott hangok kérdezték, hogy most akkor kinek a testszínéről is van szó: mert Obama asszony bőre bizony egyáltalán nem olyan, mint a ruháé - és egyáltalán!

PC mindenek felett

Bár azóta az ominózus jelzőt a politikailag jóval korrektebb pezsgőszínűre változtatták, azért felvetődik a kérdés, milyen mértékben szükséges még a színeket is fajsemlegesíteni. Mindenesetre egy élelmes - és bizonyára a színkeverésben is jártas - újságírónak remek ötlete támadt a hasonló problémák elkerülésére.

Szerinte legközelebb egy ruha leírásánál a legüdvözítőbb elhagyni mindenféle jelzőt, és pusztán kódsorokkal jelezni a színt.

Ezért aztán ne csodálkozzon senki, ha legközelebb ezt olvassa egy hírben: „És Michelle Obama gyönyörűen festett földig érő #FFF8c6 színű ruhájában.”

Ezt is szeretjük